Main menu

header

488 9 1de Raluca Grințescu

Cedrul siberian sau pinul siberian (Pinus sibirica) e unul dintre cei mai frumoşi şi maiestuoşi arbori, fiind considerat o mare comoară, un simbol al vigorii, sănătăţii, forţei, stabilităţii şi longevităţii. Proprietăţile terapeutice ale cedrului au fost cunoscute de foarte multă vreme, fiind amintite în poemul epic Ghilgameş (Sumeria, 2700 î.Hr.), folosit în regatul sumerian pentru comprese şi prişniţe, în Babilonul antic pentru dezinfecţia templelor, de druizi şi preoţii antici pentru tratarea bolnavilor, fiind amintit chiar şi în Biblie ca un copac vindecător şi remediu pentru curăţare (printre altele, fiind un leac pentru lepră).

Mai degrabă, medicament decât aliment

Nuca de cedru siberian este, de fapt, sămânţa conţinută în conurile copacilor. Gustul ei aduce aminte de nucă, dar este mult mai aromat, datorită răşinilor pe care le conţine. Această sămânţă este mai degrabă medicament decât aliment, proprietăţile nutritive şi medicinale venind în principal din conţinutul în grăsimi (ce diferă de alte surse de grăsime datorită conţinutului ridicat de acizi graşi polinesaturați, în mod special acid linoleic), proteine (au un conţinut ridicat de aminoacizi - 19, din care 13 sunt esenţiali şi relativ esenţiali - în special arginină) şi alte substanţe (vitaminele A, B1, B2, B3, E, macro şi micronutrienți: cupru, magneziu, cobalt, zinc, fosfor, iod, fier şi mangan).

Miezul înmoaie abcesul

Consumarea de nuci de cedru siberian poate fi benefică pentru tratarea abceselor, astfel: miezul de nucă de cedru se face pastă, se întinde peste abces şi se bandajează punctul sensibil. Miezul înmoaie abcesul şi grăbeşte colectarea puroiului. După ce rana este curăţată de puroi, miezul de nucă grăbeşte vindecarea. De asemenea, este recomandat pentru tratarea artritei reumatoide şi a gutei, în disfuncţii metabolice şi avitaminoze. Se realizează o poţiune astfel: se toarnă vodcă peste nucile de cedru întregi (cu coajă cu tot), se lasă la macerat șapte zile, apoi se strecoară. Se consumă timp de 1,5-2 luni. Dacă tinctura se face cu vin slab, atunci se poate folosi ca remediu pentru curăţarea sângelui, pentru probleme cu fierea, cât şi pentru litiază hepatică şi biliară.

Adjuvant pentru persoanele sterile

Nuca de cedru este folosită și ca adjuvant în tratamentul anticancer, având efect de întărire a sistemului imunitar. Vitamina E păstrează membranele celulare şi mucoasele sănătoase şi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi. În plus, pasta e bun adjuvant atât pentru femeile, cât şi pentru bărbaţii care suferă de sterilitate - se consumă pastă de nucă de cedru siberian cu miere, câte 12 linguri pe zi. Vitamina E şi arginina (conţinut de până la 21 g/100 g de proteină) ajută la dezvoltarea normală a spermatozoizilor, respectiv a ovulelor, şi redă tinereţea biologică.

Grăsimile nesaturate din nuci reduc colesterolul rău

Celor care suferă de ateroscleroză, ischemie cardiacă, supraponderabilitate şi care au valori ridicate ale colesterolului li se recomandă consumul a 50 g nuci de cedru siberian pe zi într-o cură de două luni, de două ori pe an. Grăsimile nesaturate din nucile de cedru sunt foarte active în reducerea colesterolului negativ, ajută la elasticizarea vaselor sangvine şi reduc depunerea plăcilor de aterom pe pereţii arterelor. Pe cât posibil se vor reduce carnea şi produsele din carne, brânzeturile grase şi untul, margarina şi produsele care conţin grăsimi vegetale hidrogenate. Dacă puteţi elimina total consumul lor din alimentaţie, atunci efectele pozitive ale tratamentului ar fi amplificate.

Bun în anemie

Pentru ulcer gastro-duodenal puteți consuma câte 6-12 linguri pe zi cu pastă de nucă de cedru cu miere, efectele terapeutice fiind spectaculoase: mucoasele pereţilor gastrici se refac, iar secreţia acidă se normalizează. În caz de anemie trebuie să consumați 10-15 g nucă de cedru siberian, de două-patru ori pe zi, întrucât face ca nivelul fierului, calciului şi magneziului din organism să se refacă şi totodată îmbunătăţeşte asimilaţia. Persoanele subponderale, debile, care prezintă lipsă de fier şi de alte minerale pot face cure timp de câte patru-cinci săptămâni, de patru ori pe an. Pentru copiii în creştere se recomandă consumul a 20-50 g nuci de cedru pe zi în cure de şase luni - favorizează o bună dezvoltare fizică, psihică şi asigură o bună funcţionare a sistemului neuroendocrin (datorită aminoacizilor şi complexului de vitamine B).

Semințele stimulează lactația

Consumul a 30-40 g seminţe de cedru siberian pe zi stimulează lactația şi îmbunătăţeşte vitalitatea tinerei mame. Laptele obţinut este mai hrănitor şi are calităţi nutritive şi energetice optime (datorită vitaminei E). De asemenea, sunt recomandate pentru băi de curăţare (pentru piele aspră, crăpată de frig, cu eczemă, piodermatoză şi alte boli ale pielii), cu acţiune calmantă asupra sistemului nervos (în caz de supraexcitare şi extenuare). Se face o baie cu un decoct de tărâţe de nucă de cedru şi pudră.

Nucile de cedru siberian ajută la elasticizarea vaselor sangvine şi reduc depunerea plăcilor de aterom pe pereţii arterelor

Reţetă de pastă din nuci de cedru cu miere

Nucile de cedru siberian pot fi consumate ca atare, ca o gustare, pe stomacul gol, cu o oră înainte de masă. Astfel obţineți efecte curative maxime, vitaminele şi minerale sunt cel mai bine asimilate, iar grăsimile nesaturate şi aminoacizii vor avea cel mai mare efect favorabil. Doza zilnică de nucă de cedru siberian este de 30-50 g. De asemenea, puteți face și o pastă din nuci de cedru cu miere, astfel: cu ajutorul unei râşnite de cafea măcinați fin trei linguri cu nucă de cedru siberian, după care adăugați trei linguri cu miere lichidă de salcâm sau de coriandru. Le amestecați foarte bine până se formează o pastă. Se iau una-două asemenea doze de preparat pe zi, în cure de trei-nouă săptămâni, mai ales pentru tratarea afecţiunilor gastrointestinale.