de Dana Purgaru
Deși este una dintre problemele cel mai întâlnite în vremurile moderne, depresia este totodată și cel mai neglijată. Statisticile sunt îngrijorătoare în țările civilizate, iar această boală a ajuns să fie frecventă și în România, unde se pare că o treime din populaţie este afectată. Până să se ajungă însă la forme grave, care necesită îngrijire de specialitate, se poate apela cu încredere la plantele medicinale ce ușurează simptomele anxioase și alungă gândurile negative. Iată zece dintre cele mai eficiente.
Beți macerat de roiniță
Una dintre plantele foarte eficiente în depresie este roinița (Melissa officinalis). Aceasta reușește să îndepărteze gândurile negative și starea de neliniște și să readucă liniștea în sufletul celor afectați. Se poate consuma sub formă de infuzie, de trei ori pe zi (o lingură cu plantă la 250 ml apă clocotită se infuzează 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol), dar și sub formă de macerat preparat la rece (o lingură cu plantă la 250 ml apă rece se lasă opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol, de trei ori pe zi).
Levănțica, relaxare îmbătătoare
Mirosul frumos, îmbătător, de levănțică are rol benefic și vă poate ajuta să depășiți stările depresive. Puneți un săculeț cu plantă uscată lângă pernă și veți dormi mult mai bine. De asemenea, puteți folosi uleiul esențial de levănțică pentru a vă masa mușchii și a-i relaxa.
Ginkgo Biloba, de pe vremea samurailor
Ginkgo Biloba este o plantă foarte lăudată în Asia pentru virtuțile sale terapeutice, recunoscute din cele mai vechi timpuri. Printre acestea se numără și rolul său de a readuce starea de optimism, fiind de ajutor în caz de depresie moderată. Oamenii de știință au constatat că 80 mg extract, luate de trei ori pe zi, timp de o lună, au dus la diminuarea considerabilă a stării de tristețe.
Somnifer natural: valeriana
Valeriana aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare atunci când vine vorba despre rolul ei de sedativ. Lăudată ca somnifer natural, aceasta combate cu succes și stările depresive. Este suficient să consumați câte o cană cu ceai cu 30 de minute înainte de a merge la culcare sau să beți o jumătate de pahar cu apă în care ați amestecat 15-20 de picături de tinctură.
Anxietatea trece cu floarea pasiunii
Floarea pasiunii (passiflora) este și ea bună dacă simțiți că nu vă dau pace gândurile negre, dar s-a dovedit binevenită și în atacurile de panică sau când vă simțiți neliniștiți. Efectele plantei, care ajută sistemul nervos să se relaxeze, se datorează alcaloizilor beta-carbolină și crisinei. Pentru a preîntâmpina depresia e bine să beți o cană cu ceai cu 30 de minute înainte de culcare sau să luați o linguriță cu tinctură diluată în apă.
Calmare cu ceai de angelică
În cazul în care vă luptați cu depresia beți de trei ori pe zi ceai de angelică. Acesta se prepară dintr-o lingură cu plantă și 250 ml apă fierbinte. Puteți să achiziționați atât planta, cât și tinctura din magazinele naturiste; se administrează 10-20 de picături de trei-patru ori pe zi, diluate în ceai, în apă sau în suc natural.
Roșiile nu trebuie să lipsească de pe masă
Este încă sezonul roșiilor și acestea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al niciunei persoane care se simte cuprinsă de gânduri fatidice. În urma cercetărilor, s-a constatat că riscul de depresie a fost redus cu 52% în rândul celor care au mâncat roșii în fiecare zi, în comparație cu persoanele care le consumau mult mai rar. Acest efect uimitor se datorează licopenului, un antioxidant puternic, care se regăsește din plin în tomate.
Pulberea de nucșoară alungă gândurile negre
Oricât de ciudat poate părea, și nucșoara s-a dovedit eficientă împotriva stărilor depresive. Pentru aceasta, puneți puțină pulbere într-un ibric cu apă, fierbeți și consumați cu miere de două ori pe zi.
Avocado hrănește spiritul
Dacă îl veți consuma în fiecare zi în salate, veți constata că avocado este un fruct care vă va face să vă simțiți bine. Nu este doar o impresie, ci un fapt dovedit științific. Acesta conține acizi grași Omega 6 și Omega 3, mai ales cei din urmă având rolul de a ajuta la vindecarea depresiei și, în plus, de a o ține la distanță pe viitor.
PONT. Atunci când vă confruntați cu stările de depresie o perioadă mai lungă evitați consumul de cafea, de alcool, de alimente grele şi de zahăr.
Schimbarea stilului de viaţă aduce buna dispoziţie
Dacă suferiți de depresie nu vă bazați numai pe efectul benefic al plantelor, ci schimbați-vă și stilul de viață. Stabiliți-vă anumite țeluri, chiar dacă aveți senzația că nu veți putea duce nimic la îndeplinire. Începeți cu scopuri mărunte și continuați cu altele mai importante. Un alt lucru esențial este să faceți cât mai multe exerciții fizice, cel mai bine în natură. De altfel, nu este un secret că sportul declanșează producția de endorfine - hormonul fericirii. Foarte important este să dormiți suficient, pentru că prea puțin somn agravează simptomele depresiei. Dacă aveți dificultăți în a reuși să închideți ochii apelați la remediile naturiste. Alt obicei care vă va susține în lupta cu gândurile negre este să vă asumați cât mai multe responsabilități, de care să vă achitați, și să faceți mereu câte ceva nou, spre exemplu să vă luați angajamentul de a avea grijă de o persoană în vârstă ori de un animal sau să vă înscrieți voluntar la o organizație umanitară, să mergeți la muzee, la teatru ori la cinematograf, să vă înscrieți la cursuri de limbi străine sau să vizitați locuri în care n-ați mai fost.