de Cristina Cristache
După denumirea ştiinţifică Pedalium murex, gokhru este printre plantele cel mai utilizate în fitoterapia indiană, în ultimele cinci decenii fiind subiectul multor cercetări care i-au scos la iveală calităţile medicinale. În momentul de faţă, gokhru este considerat de chimişti o sursă valoroasă de compuşi biologici naturali, necesari dezvoltării de tratamente pentru diverse boli. O simplă infuzie din frunzele acestei plante constituie un remediu care nu dă greş în infecţii precum gonoreea, dar şi în afecţiuni care dăunează virilităţii şi implicit vieţii sexuale atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Bogat în steroizi
În lume, India este văzută ca un magazin nesfârşit al soiurilor de plante medicinale, fiind una dintre cele mai bogate țări din lume în ceea ce privește resursele genetice de acest gen. Gokhru este una dintre plantele anuale care cresc din abundenţă pe coastele din India de Sud, Sri Lanka, Ceylon, Mexic şi Africa Tropicală. Explozia apariției acestei plante se petrece în lunile de vară, fiind favorizată de ploi. Testele au scos în evidenţă că este bogată în flavonoide, alcaloizi, steroizi, răşini, saponine şi proteine, fiind utilizate în fitoterapie şi planta, şi fructele.
Efecte pozitive asupra colesterolului
Indienii folosesc frecvent gokhru ca tonic general, dar şi sexual, ceea ce i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să cerceteze în amănunt veridicitatea acestui leac. Se ştie că alcoolul consumat în exces poate produce leziuni testiculare şi infertilitate la bărbaţi, de aceea a fost studiată capacitatea extractului eteric de gokhru de a vindeca astfel de deteriorări, dar şi pentru a i se stabili calitatea de afrodiziac. Dozele adiminstrate unor şoareci cobai afectaţi de alcoolul etilic le-au crescut mamiferelor activitatea sexuală, dar şi fertilitatea, prin mărirea motilităţii spermei. În plus, au fost constatate o scădere a numărului de spermatozoizi anormali şi unele efecte pozitive asupra proteinei totale, colesterolului şi testosteronului.
Protejează rinichii
Extractul etanolic de fructe uscate de Gokhru a fost testat pentru a i se demonstra acţiunea nefroprotectoare în leziuni renale. Testele s-au desfăşurat pe şobolani cu nefrotoxicitate indusă. Concomitent, rozătoarelor li s-a administrat extract de gokhru pe cale orală, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a toxicităţii. Schimbări remarcabile au fost observate în cazul greutăţii corporale, creatininei serice și al nivelurilor de uree. Mai mult, s-a observat că extractul etanolic a protejat în mod semnificativ rinichii de la un prejudiciu, ceea ce face din această plantă un protector renal mai bun chiar decât un medicament foarte utilizat în astfel de maladii, numit Cystone.
Util în afecţiuni digestive
Stilul de viață și schimbările de dietă sunt cauzele cele mai importante de ulcer peptic. Netratată, această afecţiune produce sângerări gastrice şi intestinale. Folosit în terapia acestei boli, gokhru este mult mai eficient şi mai sigur decât medicamentele de sinteză, fiind şi mult mai bine tolerat de organism. Această concluzie a fost obţinută tot în urma unor teste efectuate pe şobolani cu ulceraţie indusă. Specialiştii spun că responsabili pentru efectele antiulceroase sunt flavonoizii şi mucilagiile conţinute în extractul apos de gokhru.
Antiinflamator natural
Utilizând rădăcina, frunzele şi seminţele de gokhru, oamenii de ştiinţă au reușit să anihileze edemul şi inflamaţia provocate prin injectarea de carnagen la rozătoare şi, în acelaşi timp, au testat eficienţa acestor părţi ale plantei ca antioxidanţi naturali. Rezultatele arată că principiile active conţinute pot fi folosite împotriva stresului oxidativ care provoacă leziuni hepatice. Fracțiunile de acetat de etil, obţinute din fructele de gokhru, sunt bogate în oxdanți fenolici care acţionează direct spre neutralizarea efectelor radicalilor liberi.
Apără funcţia hepatică
Oamenii de ştiinţă au făcut cercetări în privinţa influenţei extractului apos de gokhru asupra reducerii toxicităţii hepatice în patogeneza leziunilor ficatului. Studiile au fost derulate pe o specie de şoareci albinoşi, al căror organism este similar cu cel uman. În urma testelor s-a demonstrat activitatea hepatoprotectoare a extractului apos-alcoolic din fructe de gokhru. Deşi şoarecilor le-au fost provocate leziuni ale membranei de la nivelul celulelor ficatului, rata de mortalitate a fost zero, iar toţi parametrii biochimici testaţi au scăzut aproape de limita normală prin administrarea acestui extract. Au fost surprinse chiar şi microfotografii cu secţiuni ale ficatului, care, de asemenea, i-au confirmat efectul hepatoprotector.
PONT. Dacă urinaţi greu sau aveţi dureri la urinare, atunci amestecaţi o lingură cu fructe gokhru şi o jumătate de lingură cu seminţe de coriandru în 450 ml apă fierbinte. Beţi infuzia de două ori pe zi!