de Raluca Grințescu
Cojile anumitor fructe deţin unele dintre cele mai puternice substanţe nutritive din lume. Există mai multe utilizări, atât medicinale, cât şi practice, pentru cojile de portocale, care nu sunt cunoscute însă de foarte mulţi dintre noi. Deci, data viitoare când vă gândiți să aruncați la gunoi aceste coji, poate ar fi bine să vă amintiți câteva informaţii utile despre acestea.
Conțin 170 de fitonutrienți
Este întotdeauna o idee bună să reducem la minimum nivelul de pesticide prin alegerea portocalelor organice. Portocalele au tendinţa de a fi cultivate prin utilizarea pesticidelor în cantităţi mai mici faţă de celelalte fructe. Însă, vă dezvăluim un secret: o linguriţă cu suc de lămâie şi una cu oţet, amestecate cu o cană cu apă, reprezintă soluţia perfectă pentru eliminarea aproape în totalitate a oricărui pesticid acumulat pe portocală. Coaja unei portocale şi pielea unui măr sunt similare, deoarece cele mai multe dintre substanţele nutritive sunt în pielea acestor fructe. O portocală medie conţine peste 60 de flavonoide şi 170 de fitonutrienți diferiţi. Dr. Jaishree Bhattacharjee, consultant ayurveda, ne ajută să aflăm diversele utilizări ale cojilor acestor fructe.
Accelerează metabolismul
Conform ayurveda, coaja de portocală este tikta (amară), îmbunătăţeşte digestia şi poate accelera metabolismul. Cojile de portocale ajută în mod natural la eliminarea arsurilor la stomac, vărsăturilor şi eructaţiilor acide. Sunt, de asemenea, foarte bune pentru a elimina pofta de mâncare şi greaţa. Datorită proprietăţilor sale de pacificare, praful din coajă de portocală ajută la dizolvarea mucusului acumulat în sistemul respirator, atenuând tusea şi ajutând la tratarea astmului.
Dizolvă nivelul trigliceridelor
Cele mai multe dintre aspectele benefice ale cojilor de portocale provin din uleiuri esenţiale, care au proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii. Uleiul esenţial „d-limonen” are capacitatea de a dezamorsa acizii din stomac, de a menţine tranzitul intestinal în limite normale şi de a promova funcţia hepatică normală. Studiile au arătat că poate dizolva nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. De consumul unei coji de portocale pot beneficia persoanele obeze, care au un nivel ridicat al colesterolului. Acest beneficiu se realizează datorită unui conţinut bogat de flavanoide cunoscute ca hesperidine, substanţe care au fost declarate a fi eficiente împotriva cancerului de colon şi a osteoporozei. Uleiurile esenţiale din cojile de portocale sunt sedative naturale, ele ajutând la calmarea stărilor de nervozitate. Folosiți coji de portocale atunci când faceţi o baie fierbinte, şi cu siguranţă vă veţi simţi mult mai relaxaţi.
Împotriva coşurilor şi acneelor
Frecaţi cojile de portocale pe piele uşor dacă aveţi tenul gras. Ele ajută la echilibrarea pH-ului pielii şi o vor face mai fină şi mai moale. Coaja de portocală poate acţiona ca un exfoliant natural, prin eliminarea celulelor moarte şi a punctelor negre într-un mod cât mai natural. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, antibacteriene şi antifungice, funcţionează bine împotriva coşurilor şi acneelor.
Arome în bucătărie
Dacă utilizaţi coji organice în bucătărie, acestea pot îmbunătăţi gustul şi aroma multor feluri de mâncare. Prăjiturile la care se adaugă cojile de portocale pot influenţa pofta de mâncare şi pot suplimenta aportul vitaminei C, astfel sistemul imunitar fiind întărit. Deşi conţinutul de zahăr din cele mai multe bomboane slăbeşte sistemul imunitar, bomboanele făcute cu coji de portocale sunt alegerea cea mai bună în cazul în care nu puteţi rezista fără dulciuri.