de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă puternică și aromată din familia gălbenelelor, huacatay este cultivată în Anzii peruvieni și are un renume secular pe direcția ameliorării unor afecțiuni diverse și frecvente.
Read more: Huacatay calmează simptomele astmuluide Georgiana Mihalcea
Tincturile, preparate străvechi şi utilizate de milenii, au jucat un rol esențial în medicina tradițională, oferind soluții naturale pentru o gamă variată de afecțiuni. Aceste extracte concentrate, realizate din plante medicinale și alcool, erau folosite în multe culturi pentru vindecarea bolilor și menținerea sănătății. În contextul reîntoarcerii la remedii naturale, tincturile și rețetele antice atrag din nou atenția datorită efectelor lor terapeutice și eficiente. Unul dintre principalele avantaje ale tincturilor este faptul că oferă o concentrație ridicată de substanțe active din plante, care sunt absorbite rapid în organism. Spre deosebire de ceaiuri sau capsule, tincturile pot fi păstrate pentru perioade lungi de timp fără a-și pierde proprietățile. De asemenea, doza poate fi ajustată ușor, iar administrarea lor este simplă - câteva picături diluate în apă sau direct pe limbă.
Read more: 5 reţete străvechi de tincturi tămăduitoarede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Seva uscată, sub formă de rășină sau gumă, a rădăcinii plantei ferula asafoetida este un adevărat star al bucătăriei indiene și al medicinei tradiționale Ayurveda. Numită hing, pulberea rezultată din măcinarea acestui dar al naturii are numeroase virtuți terapeutice, dintre care unele au fost confirmate de studiile oamenilor de știință.
Read more: Hingul relaxează muşchii netezi ai căilor respiratoriide Liviu Rusu şi Adrian Barna
Cultivat de mii de ani, apreciat pentru faptul că poate fi gătit în diferite moduri (la abur, fiert, pe grătar sau la cuptor), sparanghelul își păstrează proprietățile, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și este unul dintre cele mai importante alimente pentru o dietă echilibrată, care să sporească longevitatea.
Read more: Sparanghelul previne anemia megaloblasticăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Grație unui conținut nutrițional remarcabil, perele sunt omniprezente în dieta persoanelor care își doresc un stil sănătos de viață. În plus, sunt delicioase, versatile în gastronomie și energizează organismul în mod natural.
Read more: Perele activează celulele care elimină virusurile din organismde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Un studiu de ultimă oră a relevat încă o proprietate uimitoare a avocado: capacitatea de a preveni instalarea diabetului. Această descoperire extinde lista de beneficii pentru sănătate ale unui fruct care a căpătat în ultima perioadă supranumele de „magic”.
Read more: Avocado ţine la distanţă diabetulde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Bulgurul, aliment obținut prin procesarea grâului, este recunoscut pentru valoarea sa nutrițională ridicată și prin tezaurul de vitamine și efectele benefice asupra organismului. Procesarea specifică obținerii bulgurului permite păstrarea unei cantități semnificative din prețiosul bob de grâu.
Read more: Bulgurul reduce riscul de insuficienţă cardiacăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Rășină nobilă, prezentă în Biblie, smirna furnizează un ulei de excepție, studiat din perspectiva unor proprietăți terapeutice remarcabile, interne și externe.
Read more: Smirna, adjuvant în sindromul Behcetde Roxana-Ioana Ancuța
Durerea de dinți poate fi extrem de neplăcută și, în multe cazuri, apare brusc, lăsându-vă fără opțiuni imediate. Înainte de a ajunge la dentist, aflați că există mai multe metode pe care le puteți folosi pentru a ameliora durerea. Utilizarea medicamentelor analgezice este una dintre cele mai rapide soluții, însă acestea pot varia în funcție de tipul și severitatea durerii, precum și de condițiile medicale subiacente. Totuși, dacă pe moment nu aveți acces la medicamente sau dacă, mai degrabă, preferați soluții naturale, iată câteva remedii eficiente.
Read more: Analgezice naturale pentru durerile de dinţide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cunoscut și sub denumirea de fasole egipteană, năutul este un aliment care a stat alături de oameni milenii la rând - a început să fie cultivat în jurul anului 3.000 î.Hr. În zilele noastre, și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale deosebite și efectele benefice pentru sistemele organismului.
Read more: Năutul contribuie la buna oxigenare a ţesuturilorde Carmen Bădulescu şi Adrian Barna
Brahmi Gotu Kola este o plantă care se foloseşte încă din Antichitate pentru buna funcţionare a sistemului nervos, dar în special al creierului. Planta Brahmi ajută organismul în situaţii de stres prelungit, anxietate, depresie, calmează şi oferă un somn liniştit. Specialiştii recomandă utilizarea lui pe termen lung, şi nu doar în caz de nevoie, pentru ca efectele să fie rapide şi eficiente. Astfel, se pot face două cure pe an, de câte minimum zece zile, pe preferat primăvara și toamna.
Read more: Brahmi Gotu Kola stimulează circulaţia sângelui la nivelul creierului