de Iulian D. Moleianu
În scop terapeutic, sunt folosite partea aeriană a florii-raiului, care se recoltează în lunile mai-iunie, şi rădăcina acesteia. Datorită uleiurilor eterice aromate, planta se mai întrebuinţează şi la fabricarea parfumurilor.
Impulsionează oxigenarea celulară
Floarea-raiului seamănă cu muşeţelul, dar este mai mare şi mai voinică. Este un fel de crizantemă sălbatică, foarte eficace împotriva paraziţilor şi oferă rezultate benefice în tratarea unor diverse afecţiuni precum cancerul, tuberculoza, dereglările intestinale şi problemele vasculare. Este extrem de eficientă în cauze oftalmologice şi stimulează fertilitatea. Planta conţine multe substanţe active, precum ulei volatil, tanin, vitaminele A, B şi C, dar şi minerale precum calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu şi germaniu. Stimulează oxigenarea celulară şi este foarte bună pentru vindecarea tumorilor maligne, dar şi benigne. Astfel, floarea-raiului este minunată în tratarea diverselor forme de cancer, precum cel pulmonar, mamar, de col uterin, de piele, dar şi cel laringian, bucal ori intestinal.
Infuzia are efect hipoglicemiant
Infuzia de floarea-raiului măreşte diureza, previne problemele vasculare care apar din cauza diabetului și are efect hipoglicemiant. Diareea, colita de fermentaţie sau alte maladii cronice intestinale se pot trata, de asemenea, cu infuzie. În plus, această plantă este un medicament extraordinar pentru tratarea ulcerelor hemoragice şi a hemoragiilor interne. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat între cinci şi zece minute, se strecoară şi se consumă în cantităţi de una-două căni pe zi. Boli oculare precum cataracta, blefarita sau conjunctivita se pot vindeca graţie spălăturilor dese cu infuzie de floarea-raiului.
Utilă în tuberculoză
Tuberculoza, chiar şi în fazele avansate, dar şi infecţiile pulmonare se tratează cu succes cu decoct obţinut din floarea-raiului. De asemenea, aceasta stimulează fertilitatea, deoarece este o plantă foarte bogată în fitohormoni, în special în fitoprogesteron, dar şi în oligoelemente, cum ar fi zincul şi germaniul. Decoctul se obţine din două linguriţe cu rădăcină uscată şi mărunţită la 300 ml apă. Soluţia se fierbe cinci minute, apoi se lasă zece minute la infuzat şi se consumă atât intern, cât şi extern. Și tinctura este utilă și se folosește administrând o linguriţă, de două-trei ori, zilnic, în puţină apă. Are efect analgezic, decontracturant şi afrodiziac.
Planta nu se recomandă a fi consumată în cazul gastroduodenitelor decât cu acordul medicului. De asemenea, este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează. În cele din urmă, planta nu este recomandată persoanelor cu intoleranţă la lactoză
Cataracta, blefarita şi conjunctivita se pot vindeca graţie spălăturilor dese cu infuzie din această plantă