de Dana Purgaru
Iasomia crește sub formă de tufă viguroasă, are funze verzi și flori albe în formă de stea și o aromă dulce, florală. Provine din Asia și Africa și este, probabil, planta cel mai căutată din cele mai vechi timpuri, pentru parfumul ei îmbietor și vindecător.
Excelent somnifer
Iasomia este căutată și foarte utilizată pentru caracteristicile sale puternice de a ajuta corpul, fiind un cunoscut antidepresiv și afrodiziac. Se spune că cei care dorm în camere parfumate cu iasomie au un somn mai odihnitor și sunt mai energici în timpul zilei. Chinezii beau ceai de iasomie zilnic și folosesc aroma acestei plante pentru a purifica aerul din încăperile îmbâcsite, iar egiptenii o folosesc drept remediu contra tulburărilor nervoase, a insomniei și a durerilor de cap.
Uleiul cicatrizează rănile
Datorită puterilor sale afrodiziace recunoscute, iasomia a fost utilizată în diverse culturi, mai ales în cadrul ceremoniilor. Uleiul de iasomie, cu aroma sa senzuală, bogată și exotică, este de neîntrecut în a stârni pasiunea în aproape orice împrejurare. În plus, este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra pielii - îmbunătățește dezvoltarea celulelor, crește elasticitatea și ajută la vindecarea rănilor minore, dar și a arsurilor grave.
Dă rezultate în cazul spasmelor musculare şi al luxaţiilor
Iasomia are un efect benefic și pentru cei care suferă de apatie și oboseală și ajută la reducerea stresului sau e de folos în cazul spasmelor musculare și al luxațiilor. De asemenea, are proprietăți vindecătoare și acționează ca un agent antiseptic și antiinflamator sau ca sedativ.
Infuzia de iasomie, obținută dintr-o lingură cu flori la 250 ml apă, acționează ca un calmant, antispastic și reconfortant. Se consumă două căni pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare.
Diminuează durerea
În aromoterapie, uleiul de iasomie este indispensabil, deoarece poate fi combinat cu alte uleiuri esențiale (de salvie, mușcată, lămâie, trandafir), pentru a grăbi procesul de vindecare. Dacă este masat pe abdomen în timpul travaliului, acesta diminuează senzația de durere.
Pentru o baie stimulentă puteți încerca să preparați un ulei cu următoarele componente: o jumătate de cană cu ulei de soia, cinci picături de ulei de iasomie, trei picături de ulei de ienupăr și partu-cinci capsule de vitamina E.
PONT. Iasomia se culege numai după lăsarea serii, când planta își etalează întreaga splendoare.
Bună pentru masaj şi păr
Dacă doriți să vă relaxați cu un masaj binefăcător puteți face următoarea combinație: opt linguri cu ulei de semințe de struguri, șase picături de ulei esențial de iasomie și două picături de esență de arbore de ceai. Înainte de a aplica uleiul obținut pe piele este recomandat să îl încălziți.
Pentru a vă prepara o mască regenerantă și răcoritoare pentru păr, amestecați două picături de esență de rozmarin, două picături de esență de levănțică, două picături de esență de salvie, două picături de ulei esențial de iasomie și 14,5 g ulei de bază.
Pentru a obține câteva grame de ulei esențial sunt necesare mari cantități de petale de iasomie, motiv pentru care acesta este rar și valoros