de Raluca Grințescu
Nuca de cocos a fost utilizată nu numai pentru a produce fibre, combustibil şi chiar instrumente muzicale, dar, de asemenea, ca un remediu tradiţional popular în Asia şi în Insulele Pacificului.
Beneficii nutriționale
Nuca de cocos este un sprijin în dietă şi este considerată exotică în lumea occidentală. Ea are trei straturi: stratul exterior - cunoscut sub numele de exocarp, coajă fibroasă - mesocarp (este în interior) şi stratul subţire, „carnea” de nucă de cocos - endocarp. Timp de secole, nuca de cocos a fost folosită ca leac pentru greaţă, erupţie cutanată, febră, dureri de urechi, dureri de gât, bronşită, pietre la rinichi, ulcer, astm, sifilis, hidropizie, dureri de dinţi, vânătăi şi păduchi. Şi asta e doar lista scurtă. În timp ce laptele de cocos este o bază minunată pentru toate tipurile de preparate thailandeze, uleiul de nucă de cocos devine din ce în ce mai utilizat pentru beneficiile sale nutriţionale.
Întărește imunitatea
Nuca de cocos are o multitudine de beneficii nutritive: este încărcată cu electroliţi naturali sterili, care hrănesc pH-ul şi funcţia musculară; are un conţinut ridicat de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal; este bogată în acid lauric, care se transformă în monolaurină - monolaurina este un compus găsit în laptele matern, care întăreşte imunitatea unui copil; oferă un nivel ridicat de mangan, potasiu şi fosfor.
Aspecte inedite
l „Coco” însemnând „faţă de maimuţă”, a fost numele dat acestui aliment tropical de exploratorii spanioli, din cauza celor trei crestături pe partea de jos. Dar aceste crestături sunt cheia pentru a deschide nuca de cocos cu succes. Introduceţi o şurubelniţă în gaura mai moale, pentru a drena lichidul într-un vas, apoi folosiţi un cuţit robust pentru a eluda cusătura de nucă de cocos. Daţi-i o lovitură puternică pe o suprafaţă tare şi se rupe în două bucăţi.
l Nuca de cocos este un filtru natural de apă care filtrează aproximativ nouă luni fiecare litru de apă. Pentru a ajunge în nucă, apa levitează în sus prin nenumărate fibre care o purifică până ajunge în nuca sterilă. Această apă pură de nucă de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliţi găsite în natură. Apa de cocos este identică însă cu plasma din sângele uman, făcând-o donatorul universal. Plasma reprezintă cam 55% din sângele uman. Restul, de 45%, este constituit din hemoglobină, care, în mod esenţial, este sânge de plantă transformat (clorofilă). Atunci când consumăm o băutură care este făcută din 55% apă de cocos şi 45% clorofilă, practic, avem parte de o transfuzie de sânge instant.
l Când sunt tinere, nucile de cocos au cele mai multe efecte de binefacere asupra sănătăţii. Ele conţin o „carne” moale, care este formată din grăsime pură saturată. Această „carne” are calităţi remarcabile de a vindeca şi a întineri ţesuturile oxidate şi deteriorate, de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului nervos şi de a reface fluidele sexuale la bărbaţi.
Eficientă persoanelor care suferă de candida
Uleiul de nucă de cocos conţine acid caprilic, acid capric, acid lauric, acid miristic. Toţi aceşti acizi au proprietăţi antivirale, antimicrobiene, antifungice. Acidul lauric are cea mai puternică activitate antivirală. Acidul caprilic are cea mai potentă activitate care luptă cu ciupercile. Uleiul de nucă de cocos devine, astfel, benefic pentru cei care suferă de candida sau de alte ciuperci. Chiar şi unele forme de psoriazis pot fi combătute. Deşi este formată din grăsimi saturate, uleiul nu conţine colesterol. Din contră, este eficient în coborârea colesterolului rău.
Creşte memoria şi protejează nervii de stres
Doctorul Raymond Peat vorbeşte despre uleiul de nucă de cocos şi despre abilitatea acestuia de a regla activitatea hormonală la femei. Acesta spune că în momentul în care uleiul este adăugat constant într-o dietă sănătoasă, acesta coboară colesterolul la nivelurile normale, încurajând transformarea acestuia în pregnenolon, care este un precursor pentru o serie de hormoni importanţi, printre care şi progesteronul. Doctorul Peat recomandă creşterea în dietă a pregnenolonului pentru femeile cu dereglare hormonală. Pregnenolonul este un compus găsit în uleiul de cocos şi care îi dă acestuia proprietăţile de înfrumuseţare. Acesta creşte circulaţia în piele, dă feței un facelift, restaurează pielea îmbătrânită şi reduce pungile de sub ochi. Pregnenolonul luptă cu oboseala, creşte memoria şi protejează nervii de stres şi are proprietăţi antianxietate.
Pentru aceia dintre noi care folosesc uleiul de cocos în mod constant, una dintre schimbările cel mai vizibile este abilitatea de a sta ore întregi fără să mâncaţi şi de a simţi foamea fără simptomele de hipoglicemie.
Relaxare cu lapte de cocos
Laptele de nucă de cocos conţine 89 mg magneziu la o cană, ceea ce îl face bogat în minerale. Ajută dacă aveți stări de nervozitate şi vă menţine presiunea sângelui în cote normale. Magneziul blochează celulele nervoase să devină hiperactive. Laptele de cocos vă dă această stare de calmitate şi relaxare de care aveți nevoie. Laptele de cocos nu este o importantă sursă de calciu, deoarece conţine puţin peste 38 mg calciu la o cană, faţă de 300 mg, cât are laptele normal la o cană. Nu este bogat în calciu, dar are fosfor - 240 mg la o cană, ceea ce este benefic structurii osoase. El ajută la absorbţia calciului şi a vitaminei D.
PONT. Apa pură de nucă de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliţi găsite în natură.
Reţetă sănătoasă cu nucă de cocos
Ingrediente: 2 căni cu apă, 2 căni cu lapte de nucă de cocos, 2 căni cu „carne” de nucă de cocos, 1 ceşcuţă cu roşii cherry proaspete, 1/2 avocado copt, 1 căţel de usturoi, 1 bucată ghimbir proaspăt, 2 linguri cu miso alb, 1 lingură cu ulei de seminţe de in, 1/2 linguriţă cu sare de mare, 2 linguri cu sos de soia, 2 lime, 1/8 linguriţă cu ardei iute, 1 cană cu coriandru, 1/3 cană cu ceapă tocată, 1 tulpină de lămâiţă tăiată în bucăţi, 1 morcov (felii foarte subţiri).
Mod de preparare: amestecați toate ingredientele într-un blender de mare viteză, cu excepţia ultimelor patru. Adăugați coriandru şi amestecați scurt, astfel încât să puteți vedea în continuare bucăţi mici de coriandru. Turnați compoziția într-un castron şi amestecați cu ultimele trei ingrediente.
Uleiul, ideal în cosmetică şi bucătărie
Uleiul de nucă de cocos este ideal pentru pielea uscată, zbârcită şi dură. Este un excelent balsam de buze. Elementele sale antiseptice ţin pielea tânără şi sănătoasă.
Toate uleiurile şi grăsimile prezente în toate loţiunile şi cremele din magazine sunt absorbite de piele şi au un efect negativ asupra acesteia. Totodată este bun de folosit pe faţă, gât, palme, chiar gingii sau după ce stăm la soare. Uleiul de nucă de cocos poate fi consumat ca şi mâncare, amestecat în salate sau smoothie. Doza zilnică recomandată este de una-patru linguriţe. Dacă trebuie să gătiţi ceva în ulei, folosiţi numai ulei de cocos. Este cel mai stabil şi rezistă cel mai bine la temperaturi înalte.