Main menu

header

Soldaţii „verzi“ ai corpului

de Dana Purgaru

Se ştie că remediile naturiste sunt cele mai indicate „medicamente”, ce fac minuni în o mulţime de afecţiuni, dar cu siguranţă v-aţi întrebat de multe ori ce trebuie să mâncaţi mai des pentru a vă rezolva o anumită problemă de sănătate. Iată o listă cu cele mai importante remedii pentru principalele organe.

Read more: Soldaţii „verzi“ ai corpului

Buciumaşul, eficace în afecţiunile digestive

de Gabriela Niculescu

Obligeana, trestia mirositoare, buciumaşul, papura roşie sau crinul de apă reprezintă una şi aceeaşi plantă. Provine din India şi a fost adusă în Europa de Est prin secolul al XIII-lea de tătari şi turci, care o utilizau la dezinfectarea apei de băut. Creşte în flora spontană prin locuri mlăştinoase, şanţuri umede şi pe malurile apelor lin curgătoare sau ale bălţilor, mai ales în Banat, Crişana şi Bucovina. Se cultivă în parcuri şi grădini ca plantă ornamentală, are miros plăcut de mandarine şi gust aromat-amar. Este folositoare în stimularea secreţiilor gastrointestinale, în tratarea bronşitelor şi a stărilor gripale, dar are şi alte proprietăţi folosite în industria cosmeticii, chimică şi cea alimentară.

Read more: Buciumaşul, eficace în afecţiunile digestive

Esenţa de levănţică, elixir pentru piele

de Daniela Anton

În afara faptului că uleiul de levănţică miroase extraordinar şi este relaxant, vă poate fi de mare ajutor atunci când suferiţi o arsură. Un cercetător francez, doctor René-Maurice, s-a ars în timp ce lucra în laborator. Imediat şi-a introdus mâna într-un recipient în care era esenţă de levănţică şi apoi a constatat că rana s-a vindecat mult mai repede şi nu au rămas cicatrice. De atunci, levănţica a fost mult mai utilizată în fabricarea produselor de îngrijire a pielii.

Read more: Esenţa de levănţică, elixir pentru piele

Uleiul de cocos stabilizează tensiunea arterială

de Ana Trifan

Uleiul de cocos conţine circa 90% acizi graşi saturaţi. Cercetări recente au arătat că acest produs conţine 50% acid lauric, ce se găseşte şi în laptele matern şi care e benefic pentru sănătate, în special pentru sistemul imunitar şi dezvoltarea inteligenţei copiilor. Acidul lauric este însă foarte bun şi pentru adulţi, deoarece în corp se transformă în monolaurină, ce are efecte antibacteriene, antivirale şi antifungice. Mai mult decât atât, creşte nivelul colesterolului bun, determinând în acest fel scăderea riscului apariţiei de boli cardiovasculare.

Read more: Uleiul de cocos stabilizează tensiunea arterială

Scăpaţi de guturai cu talpa-mâţei

de Cătălina Tăgârţă

Talpa-mâţei, cunoscută popular şi sub denumirile de brânca-mâţii, floarea-patului, laba-mâţii, lânăriţă, paraipan, părălei, scânteiuţă de munte, sunătoare de munte sau talpa-pisicii, este o plantă la care puteţi apela cu încredere oricând sunteţi răciţi.

Read more: Scăpaţi de guturai cu talpa-mâţei

Morcovul îmbunătăţeşte vederea

de Eugenia Golub

Morcovul este originar din Afganistan, unde creştea într-un mediu sălbatic, suferind de-a lungul timpului diferite transformări. În Europa, el a pătruns între secolele al VIII-lea şi al X-lea. Este bogat în vitaminele A, B6, C, E, dar şi în calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi caroten. Dacă sunt consumaţi în stare crudă, ca atare sau daţi pe răzătoare în salate, morcovii aduc numeroase beneficii organismului uman.

Read more: Morcovul îmbunătăţeşte vederea

Uleiul de măsline, eficace împotriva constipaţiei

de Liliana Simidon

Constipaţia este, pentru mulţi, o realitate inexplicabilă, deoarece, susţin cei afectaţi, au grijă de obicei la alimentaţie. Însă, puţini ştiu că problema este, de cele mai multe ori, determinată de un aport scăzut de fibre. Un ajutor de nădejde în acest sens îl reprezintă aportul de legume proaspete.

Read more: Uleiul de măsline, eficace împotriva constipaţiei

Menta vă drege după Sărbători

de Gabriela Niculescu

Românii ţin la tradiţii, iar cea a meselor îmbelşugate de Sărbători n-a lipsit aproape din nicio casă. Însă, de multe ori, alimentele combinate nefast duc la apariţia unor disconforturi gastrice. Indigestia şi arsurile stomacului sunt cauzate de creşterea sau descreşterea secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu un rol important în digestie, iar simptomele includ arsuri, gaze, greaţă, senzaţia de balonare şi reflux esofagian. Iată câteva metode de detoxificare binevenite după carne grasă, sarmale, cartofi, alcool şi cozonac.

Read more: Menta vă drege după Sărbători

Coriandrul vă menţine tineri şi sănătoşi

de Cristina Cristache

Este bogat în fier, vitaminele A şi C şi, chiar dacă astăzi nu lipseşte din bucătăria unei gospodine, a fost iniţial folosit pentru proprietăţile sale terapeutice. Coriandrul, căci despre el vorbim, poate fi de ajutor în cazul multor afecţiuni, de la cele digestive până la cele oculare, nervoase sau sexuale. Este cunoscut de mai bine de 2.000 de ani, seminţele sale fiind menţionate în vechile scrieri sanscrite şi descoperite chiar şi în mormintele egiptene.

Read more: Coriandrul vă menţine tineri şi sănătoşi

Pervinca vine de hac laringitei sau amigdalitei

de Cătălina Tăgârţă

În sezonul rece, afecţiunile respiratorii, precum faringita sau laringita, sunt din ce în ce mai frecvente. Din fericire, pervinca vă poate reda rapid starea de bine. Totul e să ştiţi cum să o folosiţi.

Read more: Pervinca vine de hac laringitei sau amigdalitei

Leac pentru răceli: indigoul sălbatic

de Ana Trifan

Rădăcina de indigo sălbatic este folosită de sute de ani în Europa, pentru tratarea ulceraţiilor pielii şi a mai multor tipuri de infecţii, în special a celor care afectau cavitatea bucală, gingiile, nodulii limfatici sau gâtul. Planta este însă rareori utilizată singură. De obicei, se preferă un tratament ce include, pe lângă indigoul sălbatic, plante precum echinacea sau thuja, pentru a combate răcelile.

Read more: Leac pentru răceli: indigoul sălbatic