de Daniela Anton
Salvia este o plantă aromatică ce are numeroase beneficii asupra organismului. Tratează febra, răcelile, durerile de cap şi previne formarea de tumori canceroase. Se poate administra intern (infuzie, pulbere, tinctură), extern (comprese, cataplasme) sau prin inhalarea uleiului volatil obţinut din frunze.
Read more: Remediu pentru amigdalită: salviade Iulian D. Moleianu
Cresonul de grădină este originar din Orientul Mijlociu şi îl găsim răspândit pe arii extinse în ţările arabe, cu precădere în Egipt şi în Iran, dar şi în Tibet. Vechimea lui culturală este atestată şi de faptul că s-au găsit urme de creson inclusiv în piramidele egiptene. Gustul foarte picant al frunzelor a făcut ca, din Antichitate, cresonul să fie folosit drept condiment. În spatele proprietăţilor gastronomice se ascund însă mulţi factori benefici în tratamentul diverselor boli.
Read more: Medicamentul total din vremea faraonilor: cresonulde Cristina Cristache
Fructul Soursoup, cunoscut sub numele de graviola, provine de la un arbore originar din America de Sud. Numeroase cercetări au demonstrat că extractul din seminţele fructului distruge celulele canceroase, fiind elementul cu cel mai puternic efect citostatic natural. Este folosit în diverse maladii oncologice, dar şi ca agent antimicrobian cu spectru larg, antifungic şi antiparazitar. În plus, s-au constatat efecte pozitive în scăderea tensiunii arteriale, în depresie şi în creşterea imunităţii.
Read more: Fructul graviola diminuează efectele negative ale chimio şi radioterapieide Ana Trifan
- Mai sănătoşi cu scorţişoară, mai energici cu astragalus şi mai relaxaţi cu rhodiola
Mai e mult până să puteţi spune „La revedere” sezonului rece, aşa că vă luptaţi cu accesele de tuse şi cu zgomotul de nasuri suflate al celor din jur, afectaţi de răceli şi de gripe. Pe deasupra, şi dumneavoastră vă simţiţi deseori moleşiţi şi lipsiţi de energie, mai ales din cauza faptului că zilele sunt foarte scurte în această perioadă. Remediile naturiste vă pot ajuta cu succes să treceţi peste afecţiunile şi stările date de „baba iarnă”. Avantajul e că nu au efecte adverse.
Read more: Învingeţi neplăcerile iernii!de Gabriela Niculescu
Merişorul este un arbust asemănător cu afinul, care creşte în zone montane, la altitudini de peste 1.300 m. Are frunze permanent verzi şi acoperă solul ca un covor. Florile sunt campanulate, albe sau roşiatice. Fructul de merişor este o bacă sferică, la început albă, apoi roşie, lucitoare, comestibilă, cu gust amărui din cauza conţinutului de arbutină. Merişoarele conţin zaharuri (4%-7%), acizi (citric, malic, benzoic - 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin, vaccinin (un glucozid) şi săruri minerale. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de suc, compot, gem şi ceaiuri. În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele şi mugurii de merişor.
Read more: Merişorul, ideal dezinfectant urinarde Dana Purgaru
Un consum ridicat de broccoli ar putea încetini şi chiar preveni osteoartrita, cea mai comună formă de artrită, conform unor studii recente ale oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea East Anglia. Aceştia au demarat o serie de teste clinice, care ar putea conduce la fabricarea unui medicament cu extract din această legumă.
Read more: Broccoli „repară“ încheieturilede Gabriela Niculescu
Bătăile premature şi anormale ale inimii, care tulbură ritmul regulat al contracţiilor acesteia, se numesc extrasistole şi sunt cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac. De obicei nu sunt percepute de bolnav, fiind resimţite doar sub formă de palpitaţii, ameţeli şi înţepături sau, în cel mai rău caz, prin senzaţia de oprire a inimii, urmată de o lovitură puternică în piept.
Read more: Ceaiul de păducel şi de traista-ciobanului, inamicul extrasistolelorde Iulian D. Moleianu
Extrem de bogată în vitamine, banana este un fruct nutritiv, despre care se spune că este mai hrănitor decât cartoful şi tot atât de hrănitor ca şi carnea. 100 de grame furnizează 100 de calorii, iar banana este uşor digerabilă, cu condiţia să fie consumată foarte coaptă, şi nu prin procedee artificiale. Acest fruct este recomandat, în primul rând, celor care prestează munci fizice, dar şi intelectualilor, copiilor şi bătrânilor.
Read more: Bananele previn bolile psihicede Dana Purgaru
Atât muştarul alb, cât şi cel negru sunt intens folosite în medicina populară pentru proprietăţile lor terapeutice.
Read more: Muştarul îmbunătăţeşte digestiade Iulian D. Moleianu
În sezonul rece, unul dintre simptomele cel mai sâcâitoare ale răcelilor este durerea în gât. Aceasta provoacă disconfort la înghiţire, iritaţie, umflare şi îngreunează chiar şi respiraţia. Tocmai de aceea ne-am gândit să vă oferim câteva remedii eficiente, care au la bază sucurile naturale pe care le puteţi obţine în confortul propriei dumneavoastre locuinţe. Pentru acestea nu aveţi nevoie decât de fructe proaspete şi de un storcător pentru ele.
Read more: Durerea în gât trece cu sucuri naturalede Cătălina Tăgârţă
Dacă în trecut troscotul era folosit la vopsirea fibrelor textile în nuanţe albastre, în prezent acesta este întrebuinţat în scopuri curative, la tratarea unei multitudini de afecţiuni. Dintre acestea, cea mai „renumită” este reumatismul, pentru care planta se utilizează sub forma decoctului. Dar troscotul este şi aliatul pacienţilor cu boli de rinichi sau al celor cu diaree. În plus, mai trebuie ştiut faptul că are capacitatea de a scădea tensiunea, este un bun astringent, antidiareic, hemostatic, cicatrizant şi antiinflamator, diuretic, calmant şi laxativ.
Read more: De la vopsea la leac antireumatic: troscotul