de Cristina Cristache
Mărul lemnos este fructul unui copac originar din subcontinentul indian. Cel mai frecvent se găseşte în Bangladesh şi Sri Lanka. Aspectul său ne duce cu gândul la o nucă de cocos mucegăită, însă conţinutul este total diferit. Străinii care l-au gustat i-au asemănat textura cu o budincă sau cu mâncarea pentru bebeluşi, însă aroma i-a purtat cu gândul la struguri bine copţi, chiar la stafide foarte dulci şi acidulate. Beneficiile sale îl recomandă pentru consum atât copiilor, cât şi adulţilor, mai ales celor care au probleme de apetit, digestie şi fertilitate.
Este plin de vitamine
Doar 100 g măr lemnos conţin 31 g carbohidraţi şi 2 g proteine. Spre deosebire de alte fructe, cu indice caloric scăzut, acesta are aproximativ 140 de calorii. La coacere este bogat în betacaroten, precursorul vitaminei A. În plus, abundă în vitamine din complexul B, tiamine şi riboflavine, acizii oxalic, malic şi citric, iar frunzele copacului produc uleiuri volatile. În cantităţi reduse faţă de alte fructe, mărul lemnos are şi vitamina C.
Aliatul femeilor
S-a descoperit că aportul regulat de măr lemnos poate reduce considerabil riscul apariţiei de cancer mamar la femei. Tot doamnele ar trebui să-l consume dacă au probleme de fertilitate sau de menţinere a sarcinii. Aceste efecte benefice se datorează capacităţii fructului de a stimula producţia hormonului progesteron. În tradiţia indiană, un leac din 90 g scoarţă proaspătă de măr lemnos, amestecată cu două boabe de piper, câteva picături de lapte de vacă şi un pic de miere, le este administrat după naştere lăuzelor pentru a le grăbi refacerea. Tratamentul se ia de două ori pe zi, începând chiar din momentul naşterii.
Linişteşte stomacul copiilor
Coaja fructului se sparge cu un ciocan, şi pulpa se scoate într-un bol. Dacă este cazul şi copilului nu-i place gustul, se adaugă puţină miere şi se amestecă. Pasta obţinută se administrează celor mici dacă au dureri de burtică, diaree şi colici. Fructul foarte copt are efect laxativ, iar crud are efect antidiareic. Tot cei mici se pot bucura de efectele miraculoase ale mărului lemnos dacă suferă de urticarie şi de mâncărimi nonalergice ale pielii. În acest caz, se poate folosi intern, prin ingerare, dar şi extern, sub formă de cataplasme locale. Este la fel de eficient şi la adulţi atât în caz de probleme digestive, cât şi ale pielii.
Valorile spirituale: lumină şi înţelepciune
Cum India este tărâmul misticismului, era imposibil ca acest minunat pom fructifer să nu se regăsească şi în literatura de gen a acestui popor. Yajur Veda este unul dintre textele canonice ale hinduismului care menţionează mărul lemnos, însă prima carte care îi descrie proprietăţile curative este un tratat ayurvedic numit „Charaka Samhita”. Devotaţii lui Shiva oferă în mod frecvent frunze de măr lemnos trecătorilor din apropierea templelor. O altă credinţă locală asociază frunzele copacului cu zeiţa Lakshimi, mama Universului - în hinduismul puranic, şi cu zeitatea bogăţiei, luminii, înţelepciunii, norocului, frumuseţii şi fertilităţii.
Având coaja atât de dură, localnicii nu îşi dau seama când este copt decât după miros. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât fructul este mai bine făcut!