de Cătălina Tăgârță
Știați că alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, contribuie la creşterea longevităţii? Ei bine, acest lucru este posibil datorită capacităţii acestora de a inhiba senzaţia de durere, arată un studiu american realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California.
Condimentele au rol de alinare
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după o serie de experimente pe şoareci, în cadrul cărora semnalele de durere au fost împiedicate să ajungă la creier, fapt care le-a prelungit viaţa animalelor. Astfel, necuvântătoarele care nu au mai produs proteina responsabilă cu simţirea durerii, denumită TRPV1, au avut nu doar „o viaţă excepţional de lungă” (cu aproximativ 14%), ci şi mai sănătoasă. De asemenea, aceşti cobai se îmbolnăveau mai rar de cancer, iar memoria nu le-a fost afectată atât de mult odată cu înaintarea în vârstă.
Totodată, specialiștii au observat că aceşti cobai ardeau mai uşor caloriile, fără să facă mai multă mişcare ca de obicei, iar metabolismul lor, inclusiv capacitatea de a procesa zaharurile din sânge, s-a păstrat la parametri optimi odată cu înaintarea în vârstă - fenomen care ar putea reduce riscul de diabet. „Suntem convinşi că blocarea acestui receptor al durerii s-ar putea dovedi extrem de utilă nu numai pentru alinarea durerii, ci şi pentru promovarea longevităţii şi a sănătăţii metabolice, mai ales pentru prevenirea diabetului şi a obezităţii. Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii se confruntă cu o mai mare incidenţă a durerii, indicând faptul că aceasta ar putea declanşa procesul de îmbătrânire”, a declarat cercetătorul Andrew Dillin, de la Universitatea din California.
Capsaicina, analgezic puternic
Animalele supuse experimentului au fost modificate genetic, astfel încât să nu mai producă proteina TRPV1. Potrivit profesorului Andrew Dillin, ardeiul iute conţine capsaicină, un compus care inhibă funcţionarea TRPV1. „Consumul regulat de substanţe care afectează proteina TRPV1, cum ar fi capsaicina, ar putea preveni declinul metabolic asociat cu vârsta şi ar putea favoriza longevitatea”, a explicat cercetătorul american. În mod alternativ, numeroase medicamente, deja existente pe piaţă, inclusiv analgezicele folosite împotriva migrenelor, afectează funcţionarea proteinei, iar oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un medicament care să prevină majoritatea bolilor asociate cu vârsta.
Cuişoarele vin de hac abcesului dentar
Iată și alte alimente care pot veni de hac durerilor. Curcuma este un antiinflamator natural şi poate fi considerat un adevărat panaceu, deoarece conţine curcumină, o „luptătoare” împotriva enzimelor care cauzează durerea şi umflăturile. Simpla presărare a pudrei de curcumă pe răni grăbeşte vindecarea. În plus, acest condiment ajută la diminuarea colesterolului rău şi reprezintă un adevărat purificator al sângelui, prin stimularea producerii de globule roşii.
Cuişoarele vin de hac durerilor de dinţi. Așadar, când vă doare gingia sau aveți un abces dentar mestecați cuişoare de trei-patru ori pe zi sau masați dintele şi gingia cu un tampon înmuiat într-un amestec din 15 picături de ulei de susan şi o lingură cu ulei de măsline.
Ghimbirul combate bronşitele şi răcelile fie că e consumat sub formă de ceai, fie în limonade sau în supe, iar rozmarinul alungă migrenele.
În caz de febră, dureri de cap sau răceală, o baie la picioare cu apă fierbinte, în care ați pus puţină pudră de muştar, poate fi de mare ajutor