de Raluca Grințescu
Planta ştir a fost folosită în remediile triburilor native americane, în medicina antică europeană și în cea orientală. Semințele se pot mânca crude dacă sunt presărate peste mâncăruri sau salate, prăjite asemeni popcornului, dar fără ulei, sau măcinate sub formă de făină. Aceste semințe de știr sunt recomandate în multe diete datorită faptului că nu conțin gluten și pentru că sunt proteine-complete, cu un profil mai ridicat decât proteinele obținute din carne sau lactate.
Antioxidant puternic
Frunzele tinere și semințele de știr au fost folosite în alimentație și pentru proprietățile lor medicinale. Este o plantă bogată în vitaminele A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavină, acid folic, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru și magneziu. Valoarea nutritivă a știrului este foarte ridicată, frunzele conțin mai multe proteine decât porumbul sau alte cereale și mai multă metionină decât soia, ambele aminoacizi esențiali. Conține, de asemenea, cantități importante de beta-caroten, Omega 6 și antioxidanți puternici.
Vine de hac astmului
Ştirul deţine mari cantităţi de squalen, un precursor al steroizilor care se obţine de obicei din ficatul de rechin şi balenă. Squalenul este un antioxidant foarte puternic şi ajută la curăţirea organismului şi la înlăturarea efectelor negative asupra poluării mediului înconjurător. În plus, squalenul ajută la inhibarea vascularizării tumorilor şi a stopării dezvoltării acestora. De asemenea, se pot observa o reducere a extinderii metastazei şi o oprire a dezvoltării tumorilor maligne ce apar la plămâni, la sâni, creier şi prostată. În unele cazuri, squalenul a ajutat chiar la eradicarea totală a tumorilor. Această substanţă ajută şi la controlul alergiilor, al astmului, diabetului, inflamațiilor şi candidozei. Pe deasupra, mai ajută şi la îmbunătăţirea memoriei şi la o bună funcţionare a creierului. Uleiul de ştir stabilizează şi membrana celulară, fluidizând-o.
Infuzie din boabe împotriva enurezisului
Spicul ştirului, cu tot cu seminţe, se pune la uscat într-o cameră bine aerisită şi întunecoasă. După şapte-zece zile, se fărâmiţează şi se depozitează într-un loc uscat. Peste o lingură cu pulbere de spic de ştir se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se înlătură capacul şi se ţine la răcit. Se consumă la temperatura camerei după patru ore. Se bea câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale şi înainte de culcare. În cea de-a patra seară, după administrarea ceaiului nu se mai consumă nimic, nici lichide, nici alimente. Durata recomandată a tratamentului este de două săptămâni. Dacă după cele două săptămâni rezultatele nu apar, tratamentul trebuie reluat o săptămână mai târziu.
Decoct contra anemiei
Peste 15 g rădăcină sau tulpină de ştir zdrobită se toarnă 200 ml apă clocotită. Vasul cu infuzia se aşază într-un alt vas cu apă şi se fierbe timp de 30 de minute pe aburi. Se lasă la răcit şi se strecoară. Se consumă câte o treime de ceșcută, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Băi calmante pentru tulburări nervoase
Şi baia cu știr este benefică pentru diverse boli de piele, alergii şi erupţii cutanate. Pentru a-i spori efectul, se poate adăuga şi muşeţel. La 300-400 g pulbere de ştir se toarnă doi litri de apă clocotită. Se fierbe într-o cratiţă timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit şi se strecoară. Fiertura se adaugă în apa din cada de baie. Această îmbăiere este recomandată de două-trei ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute.
Elimină toxinele şi întinereşte trupul
Tratamentul este foarte util pentru eliminarea toxinelor, a radionuclizilor ajunşi în corpul uman din atmosferă sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraților şi nitriţilor prezenţi în mai toate produsele alimentare. Se iau în părţi egale tulpină sau frunze de ştir proaspete, frunze de mentă, flori de muşeţel şi urzică, fără a se depăşi în total 500 g. Toate se mărunțesc şi se amestecă bine, până ce aproape devin o pastă. Peste două-trei linguri din acest amestec se adaugă o jumătate de litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de două-trei ore. Se strecoară şi se bea un pahar, înainte de culcare, adăugând o linguriţă cu miere. Restul amestecului se fierbe pe baie de abur, timp de 10-15 minute, şi se consumă câte un pahar, cu o jumătate de oră înainte de mese. Tratamentul continuă fără a depăşi cele 500 g amestec din plante. Poate fi repetat după doi-trei ani.
Ponturi
Uleiul iese mult mai ieftin pregătit în casă
Uleiul de ştir poate fi preparat şi la domiciliu, proprietăţile extrasului fiind aceleaşi cu cele din industria producătoare de uleiuri. Este benefic persoanelor care suferă de diabet, boli ale sistemului cardiovascular, ale tractului gastrointestinal, cu afecţiuni de ficat şi rinichi.
Pentru a obține un ulei de calitate luați 100 g seminţe de ştir pe care le prăjiți foarte puţin într-un vas termorezistent din sticlă, până ce se simte o uşoară aromă, după care le zdrobiți cu un pisălog din lemn. Pulberea obţinută se amestecă bine cu 250 ml ulei de măsline şi se toarnă într-un recipient de sticlă. Se închide cu un dop şi se lasă într-un loc răcoros, timp de o lună, agitând sticla zilnic. Se păstrează la frigider maximum un an.
Se poate face ulei și din seminţe de ştir neprăjite. Totul se prepară în vase de sticlă sau de porţelan, fără a folosi ustensile de metal. Se amestecă foarte bine seminţe de ştir cu ulei de măsline, în proporţie de 1 la 1. Se toarnă în sticle, se închide ermetic şi se lasă într-un loc întunecat şi răcoros timp de o lună şi jumătate, agitând periodic recipientul. Se filtrează şi se conservă la frigider.
Pentru a împiedica oxidarea extractului şi, prin urmare, pierderea proprietăţilor sale terapeutice, uleiul trebuie păstrat la întuneric, închis ermetic, evitând contactul prelungit cu aerul. Se administrează câte o jumătate de linguriţă cu ulei cu 15-20 de minute înainte de micul dejun şi de cină.