de Gabriela Niculescu
Mușcata, pe lângă frumusețea răpitoare și calmul pe care ni-l inspiră, este și o fenomenală plantă-medicament. În popor, mușcata se consideră, din moși-strămoși, un remediu eficace împotriva otitei, un calmant al afecțiunilor renale, dar și un medicament-cosmetic pe care bunicile noastre îl foloseau în tratarea acneei și a cuperozei.
Sucul oprește scurgerile
Otita, una dintre afecțiunile cel mai dureroase ale urechii, se poate trata cu un produs obținut din mușcată în diferite moduri. Prima rețetă este recomandată pentru copii și pentru adulți. Se folosesc plantele cu frunze palmate, nu cele cu frunze rotunde, iar acestea se spală cu apă călduță, se usucă puțin și se stoarce sucul din ele prin zdrobire. Urechea afectată se curăță bine cu vată, apoi se pune câte o picătură de suc. Procedeul se repetă până la oprirea scurgerilor deranjante cauzate de otită. Nu se permite umezirea cu apă a urechilor bolnave pe toată durata tratamentului.
Vracii din Rusia folosesc de 200 de ani o rețetă ceva mai complexă decât aceasta. Se prepară un aluat din 10-12 frunze pisate bine, două linguri cu alcool de camfor, două-trei linguri cu făină de secară sau de ovăz (în caz extrem se folosește pâine înmuiată puțin). Se obține un balsam și se pun câte două picături din el în ureche, apoi se modelează din aluat un capac care se aplică peste ureche. Deasupra se aşază hârtie de pergament. Se pansează în diagonală, cu o fașă, peste cap înainte de culcare. Este nevoie de trei, patru proceduri până la vindecare.
Vă protejează aparatul urinar
Pietrele la rinichi sunt frecvent întâlnite, se formează ușor și se elimină greu. Un produs din mușcată vă poate ajuta să scăpați de ele. Balsamul vindecător se prepară din 20 ml suc proaspăt stors din frunze și flori, 50 g miere de albine, 20 ml tinctură de propolis și 100 ml vin roșu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzează 14 zile în frigider și se păstrează la rece, nu mai mult de trei luni. Din balsam se bea câte o lingură, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de două săptămâni.
Pentru obținerea sucului, 50 g frunze verzi se țin timp de două ore în 200 ml apă, la temperatura camerei, după care se scutură bine și se trec prin storcător sau prin mașina de tocat. Se strecoară apoi sucul prin pânză topită.
Durerile cauzate de otită pot fi ameliorate și cu frunzulițe proaspete de mușcată, care se strivesc între degete și se introduc, înainte de culcare, în urechi. Pentru a intra și ieși în siguranță din urechi, frunzele se învelesc în fașă de tifon
Curăţă tenul acneic
Frunzele proaspete de mușcată sunt foarte eficiente și în tratamente externe. Străbunicile noastre foloseau sucul proaspăt de mușcată pentru curățarea pielii de coșuri, pete și acnee. Se toacă mărunt șase frunze, apoi se strivesc cu o lingură de lemn și se amestecă bine cu puțină apă de trandafiri. Terciul obținut se aplică pe locurile cu probleme și se lasă 15 minute.