de Dana Purgaru
Respirația neplăcută sau halena este produsă de alimente puternic mirositoare, cum ar fi usturoiul și ceapa, de fumat sau de alcool, dar și de afecțiuni ale cavității bucale, ale plămânilor sau ale tubului digestiv ori de igiena orală deficitară, de carii, afecțiuni ale gingiilor, consum excesiv de carne, sinuzită, diabet, gaze sau anemie.
Consumați legume cu frunze verzi
Cei care suferă de halenă trebuie să consume cât mai multe legume cu frunze verzi, deoarece acestea conțin clorofilă, un pigment natural cu efect de reîmprospătare a respirației. Este important să se limiteze consumul de alimente foarte procesate - mezeluri, fast-food -, cafea, alcool și produse lactate. De asemenea, fumatul este nociv și pentru cavitatea bucală, și poate avea ca efect un miros neplăcut al respirației.
Faceți gargară cu ulei din mentă
Pentru a scăpa de halenă, se poate face în fiecare zi o gargară cu soluție din două lingurițe cu oțet de mere la un pahar cu apă călduță. După ce vă clătiți bine gura, nu înghițiți lichidul. De asemenea, se poate încerca o gargară cu două picături de ulei din mentă la o cană cu apă călduță.
Clătiți cu ceai de echinacea
Mestecați semințe de anason, fenicul, mărar, cardamom sau chimen pentru a îndepărta halena frecventă. În plus, clătitul gurii cel puțin o dată pe zi cu ceai de echinacea ajută la tratamentul infecțiilor gingivale ce provoacă respirația urât mirositoare. Puneți două lingurițe cu rădăcină de echinacea la o cană cu apă, dați în clocot într-un vas cu capac timp de zece minute, după care răciți.
PONT. Pentru a elimina mirosul de usturoi sau de ceapă mestecați frunze de pătrunjel.
Pentru igiena orală sunt indicate spălatul pe dinți după fiecare masă, folosirea aței dentare și curățatul limbii cu periuța