de Carmen Ciripoiu
De cele mai multe ori când apare prin grădini e văzut ca o adevărată pacoste, însă ciulinul își spală păcatele prin imensele beneficii pe care le are pentru sănătate.
De la alungarea duhurilor rele până la îngrășământ
În ciuda aspectului său neprietenos, ciulinul s-a remarcat de-a lungul istoriei. Dacă în cele mai vechi timpuri era folosit în ritualuri magice pentru alungarea spiritelor rele, mai târziu a fost folosit la afumarea grajdurilor pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor, cenușa sa fiind recunoscută ca un excelent îngrășământ. Dacă grecii foloseau decoctul de ciulini pentru tratarea bolilor respiratorii, lucru pe care l-au consemnat în vechi tratate de medicină, romanii considerau că seva plantei este excelentă în afecțiunile hepatice, iar călugării tibetani vindecau chiar tumorile maligne sau cancerul de piele tot cu ajutorul ciulinului.
Semințele luptă cu psoriazisul
Datorită silimarinei conținute, o substanță care protejează ficatul de efectele negative ale toxinelor, ciulinul are rolul de a stimula digestia și a reduce colesterolul rău. În acest sens se folosește ceaiul de ciulin, preparat dintr-o linguriță cu fructe la o cană cu apă fiartă. Ceaiul se consumă de trei ori pe zi, călduț, cu înghițituri mici. În lupta cu psoriazisul, se va consuma o linguriță cu semințe de ciulin, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează zece zile. La rândul său, infuzia de ciulin este remediul-minune în orice formă de otrăvire. Se consumă o cană cu infuzie preparată astfel: peste două linguri cu flori bine mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară.
Decoctul vine de hac varicelor
Hemorozi? Probleme digestive? Varice? Ciulinul are grijă să lupte cu aceste boli până va ieși câștigător. Celor care suferă de cistită sau hemoroizi li se recomandă decoct de ciulin. Peste o lingură cu fructe uscate se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se consumă o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează două săptămâni. În cazul varicelor și al problemelor digestive, indicate sunt semințele, măcinate fin, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Preparatul se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă un sfert de cană de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Siropul potolește tusea
Adio medicamente, neplăcuta răceală dispare cu fiertură de ciulin! Peste o lingură cu rădăcină de ciulin, tocată mărunt, se toarnă două căni cu apă rece, apoi se fierbe timp de un sfert de oră. Se lasă la infuzat o oră, se îndulcește cu miere, după aceea se administrează un sfert de cană, de trei ori pe zi, după mesele principale. În cazul tusei expectorante, cel mai bun este siropul. Într-un vas se toarnă 150 g inflorescență de ciulini, 100 g zahăr și o cană cu apă. Compoziția se fierbe până scade la jumătate, apoi se strecoară. Se recomandă o linguriță, de patru-cinci ori pe zi, după masă, până la dispariția simptomelor. Rădăcina de ciulin face minuni şi în cazul bronșitelor. Peste o rădăcină bine mărunțită se toarnă 300 ml apă și se fierbe zece minute. Se strecoară și se consumă o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi, după mesele principale.
Uleiul de mărăcine elimină kilogramele în plus
O cană cu apă amestecată cu o linguriță cu inflorescență de ciulin este cel mai bun medicament pentru insomnie sau stări de nervozitate. Compoziția se fierbe cinci minute, apoi se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se bea cu înghițituri mici, o jumătate de ceașcă de trei pe zi, înainte de mesele principale. În curele de slăbire, uleiul de ciulin este cel mai căutat remediu. Se recomandă administrarea a două linguri pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Potrivit specialiștilor, în prima lună, organismul se va curăța de toxine, urmând ca în perioada ce va urma să se observe o importantă scădere în greutate. Nu în ultimul rând, ciulinul este considerat un adjuvant de excepție în tratarea cancerului. În acest caz, peste o lingură cu frunze bine mărunțite de ciulin se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat o oră. După ce se strecoară, se consumă o ceașcă, de trei ori pe zi, după mese. Atenție! Preparatul este diuretic!
Reduce riscul apariției calculilor biliari
Ciulinul-laptelui sau armurariul este cel mai cunoscut soi de mărăcine și cel mai utilizat în medicina tradițională, semințele plantei fiind cunoscute ca unul dintre cele mai bune tratamente împotriva hepatitei sau a cirozei hepatice. Peste 30 g semințe uscate se toarnă un litru de apă fierbinte și se fierbe 20 de minute. După ce se răcește, se strecoară și se administrează în jur de 70-80 mililitri pe zi. Tratamentul durează două săptămâni.
ATENŢIE. Preparatele pe bază de ciulin sunt contraindicate femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și copiilor cu vârste de până la 10 ani!
Opreşte căderea părului
Potrivit celebrei vindecătoare Maria Treben, ciulinul este unul dintre leacurile miraculoase atât pentru căderea părului, cât și pentru îndesirea acestuia. Pentru un spălat pe cap se folosesc 100 g rădăcini uscate, puse la înmuiat în cinci litri de apă cu o zi înainte. Dimineața, preparatul se fierbe cinci minute. Cu jumătate din compoziție se spală părul, adăugându-se în șamponul obișnuit, iar cu cealaltă jumătate se clătește. La final, podoaba capilară se limpezește cu apă în care s-a adăugat oțet de mere. Tratamentul este indicat și bărbaților care suferă de alopecie.
Tinctura previne îmbătrânirea
Pentru tratarea acneei și prevenirea îmbătrânirii, cel mai căutată este tincura de ciulin. Modul de preparare este următorul: peste 50 g pulbere de semințe de ciulin se toarnă o jumătate de litru de alcool, apoi se lasă la macerat într-un loc întunecat două săptămâni, agitând în acest timp recipientul. Se depozitează în sticle închise la culoare. În cazul acneei se recomandă 30 de picături de tinctură de ciulin pe zi, timp de opt săptămâni. Ca adjuvant împotriva îmbătrânirii, se administrează 20 de picături, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.