de Georgiana Mihalcea
Coada-zmeului (Calla palustris) este o plantă medicinală cu proprietăți valoroase în fitoterapie, fiind apreciată pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. A fost folosită încă din Antichitate pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni, datorită compușilor săi activi, în special salicina, un precursor natural al aspirinei, dar și taninuri, flavonoide și acidul clorogenic. Proprietățile sale antiinflamatoare, analgezice și diuretice fac din coada-zmeului o plantă extrem de versatilă în medicina naturistă.
Read more: Coada-zmeului preîntâmpină apariţia pietrelor la rinichide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Utilizate de mii de ani în medicina tradițională, miraculoasele frunze de măslin sunt și astăzi aliați majori ai sănătății umane, cercetările moderne confirmând proprietățile preparatelor care le au la bază.
Read more: Extractul de frunze de măslin reduce inflamaţiile la nivelul creieruluide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cu aspectul lor de păstăi de culoare închisă, roșcovele furnizează o pulbere delicioasă, excelent înlocuitor al ciocolatei (și mult mai sănătos), ale cărei beneficii pentru sănătate vin din Antichitate.
Read more: Pudra de roşcove, aliatul sănătăţii gastrointestinalede Georgiana Mihalcea
Varza, o legumă des întâlnită în bucătăria tradițională, este cunoscută nu doar pentru gustul său versatil, ci și pentru multiplele beneficii pe care le oferă sănătății. De-a lungul timpului, numeroase cercetări au evidențiat rolul său semnificativ în prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni medicale. Unul dintre principalele motive pentru care varza este considerată sănătoasă este bogăția sa în compuși cu proprietăți antioxidante. Glucozinolații, flavonoidele și polifenolii, substanțe active prezente în această legumă, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulară și scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cronice.
Read more: Ştiinţa confirmă: varza întăreşte imunitatea organismuluide Roxana Istudor şi Adrian Barna
Kombucha, un tip de ceai fermentat, este consumat de anumite popoare asiatice de mii de ani. Proprietățile sale terapeutice remarcabile au atras atenția oamenilor de știință, care au certificat în dreptul acestui produs o serie de beneficii pentru sănătate.
Read more: Kombucha exercită efect hepatoprotectorde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Hibiscus este una dintre cele mai iubite plante de apartament din lume. Spectaculoasă și plină de culoare, floarea acestui arbust poate fi transformată în- tr-un ceai excelent, care, pe lângă gustul deosebit, furnizează și o serie de beneficii pentru organism.
Read more: Ceaiul de hibiscus tratează sindromul premenstrualde Gheorghe Zmaranda
Aproape de București, în Bragadiru, județul Ilfov, se află Stupina Igna a cărei poveste începe acum trei generații, cu bunicul lui Marius Igna (foto), cel care ne-a vorbit despre beneficiile consumului de miere și despre proprietățile sortimentelor rare folosite în mod special ca adjuvant natural în diferite afecțiuni. Marius Igna este unul dintre apicultorii experimentați ai țării noastre și are în prezent 250 de familii de albine aflate în locații diferite tocmai pentru a aduce diversitate în producție. Acesta spune că a învățat de la bunicul său nu doar o meserie, ci un stil de viață care îi oferă o conexiune profundă cu natura și albinele. Descrie fiecare stupină ca având propria sa personalitate, influențată de flora specifică zonei, ceea ce îi permite să obțină o miere unică, bogată în arome și proprietăți benefice. Meritul său în apicultură a fost recunoscut de multe ori prin faptul că sortimentele sale de miere s-au aflat pe masa ambasadelor străine, la târgurile internaționale sau naționale, iar acest lucru a fost posibil și cu sprijinul autorităților române care au promovat apicultorii români.
Read more: „Medicamente“ din stup pentru afecţiunile specifice toamnei şi iernii Marius Igna: „Lăptişorul de...de Georgiana Mihalcea
Untul vacii (Ranunculus Ficaria), cunoscut și sub denumirea populară de „iarba tâlharului” sau „ficăţea”, este o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru sănătate și ocrotită de lege. Aceasta crește în special în zone umede și umbroase, înflorind primăvara devreme. Datorită proprietăților sale terapeutice, a fost folosită de-a lungul timpului în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni. Astfel, în trecut de la ea se foloseau tuberculii care sunt un bun remediu în calmarea iritațiilor și vindecarea lor, dar și în protejarea mucoasei țesuturilor din corp.
Read more: Untul vacii accelerează vindecarea rănilorde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Arbore sacru pentru numeroase civilizații, cedrul are o îndelungată istorie de utilizare în multe scopuri, dintre care se remarcă cele medicinale, care au adus remediile obținute din acest copac falnic până în zilele noastre.
Read more: Cedrul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină deficitarăde Georgiana Mihalcea
Frunzele de țelină sunt adesea subestimate și neglijate în comparație cu tulpinile și rădăcinile plantei, dar ele au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, fiind un adaos valoros pentru o dietă echilibrată. Pe lângă vitamine, frunzele de țelină conțin minerale importante precum calciu, magneziu, potasiu și fier. Un aspect esențial atunci când vine vorba despre beneficiile lor pentru sănătate este consumul regulat și pot fi incluse în dieta zilnică sub diverse forme. Frunzele de țelină pot fi consumate crude, în salate, sau gătite, sub formă de supe și ciorbe. De asemenea, un suc de țelină proaspăt stors poate fi o opțiune excelentă pentru a începe ziua.
Read more: Frunzele de ţelină reduc inflamaţia din organismde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Încărcate de compuși benefici pentru organism, cuișoarele sunt un condiment foarte apreciat în toată lumea, care, pe lângă gustul distinct, aduc organismului numeroase beneficii. Studiile au extins aceste efecte și asupra ceaiului de cuișoare, o băutură parfumată care infuzează corpul cu substanțe de primă importanță pentru o bună stare de sănătate.
Read more: Ceaiul de cuişoare scade riscul de scleroză multiplă