de Carmen Ciripoiu
V-ați ales cu o arsură care se încăpățânează să nu treacă? Nimic mai simplu: acoperiți-vă rana cu un ou crud bătut. V-ați tăiat și rana sângerează? O acoperiți imediat cu pânză de păianjen, și durerea dispare instantaneu. Remediile din bătrâni sunt și astăzi folosite cu eficiență maximă.
Băile de ovăz, antireumatice
Suferiți de reumatism și medicina alopată cedează neputincios în fața durerilor dumneavoastră? Aveți nevoie de un kilogram de fiere de porc sau de vită, pe care o tocaţi și o amestecați cu un litru de alcool. Se lasă apoi la macerat la soare o săptămână. Cu acest preparat ungeți locurile afectate. La fel de bune sunt și băile cu vrejuri de roșii. Se iau câteva tulpini, se spală și se fierb 20 de minute într-un litru de apă. Se folosesc drept comprese sau se fac băi ale zonelor dureroase. Antireumatice sunt și băile de ovăz. Paiele de ovăz se fierb în apă, apoi se fac băi de o jumătate de oră. În locul acestora se pot folosi și frunze de paltin, frunze de nuc, cetină de brad, boz (toată planta) sau castane sălbatice. Petrolul este, de asemenea, un leac imbatabil pentru reumatism. Se pun flori de salcâm într-o sticlă mare, peste care se toarnă petrol până se umple. Sticla se închide bine și se îngroapă în pământ o lună. Ulterior se scoate și se ung locurile bolnave.
Borșul crește tensiunea
Un leac pentru ateroscleroză sunt semințele de muștar. Acestea se consumă înaintea mesei de prânz și de cină, o lingură și jumătate cu semințe nezdrobite, amestecate cu puțină apă. Tratamentul durează o lună. După două luni de pauză, cura se poate relua. În cazul tensiunii mici, borșul proaspăt, preparat din tărâțe de grâu, este imbatabil. Se consumă două luni în loc de apă, și tensiunea va reveni la normal. Fasolea albă este, la rândul ei, un remediu excelent pentru tensiunea mărită. Se prăjesc boabe de fasole albă, până devin maronii, asemenea cafelei, apoi se râșnesc. Se consumă două linguri, cu cinci minute înainte de fiecare masă, timp de patru zile. Echilibrul tensiunii se păstrează și cu ceai de urzici, zeamă de pătrunjel şi zeamă de păstăi verzi de fasole. Se consumă totodată multă ceapă și usturoi. Bunii noștri spuneau că următoarea rețetă pentru vedere slabă e folositoare chiar și la vârste de peste 80 de ani, efectele fiind uimitoare. Se umplu două borcane de 800 g cu morcovi rași, dați pe răzătoarea mică, apoi amestecul se pune deoparte. Borcanele se umplu apoi cu miere de albine și se amestecă împreună cu morcovii. Separat se ia un kilogram de lămâi, se trec prin mașina de tocat, cu coajă cu tot, apoi se toarnă peste compoziție. Se amestecă totul bine și se lasă preparatul la frigider. Se consumă o lingură din acest amestec înaintea fiecărei mese. În perioada tratamentului, băuturile alcoolice sunt interzise.
Smochine unse cu ulei pentru dureri de gât
Pentru a calma și cele mai puternice dureri de gât, cel mai utile sunt compresele cu nalbă. Se taie plantă proaspătă sau uscată, se pune pe o cârpă, se stropește cu rachiu și tamponează locul afectat. Durerile vor dispărea în scurt timp. În cazul amigdalitei se toacă frunze de urzică creață, se amestecă bine cu slănină râncedă și se pun la gât, sub formă de comprese. Același efect de calmare îl au și cataplasmele cu smochine tăiate, unse cu untdelemn. O veche rețetă contra bătăturilor este încă folosită de minerii care suferă de aceste afecţiuni atât pe tălpi, cât și la degetele de la picioare. Se taie o felie de slănină nesărată, care se pune pe bătătură, apoi se bandajează. Pansamentul se păstrează până când bătătura se înmoaie și iese singură. Tratamentul durează două săptămâni.
Ceapa absoarbe furunculele
Un inedit leac pentru arsuri constă în amestecarea a trei linguri cu apă de var cu trei linguri cu ulei cu un băț de alun curățat de coajă. Unguentul obținut se întinde peste locul afectat. Și tot pentru arsuri, următoarea metodă este foarte eficientă. Se sparge un ou, se bate foarte bine și se aplică peste rană, apoi se varsă puțin alcool. Pojghița care se va forma deasupra arsurii va opri durerea. În cazul în care furunculele nu ne dau pace, ceapa ne vine urgent în ajutor. Se coace o ceapă, se taie în jumătate și se aplică peste locul afectat cu partea tăiată, apoi se bandajează strâns. Ceapa se schimbă o dată la patru ore până când furunculul coace.
Maceratul din coajă de nucă, bun pentru tratarea varicelor
Uneori un simplu ciorap poate face adevărate minuni. Asta doar dacă e umplut cu sare grunjoasă, încălzit la cuptor și pus pe pieptul bolnavului. Remediul este excelent pentru persoanele care suferă de bronșită. Varice? Dermatoză? Boli ale aparatului locomotor? Toate vor fi uitate cu ajutorul maceratului din coajă de nucă. Se umple un borcan cu coji de nucă tăiate mărunt sau tocate, peste care se toarnă oțet de mere. Se lasă la macerat trei săptămâni. Cu acest preparat se fac frecții ușoare sau se pun comprese.
Oul ameliorează simptomele nevralgiilor
Metoda cu rezultate excelente în cazul migrenelor este legarea strâns a capului cu frunze de brustur, frunze de hrean sau feliuțe de cartofi reci, care se schimbă la intervale de 10-15 minute. Pentru ameliorarea simptomelor nevralgiilor se aplică pe locul dureros jumătate de ou fiert tare, după ce acesta a fost în prealabil tăiat în două (se pune partea internă a jumătății de ou). Pentru durerile de spate sau de șale se aplică frunze de brustur stropite cu oțet, în timp ce compresele cu frunze de varză sau hrean sunt utile pentru calmarea durerilor în cazul fracturilor sau luxațiilor. În caz de tăieturi și înțepături se presară un praf de sare grunjoasă peste rană, pentru oprirea hemoragiei și pentru dezinfectare, apoi se acoperă cu o bucată de slănină de porc, peste care se așază frunze de pătlagină. Pansamentul se schimbă în fiecare dimineață, până când rana se închide. Până la vindecare se pun doar pansamente cu slănină și pătlagină.
Există vreo persoană care să nu dorească să se mențină tânără mult timp, să fie sănătoasă și în putere 100 de ani? Consumul zilnic de usturoi, mai ales în stare crudă, previne îmbătrânirea prematură. Recomandate sunt și masajele și frecțiile cu o soluție compusă din usturoi pisat în suc de lămâie și ulei cald pe pielea mâinilor, a brațelor, a picioarelor sau chiar pe tot corpul. Pielea va rămâne strălucitoare, sănătoasă și mai ales întinsă.