de Gabriela Niculescu
Circa 70 de procente din biomasa mărilor şi oceanelor sunt alcătuite din alge, care formează fitoplanctonul, acesta stând la baza nutriţiei celorlalte organisme - raci, moluşte, peşti, păsări şi mamifere acvatice. Printre proprietăţile curative ale algelor sunt favorizarea proceselor metabolice şi stimularea schimburilor de substanţe în corp, dar şi tonifierea şi stimularea activităţii glandelor endocrine, în special a tiroidei, hipofizei şi pancreasului.
Scade riscul de ateroscleroză
Este deja bine știut faptul că algele marine crude reprezintă un scut împotriva cancerului. Mai mult, ele sunt de mare ajutor şi în cazul afecţiunilor cardiace. Recent, cercetătorii israelieni au reuşit să obţină din aceste „farmacii marine” substanţa din care au produs un gel ce se solidifică. Acesta este injectat în zona inimii, în locul unde ţesutul a fost deteriorat în urma unui infarct, de exemplu, şi formează un înveliş gros, ce permite ţesutului să se dezvolte normal. În plus, acesta împiedică necrozarea mușchiului cardiac afectat în urma infarctului. Mai mult, fibrele alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi reduc astfel riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic.
Folosit în cosmetice
Acest cocteil de substanțe marine conţinut în alge are și rol de detoxifiere locală, acţionează împotriva celulitei şi conferă fermitate pielii. Ajută la eliminarea apei din ţesuturi, fiind un ideal drenator, are efect de slăbire locală, pentru că acţionează asupra depozitelor de grăsime, tonifică pielea și reduce apariţia aspectului de coajă de portocală. Cocteilul se foloseşte în produsele cosmetice pentru probleme de microcirculaţie, acţionează ca detoxifiant pentru corp şi ten, ca şi ingredient anticelulitic, pentru fermitatea pielii, şi în produsele contur pentru ochi.
PONT. Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod, algele remineralizează şi sunt recomandate ca hrană persoanelor care urmează tratament cu diuretice, ajutând şi în curele de slăbire şi remodelare corporală.