de Daniela Anton
Afinul este cea mai studiată dintre plantele cu efect hipoglicemiant. În fitoterapie sunt recomandate atât frunzele, cât și fructele de afin uscate sau proaspete. Afinele și ceaiul din frunze de afin sunt numite „insulina vegetală”, de aceea nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar al persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip II, și nu numai.
Menține greutatea corporală
S-a demonstrat că afinele și frunzele de afin conțin mirtilină, un pigment care stimulează funcția pancreatică. Astfel, afinele proaspete, ca de altfel și murele sau coacăzele, limitează producția de insulină. Se știe că insulina intervine în procesul de îngrășare, prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. De aceea, afinele îi ajută pe bolnavii de diabet să își mențină greutatea și le furnizează și vitamine și minerale esențiale. 100 g afine conțin numai 30 de calorii, 2 g fibre alimentare, 17 mg vitamină C, 88 mg potasiu, 12 mg calciu, 1 mg fier, 30 micrograme caroten. Mai mult, pentru menținerea în limite normale a glicemiei, frunzele de afin pot fi asociate cu teci de fasole și frunze de dud. Din amestecul de plante se pregătește o infuzie, care se bea neîndulcită, în doze de câte o cană înainte de masă.
Rezultate bune şi prin combinarea plantelor cu proprietăţi hipoglicemiante
Tot pentru bolnavii de diabet se poate administra tinctura de afin - câte 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, diluate în puțină apă. Ceaiurile din plante acționează blând și pot fi folosite în același timp cu antidiabeticele orale. Cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea a patru-cinci plante cu proprietăți hipoglicemiante. De asemenea, pulberea din plante uscate este mai eficientă decât infuzia sau decoctul. Pulberea din plante se administrează sublingual (o linguriță, de patru ori pe zi, înainte de masă).
Ameliorează durerile de stomac
Ceaiul de afine conţine taninuri, de aceea este recomandat şi pentru combaterea diferitelor afecţiuni cum ar fi: diareea, tratarea problemelor digestive, dar este bun şi pentru calmarea tractului digestiv, vindecarea mai rapidă a leziunilor sau pentru reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau de diferitelor tipuri de alergii.
Aveţi imunitatea scăzută? O puteţi îmbunătăţi cu ajutorul unei cure cu afine. Indicat este ca aceasta să fie urmată timp de 20 de zile. Mai mult decât atât, cura cu afine e recomandată şi în caz de obezitate.
Atenție! Pentru a fi păstrate proaspete cât mai mult timp, afinele trebuie ferite de umezeală, deoarece prezenţa apei le putrezeşte. De asemenea, alegeţi fructele bine coapte, deoarece acestea conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Afinele nu trebuie ţinute la temperatura camerei mai mult de o zi, deoarece se strică. Ele trebuie depozitate în frigider, într-un vas acoperit.
Mască pentru riduri
Frunzele şi fructele de afin pot fi folosite cu succes şi în cosmetică. Măştile, compresele, cataplasmele, spălăturile sunt utilizate în special pentru efectul astringent şi antibacterian pentru toate tipurile de ten, dar și pentru a estompa ridurile. În cazul măştilor, frunzele şi fructele de afin se pot amesteca împreună cu smântână sau cu lapte. Se ţin pe faţă timp de 20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă.