Armurariul (Silybum marianum) este o plantă ţepoasă, de până la un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roşiatice, ce fac seminţe amărui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. În seminţele sale se ascund substanţe cu o extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. Armurariul este în prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecţiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu. Armurariul este un antitoxic puternic, ajutând organismul să reziste celor mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice până la gazele industriale
sau metalele grele. Această plantă miraculoasă se găseşte numai în zonele calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei şi zona Subcarpaţilor sudici, fiind o plantă de cultură.
Regenerează celulele hepatice
Armurariul este consumat singur sau în combinaţie cu alte plante, pentru tratarea unei game foarte largi de afecţiuni. Armurariul este utilizat singur, după cum menţionam mai sus, pentru tratarea bolilor de ficat, hepatită epidemică, hepatită cronică, boli ale splinei, ciroză hepatică şi mai ales pentru regenerarea celulelor hepatice. Pe vremuri, când nu existau pastilele pentru ficat, oamenii îşi tratau afecţiunile hepatice cu ajutorul armurariului. Cercetările au arătat că substanţele active ale plantei acţionează la nivelul membranei celulei hepatice, favorizând regenerarea acestor celule, aflate deja într-un proces patologic de distrugere.
Pulberea de armurariu este indicată în principal pentru persoanele cu o constituţie robustă sau chiar obeze sau celor care se irită uşor. Sublingual se indică pulberea din fructe, câte două grame de patru ori pe zi. Pulberea, ce se găseşte în magazinele de profil, se ţine sub limbă câte un sfert de oră, după care se înghite cu puţină apă plată.
Recomandat convalescenţilor
Maceratul este recomndat persoanelor convalescente, care nu mai au vlagă, care nu pot primi şi digera hrană solidă. El se adiminstrează sub formă caldă şi trebuie băut lent. Maceratul se realizează adăugând la 500 ml apă de izvor sau apă distilată o linguriţă cu pulbere din fructe. Se acoperă şi se lasă să se macereze o noapte. Dimineaţa se strecoară şi se consumă rece. Maceratul nu se ţine de pe o zi pe alta.
Activează sistemul imunitar
Zeci de studii efectuate în ultimul timp arată că seminţele acestei plante sunt un inamic redutabil al cancerului. S-a descoperit că principiile active ale acestei plante activează sistemul imunitar, favorizând neutralizarea radicalilor liberi din organism, reîntinerirea acestuia, precum şi la procesul de înglobare şi distrugere a celulelor canceroase. Pentru a preveni cancerul, faceţi la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, consumând zilnic patru linguriţe cu tinctură, vreme de trei săptămâni. Această plantă activează sistemul imunitar, favorizând fagocitarea celulelor maligne.
Combate efectele adverse ale chimioterapiei
Combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei se face tot cu ajutorul seminţelor de armurariu. Acestea sunt printre puţinele remedii cunoscute ce au eficienţă dovedită în combaterea teribilelor efecte adverse ale citostaticelor. Un litru de infuzie combinată de armurariu, consumată vreme de 20 de zile, susţine activitatea hepatică, menţine capacitatea de luptă a sistemului imunitar şi împiedică apariţia simptomelor neurologice provocate de administrarea acestui tip de medicaţie.
Pentru a vă regenera ficatul aveţi nevoie de un kilogram de miere de albine zaharisită, 150 g pulbere din fructe de armurariu, 200 g pulbere din fructe de cătină, 300 g pulbere din polen apicol şi 100 g propolis apicol răzuit. Ingredientele se pun într-un vas şi se amestecă până la completa omogenizare. Opţional se poate ţine la frigider. Se administrează câte o lingură dimineaţa şi la prânz înainte de masă.
Ana-Maria Cocea