Main menu

header

Farmacia verde - Castreveţii scad tensiunea

    În această perioadă de vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, trebuie să ne hidratăm bine şi acest lucru se face şi prin consumarea unor legume şi fructe bogate în apă. Unul dintre aceste alimente este castravetele. Castraveţii sunt originari din îndepărtata Indie şi există atestări documentare despre folosirea lor în alimentaţie încă de peste 3.000 de ani. Primii de pe continentul european care au consumat castraveţi au fost grecii, iar apoi romanii. 

Dizolvă acidul uric
     Castravetele este un excelent diuretic, este benefic pentru organism atât în calitate de aliment, cât şi de medicament, administrat intern sau pentru folosire externă. Pentru bolnavii de reumatism se recomandă sucul de castravete combinat cu cel de morcov. Acesta ajută organismul să dizolve acidul uric.  Castravetele are un conţinut ridicat de potasiu, ceea ce îl recomandă pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Se va bea dimineaţa o ceşcuţă cu suc de castraveţi, pe stomacul gol, înainte de masă. 
Read more: Farmacia verde - Castreveţii scad tensiunea

Farmacia Verde - Nu ocoliţi osul-iepurelui!

    Osul-iepurelui este o pantă pe jumătate ierboasă, pe jumătate lemnoasă, spinoasă, ramificată, înaltă de 20-60 cm şi are o rădăcină ce ajunge lesne la 60 cm. Florile sunt foarte decorative, de culoare roz-purpuriu, şi sunt aşezate câte una sau două imediat sub frunze. Fructul acestei plante este o păstaie de formă ovală, ce are trei seminţe. 

    Osul-iepurelui creşte spontan prin păşuni şi fâneţe sau pe marginea drumurilor şi înfloreşte din iunie până în septembrie. De la această plantă se utilizează doar rădăcina, ce se recoltează primăvara, în perioada martie-aprilie, sau toamna, în septembrie-noiembrie.   Rădăcina are în compoziţie: glucozide, onopsină, onocerină, fitosteroli, tanin, ulei gras şi acid citric.  Printre preparatele ce se pot realiza având la bază osul-iepurelui sunt: infuzia la rece, decoctul şi infuzia prin opărire.

Ameliorează simptomele gutei
     Infuzia din osul-iepurelui este utilizată pentru ameliorarea gutei, dar şi a dermatitelor cronice. Consumată zilnic, înainte de mese, infuzia este eficientă şi în tratarea stărilor inflamatorii ale căilor urinare. Iată şi reţeta: puneţi o mână cu rădăcini tocate mărunt într-un litru de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat cinci minute. Beţi câte o lingură înainte de mesele principale. 
Read more: Farmacia Verde - Nu ocoliţi osul-iepurelui!

Farmacia verde - Boala Crohn vs coada-şoricelului

   Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie intestinală, ce cauzează inflamaţia şi ulceraţia tractului digestiv. Poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, dar are predilecţie pentru partea terminală a intestinului subţire (ileon) şi a intestinului gros (colon). Boala este deseori întâlnită la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii (transmitere genetică). 

Cauzele rămân necunoscute
     Printre simptomele acestei afecţiuni se numără crampele abdominale dureroase, diaree (uneori cu eliminare de sânge) şi scăderea în greutate. Deşi nu se cunosc până în prezent cauzele acestei boli, se ştie că ea poate fi declanşată de o reacţie alergică la cereale sau la produsele pe bază de lapte ori la bacterii sau virusuri din intestin. În afara unor măsuri ce calmează simptomele bolii - urmarea unui regim echilibrat, consumul abundent de lichide şi administrarea de ulei de peşte - trebuie să ştiţi că există plante foarte eficiente în aceste situaţii. Printre aceste plante se numără: muşeţelul, coada-şoricelului, nalba mare şi lumânărica.
Read more: Farmacia verde - Boala Crohn vs coada-şoricelului

Farmacia Verde - Dovleceii, legumele-medicament

Cunoscuţi şi sub denumirea de bostănei şi folosiţi ca aliment-medicament acum 7.000 de ani, dovleceii îşi păstrează şi în prezent aceleaşi virtuţi terapeutice extraordinare. 

Menţin sănătatea ochilor şi a inimii
     Fraţi buni cu „marele” dovleac, dovleceii proaspeţi şi suculenţi, cu coaja fină ca pielea unui bebeluş, constituie încă din vechime un leac imbatabil în lupta cu numeroase maladii. Bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor) şi conţinând din belşug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, aceste legume contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm. Se recomandă copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă, dar şi celor care au probleme cu greutatea.
     Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate. Pentru că poate avea ca efecte balonare, diaree sau crampe abdominale, cura cu dovlecei se începe prin a consuma legume în cantităţi mici, urmând ca, pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acest aliment, să fie mărită doza.
Read more: Farmacia Verde - Dovleceii, legumele-medicament

Farmacia Verde - Verbina ne scapă de depresie

Verbina, denumită şi „iarba sacră”, este una dintre cele mai vechi plante medicinale, pentru că datează de mai bine de 5.000 de ani. Verbina se găseşte pe tot mapamondul (de la Tokio la New York) şi creşte pe locuri virane şi prin preajma locuinţelor. Planta ajunge până la un metru înălţime, are flori liliachii, frunzele de pe tulpină sunt înguste şi zimţate şi se culege în lunile iulie-august, când este înflorită. 

Reduce tensiunea psihică
     Bolile ce se tratează intern cu verbină ţin de sistemul nervos şi de psihic, pentru că planta reduce tensiunea psihică şi diferitele tulburări de tip depresiv şi ajută la preîntâmpinarea tulburărilor de acest fel. Tulburările depresiv-anxioase se tratează prin administrarea extractului hidroalcoolic de verbină (se găseşte în magazinele cu specific naturist), câte trei-patru linguriţe pe zi. Tratamentul durează până la trei luni şi are efecte tonice psihice puternice, îndepărtând stările de tristeţe fără motiv aparent. 
Read more: Farmacia Verde - Verbina ne scapă de depresie

Farmacia Verde - Rocoina calmează mâncărimile

Plantă cu flori sub formă de stea, Stellaria Mediarocoina a fost naturalizată în mai multe regiuni ale lumii.

Bogată în vitaminele A şi C
     Florile se deschid la soare, dar se închid pe vreme noroasă. De la această plantă se utilizează frunzele şi tulpinile, ce se storc pentru a se obţine seva. Acest suc se poate aplica direct pe anumite părţi sau se poate folosi la prepararea de creme şi de unguente. Părţile aeriene ale acestei plante pot fi folosite la realizare de cataplasme, excelente în combaterea pruritului, eczemelor etc. Rocoina, care poate fi mâncată şi în salate, este plină de vitaminele A şi C, dar şi de siliciu. Alte componente: saponine, triterpenoide, cumarine, flavonoide, acizi carboxilici şi cartenoizi.
Read more: Farmacia Verde - Rocoina calmează mâncărimile

Farmacia Verde - Splinuţa - Miraculoasa plantă a rănilor

Cu florile ei de un galben strălucitor, splinuţa se întâlneşte în toată Europa. Datorită faptului că este utilizată mai ales în tratarea rănilor deschise, a primit şi numele de planta rănilor.

Vindecă febra fânului
     Splinuţa se recoltează toamna. Se lasă să se usuce într-un loc bine aerisit şi apoi se mărunţeşte. Planta conţine ulei esenţial, tanini, flavonoide, dar şi substanţe antiseptice, ce reduc inflamaţia. Splinuţa are efect diuretic şi expectorant. De asemenea, vindecă rănile, ulceraţiile, dar şi alte numeroase afecţiuni ale pielii. Utila plantă medicinală reduce inflamaţia şi elimină infecţiile tractului urinar, cum ar fi cistita şi uretrita. Mai mult, splinuţa este folosită şi pentru eliminarea pietrelor din vezica urinară şi pentru stimularea urinării.  Gargara cu infuzie de splinuţă combate infalamaţiile gâtului şi tusea. De asemenea, consumul de infuzie vindecă astfel catarul nazal cronic, dar şi febra fânului.
Read more: Farmacia Verde - Splinuţa - Miraculoasa plantă a rănilor

Farmacia Verde - Broccoli poate combate cancerul la prostată

    Câteva porţii de broccoli consumate zilnic pot preveni dezvoltarea cancerului la prostată, datorită unei substanţe chimice ce activează genele ce luptă împotriva bolii, potrivit unui studiu al Institutului britanic pentru cercetare alimentară.  Astfel, conform acestei cercetări, o substanţă chimică conţinută de broccoli, izotiocianat, poate provoca mai multe schimbări genetice, astfel încât activitatea genelor responsabile de dezvoltarea tumorii poate fi stopată.

Conopida, varza, hreanul şi ridichile, la fel de sănătoase 
    Studiul reprezintă prima încercare de a stabili, în timp real, legătura între o dietă bogată în fructe şi legume şi reducerea riscului de apariţie a cancerului. „Toată lumea spune să consumăm cât mai multe legume, însă nimeni nu poate să ne dea un argument”, a declarat Richard Mithen, unul dintre autorii cercetării.
Read more: Farmacia Verde - Broccoli poate combate cancerul la prostată

Farmacia Verde - Cel mai bun fruct din lume: mangostanul

Deşi are un gust deosebit de bun şi de aromat, nu faceţi greşeala să folosiţi mangostanul ca pe un simplu desert. Acest fruct minunat „poate” mult mai mult, deşi sunt foarte multe persoane care sunt de părere că mangostanul este cel mai gustos din lume. Mangostanul este un fruct tropical, originar din zonele sud-estice ale Asiei, însă datorită nutrienţilor şi antioxidanţilor pe care-i conţine, fructul minunat a început să fie cultivat şi în Australia, Brazilia, America Centrală, Hawaii şi alte regiuni tropicale.
   
     Şi continentul negru şi-a dat seama de calităţile deosebite ale acestui fruct şi a început să-l cultive, fiind deosebit de popular în Congo, şi nu numai.  Vorbim doar de zonele tropicale, întrucât arborele trebuie să fie şi în perioadele reci la temperaturi mai mari de patru grade Celsius. Altfel nu rezistă. 

Read more: Farmacia Verde - Cel mai bun fruct din lume: mangostanul

Farmacia Verde - Trifoiul de câmp sporeşte fertilitatea

   Trifoiul de câmp este o plantă care creşte prin fâneţe şi păşuni, este cultivat uneori şi ca plantă furajeră, se adună în timpul înfloritului (mai-septembrie) şi se usucă la umbră. După uscare, trifoiul este foarte bun la prepararea de infuzii, extracte, tincturi şi unguente.
    Cu toate că pare o plantă banală, consumată doar de animale, acţiunea farmacologică a trifoiului este extraordinară: detoxifiază organismul, este depurativ, dezinfectant, are efect sedativ şi poate vindeca boli grave, cum sunt cancerul de orice fel, astmul bronşic, tusea persistentă, tusea convulsivă, colicii, temutul sifilis şi multe alte afecţiuni grave, care pun în pericol starea de bine a organismului.
 
Read more: Farmacia Verde - Trifoiul de câmp sporeşte fertilitatea

Farmacia Verde - Cuişoarele, panaceu universal

Considerate printre cele mai puternice dezinfectante de pe pământ, cuişoarele au fost aduse din India în urmă cu câteva mii de ani, dar au atins apogeul în ceea ce priveşte utilizarea în Egiptul Antic. Cuişoarele sunt mugurii uscaţi ai florii arborelui de cuişoară (Eugenia caryophyllata), nişte lujeri asemănători viţei-de-vie. Planta face parte din familia Myrtaceae. Bobocii florali se recoltează înainte de a se deschide. Au o aromă specială iute, puţin uleioasă şi un gust fin. 

Au proprietăţi antiseptice
     Cuişoarele conţin tanin, ulei eteric, în care componentul principal este eugenolul, cu proprietăţi antiseptice, utilizat în stomatologie şi la prepararea vanilinei. Au un efect calmant, dezinfectant, dar şi acţiune antivirală.  Stimulează pofta de mâncare, ajută digestia, acţionează contra vomei, colicilor şi sughiţului.
     Combat viermii intestinali, întăresc imunitatea, sunt diuretice şi depurative. Ajută în boli de ochi şi inflamaţii ale urechii medii. În caz de răceală se fac inhalaţii cu câteva picături de ulei de cuişoare puse în apă clocotită. Atenţie! Folosite în exces, cuişoarele irită sistemul nervos central.
Read more: Farmacia Verde - Cuişoarele, panaceu universal