de Daniela Anton
În zilele toride de vară, este normal ca organismul să transpire mai mult, deoarece temperatura aerului este foarte ridicată. Însă, o transpirație abundentă, însoțită de mirosuri neplăcute, este deseori stânjenitoare și producătoare de disconfort. Iată câteva remedii naturiste pentru a scăpa de transpirația excesivă, dar şi ce afecţiuni poate trăda o transpirație anormală (hiperhidroză).
Din salvie, frunze de nuc, levănţică, scorţişoară şi ventrilică
Cea mai bună soluție pentru reducerea transpirației abundente este prepararea unei infuzii din salvie, scorţişoară, frunze de nuc, levănţică, ventrilică (în părţi egale). Se pune o linguriţă cu amestec în 250 ml apă clocotită, se infuzează unu-două minute şi se bea o cană dimineaţa şi una la ora 16:00-17:00, timp de 20 de zile. Se face pauză zece zile şi, la nevoie, se repetă tratamentul.
Din coada-calului
Un alt leac naturist la îndemână este și infuzia din coada-calului, brusture (rădăcină), isop, levănţică (în părţi egale). O linguriţă cu amestec se infuzează două minute în 250 ml apă clocotită. Se beau două căni pe zi, timp de 20 de zile. După o pauză de zece zile, se poate repeta.
Din arin, stejar şi pir
Tot pentru a scăpa de efectul neplăcut al zilelor de vară asupra organismului - transpirația - preparați un decoct din arin (frunze şi coajă), stejar (coajă), nuc (frunze), pir (rizom), în părţi egale. Se pune o lingură cu amestec la un litru de apă clocotită, se fierbe zece minute şi se toarnă în apa de baie. Se fac băi seara, de câte 10-15 minute, de două ori pe săptămână, pe termen lung.
Piatra de alaun, deodorant natural
Deodorantul din piatră de alaun este un cristal natural extras din minele asiatice, extrem de eficient împotriva transpiraţiei şi a mirosurilor neplăcute şi, mai presus de toate, nu acoperă mirosul, ci împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile cu apariţia acestuia. Nu are în compoziţie parfum, este 100% natural şi se aplică pe zonele cu probleme, umezind puţin în prealabil piatra. Astfel de produse pot fi găsite în orice magazin naturist şi prezintă multiple avantaje: pot fi folosite pe o perioadă lungă, nu pătează hainele, pot fi folosite şi pe pielea sensibilă, iritată şi calmează arsurile provocate de expunerea prelungită la soare.
Năduşeala poate ascunde şi probleme de sănătate
Atunci când transpirația este anormală (hiperhidroză), aceasta poate trăda boli nebănuite: pulmonare (TBC, bronşită), cardiace (angină pectorală, infarct miocardic), reumatism, intoxicaţii, rahitism, accident vascular cerebral. Ea însoţeşte şi menopauza, durerile renale, biliare, hemoragiile, micozele. Prin urmare, dacă transpiraţi mult şi fără motiv, mergeţi la medic. Şansele de vindecare cresc direct proporţional cu viteza cu care e depistată boala. De asemenea, există și o soluţie extremă: în cazurile foarte supărătoare se poate apela şi la tratamentul chirurgical, care blochează canalele sudoripare.
Deodorantul din piatră de alaun este extrem de eficient împotriva transpiraţiei şi a mirosurilor neplăcute, împiedicând dezvoltarea bacteriilor responsabile cu apariţia acestora