de Dana Purgaru
Pentru inflamații și iritații ale faringelui și laringelui și pentru amigdalite se pot încerca rețetele de mai jos.
Din coajă de stejar
Amestecaţi două părți de pulbere de coajă de stejar cu o parte de flori de tei. Puneți două linguri într-un vas cu o cană și jumătate cu apă caldă, acoperiţi timp de 30 de minute şi strecuraţi. Înainte de a face gargara lăsaţi lichidul să se răcească. Folosiţi de cel puțin două ori pe zi, iar în cazul în care gâtul este foarte inflamat e bine să faceți gargară de cât mai multe ori.
Cu muşeţel
Combinați două părți de flori de tei cu trei părți de flori de mușețel. Din acest amestec se pun două linguri într-un vas cu o cană și jumătate cu apă caldă. Se acoperă o jumătate de oră și se strecoară. Se face gargară de cât mai multe ori pe zi.
Cu salcie şi tei
O altă gargară binefăcătoare se prepară din trei părți de coajă de salcie și două părți de flori de tei. Puneți două linguri într-un vas cu o cană și jumătate cu apă caldă. Se acoperă 30 de minute și se strecoară. Faceți gargară de cel puțin trei ori pe zi.
Cu sovârv
Pentru această rețetă de gargară aveți nevoie de șase părți de coajă de stejar, patru părți de sovârv și o parte de nalbă mare. Se pun două linguri într-un vas cu o cană și jumătate cu apă caldă. Recipientul se acoperă timp de o jumătate de oră, și apoi lichidul rezultat se strecoară. Se face gargară de cât mai multe ori pe zi.
Pentru a spori efectul benefic al plantelor este indicat să nu beți și să nu mâncați nimic 20 de minute după ce faceți gargara