de Carmen Ciripoiu
Băutură tonică, având efecte detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice și expectorante, socata combate peste 50 de maladii. Curele cu licoarea dulce-acrișoară au câștigat lupta cu răcelile, bronșitele, bolile de rinichi, obezitatea, insuficiența cardiacă sau cu tulburările respiratorii. De asemenea, cura cu socată produce o stare de relaxare a întregului organism.
Stimuleză secreţia de lapte la femei
Excelent agent de curățare a tractului gastrointestinal, socata este un remediu de excepție pentru tratarea bolilor renale și urinare, a constipației și pentru detoxifiere. Se recomandă o cură de două săptămâni, o jumătate de litru pe zi. Aceeași cantitate le este recomandată și persoanelor foarte emotive și interiorizate, socata având rolul de a ajuta la depășirea blocajelor psihice. În acest interval, se recomandă și o dietă, care nu trebuie să conțină băuturi alcoolice, bogate în calorii sau grăsimi și condimente. Cura este eficientă și persoanelor depresive. Nu în ultimul rând, băutura are și rolul de a stimula secreția de lapte la femei. Se consumă între 500 ml şi un litru pe zi. Copiii anemici și convalescenți vor ține o cură de 18 zile. Băutura se prepară din 6 flori de soc, 6 linguri cu petale de trandafiri pentru dulceață, 100 g stafide, 5 lămâi, 10 cuișoare și 5 litri de apă. Ingredientele se lasă la macerat cinci zile, apoi socata se strecoară. Se consumă zilnic 300-400 ml.
Elimină retenţia de apă
Pentru eliminarea toxinelor din organism, combaterea retenției de apă și pentru constipație se va prepara o băutură din următoarele ingrediente: 10 l apă, 10 flori de soc proaspete, 1 lămâie, 2 lingurițe cu sare de lămâie, 1,5 kg zahăr, 7 boabe de orez, 3 linguri cu zmeură. Într-un borcan de zece litri se pun zahărul, lămâia tăiată mărunt și doi litri de apă. Se amestecă bine, apoi se adaugă sarea de lămâie, zmeura, restul de apă și orezul. Se acoperă borcanul și se lasă la macerat șase zile. Socata se pune în sticle și se păstrează la rece. Se consumă 500 ml pe zi. Persoanele care se confruntă cu afecțiuni precum nefrită, pielonefrită sau cistită vor face, o dată la trei luni, o cură de două săptămâni cu socată. Se consumă 500 ml pe zi.
Socata se consumă cu 15 minute înainte de masă
Ameliorează psoriazisul
În lupta cu psoriazisul, cu bolile de piele și cu dermatoza alergică, este indicată o cură de 30 de zile cu tinctură de boabe de soc, administrată în doze progresive, de la una la șapte lingurițe zilnic. Tratamentul durează 60 de zile. Tinctura de boabe de soc este recomandată și persoanelor bolnave de reumatism. Se consumă o linguriță de trei ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă. Pudra obținută prin măcinarea fructelor uscate de soc are acțiune benefică în tulburările de vedere. Se recomandă trei lingurițe pe zi, pe stomacul gol, timp de o lună. Tratamentul este bun și în cazul tulburărilor de tranzit intestinal. În cazul tulburărilor hormonale este indicată tinctura de boabe de soc, o jumătate de lingură, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, dimineața, pe stomacul gol.
Socata este contraindicată persoanelor cu boală diareică!