de Dana Purgaru
Tapioca este un produs originar din America de Sud, unde este foarte îndrăgită și consumată, fiind o importantă sursă de carbohidrați sănătoși și energizanți. Ea se obține din partea fibroasă a rădăcinii de casava, o plantă ce poate atinge dimensiuni de până la 3 m înălțime.
Se obține dintr-o rădăcină
Rădăcina de casava (familia Eufarbiaceae) - plantă ce se mai numește și yucca sau manioc - este ramificată şi bogată, iar în procesul de producţie aceasta este procesată şi transformată în făină, boabe sau fulgi de tapioca. Produsul obținut este foarte hrănitor atât pentru copii, cât și pentru adulți, motiv pentru care exploratorii portughezi și spanioli au răspândit această plantă în Europa, India și Africa.
Lipsită de gluten și bogată în carbohidrați
Tapioca este un aliment făinos, bogat în amidon și în zaharuri ușor asimilabile. Este lipsită de gluten și de proteine, dar are un procent mare de carbohidrați. Practic, 100 de grame de perle de tapioca furnizează 89 g carbohidrați, ceea ce reprezintă 30% din doza zilnică recomandată, 1 g fibre, 3 g zaharuri și 358 de calorii, deci reprezintă o bună sursă de energie. De asemenea, are fier (100 g conțin 9% din doza zilnică recomandată), potasiu și calciu, dar nu are colesterol și grăsimi.
Se digeră foarte repede
Pentru că tapioca este foarte ușor digerabilă, astfel că organismul o transformă rapid în energie, și pentru că are destule calorii, este o sursă extraordinară de energie, în special pentru copii, sportivi, bătrâni, dar şi pentru cei aflaţi în convalescenţă sau în perioadele de post. Este indicat să fie consumată dimineaţa, sub diferite forme.
Îmbunătățește tranzitul intestinal
Tapioca are calități antiseptice, cicatrizante și dezinfectante și îmbunătățește tranzitul intestinal. Datorită acestor proprietăți este recomandată în cazurile de gastrită hiperacidă, colită și ulcer gastrointestinal. De asemenea, este bine de ştiut că poate fi utilizată și extern, în amestec cu zeamă de lămâie, pe post de cataplasmă în maturarea abceselor, furunculelor și panarițiilor.
PONT. Tapioca reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care au intoleranță la lactoză sau la gluten (boala celiacă).
Preparată în multe feluri
Tapioca poate fi cumpărată de la magazinele cu produse naturiste, sub formă de granule sau făină, și poate fi preparată în multe feluri precum budinci, aspicuri, supe, sosuri sau diverse tipuri de deserturi. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista la un ciclu dezgheţ-îngheţ, fără a-și pierde structura gelatinoasă. Iată două rețete gustoase:
Budincă
Ingrediente: 125 g perle de tapioca, 750 ml lapte dulce, 2 ouă, 1/2 linguriță cu sare, 1 plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: perlele de tapioca se combină cu laptele și cu sarea și se fierb la foc mediu. Se adaugă apoi zahărul și ouăle bătute, treptat, ca să nu se coaguleze. Rezultă o cremă gustoasă.
Gogoși
Ingrediente: 250 g făină de tapioca, 75 ml ulei, 75 ml apă, 2 ouă, 5 linguri cu iaurt, 1 plic cu parmezan ras.
Mod de preparare: se pune apa la fiert împreună cu uleiul, se adaugă făina de tapioca și se amestecă până la omogenizare. Se pun ouăle bătute, parmezanul și iaurtul. Se formează gogoșele mici din aluat, care se pun pe o tavă, pe hârtie de copt, și se coc în cuptor.
Planta din care este extrasă tapioca nu trebuie mâncată crudă, deoarece conține substanțe otrăvitoare