de Elena Şerban
Numeroase prospecte ale unor medicamente sau suplimente alimentare conţin numele unor plante despre care nu am auzit nici în filme. În afară de câteva foarte scurte informaţii, în cazurile fericite, prea puţine persoane ştiu exact la ce sunt bune, spre exemplu, gugulul, garcinia, momordica sau gudmarul.
Read more: Vegetale exotice indicate diabeticilorde Elena Şerban
Kiwi, banane, citrice, dovleac sau cartofi. Acestea sunt doar câteva dintre fructele sau legumele pe care le consumăm doar după ce le descojim. Se pare însă că facem o mare greşeală, deoarece cojile acestora conţin o serie de substanţe benefice organismului uman. Fie că vor fi consumate crude sau fierte, acestea conţin vitamine şi nutrienţi benefici, unii dintre ei fiind chiar anticancerigeni, potrivit oamenilor de ştiinţă britanici.
Read more: Cojile legumelor şi fructelor, mai sănătoase decât pulpade Ana Trifan
Gustoasele mandarine sunt un aliat preţios pentru inimă şi, mai mult, sunt utile contra diabetului şi a obezităţii. Vestea vine tocmai din Canada, unde cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au efectuat un studiu complex, prezentat în revista „Diabetes”. Meritul acestei citrice stă, potrivit cercetătorilor, într-o substanţă conţinută de mandarină, care face ca fructul să fie un puternic antioxidant natural.
Read more: Mandarinele protejează inimade Elena Şerban
Aproape orice adult sau copil a suferit la un moment dat în viaţă de dureri abdominale cauzate de enterocolite, pancreatite, apendicite sau tulburări neurovegetative (la adulţi) ori de balonări, deglutiţie sau în urma unor procese fermentative (la copii). Foarte multe plante au efecte calmante în crizele cauzate de durerile abdominale graţie substanţelor active antispastice sau sedative.
Read more: Menta calmează crampele abdominalede Elena Nedelcu
Cicatricea reprezintă modul natural prin care pielea îşi vindecă rănile. Câteodată, acestea sunt mici şi sunt privite ca „semne de bună purtare”, dar, de multe ori, ele pot fi inestetice şi deranjante, mai ales dacă sunt în locuri vizibile. Pentru tratarea lor se folosesc diferite terapii sau remedii pe bază de creme, injecţii, laser sau grefe de piele, în funcţie de profunzimea şi de particularităţile fiecăreia. Vă prezentăm câteva remedii pentru cicatricele mici.
Read more: Scăpaţi de cicatrice cu aloede Anda Postolache
Pe numele lui ştiinţific Alianthus altissima, arborele paradisului este cunoscut popular sub mai multe denumiri, printre care se numără: cenuşer, ciumac, crucea pământului, lemn-acru, lemn-domnesc, nuc sălbatic, oţetar chinezesc, platan, arbore puturos sau pom nerod. În scop terapeutic se folosesc de la el atât extractul din boboci, cât şi pudra obţinută din scoarţă.
Read more: Arborele paradisului vindecă infecţiilede Liliana Simidon
Splenomegalia este o afecţiune caracterizată prin creşterea în volum a splinei, iar o dată ce boala s-a instalat îi sunt afectate toate funcţiile. De exemplu, o splină mărită nu va filtra eficient celulele sangvine şi astfel numărul celulelor sănătoase din sânge va scădea. Produsele din surse naturale pot ajuta la buna funcţionare a acestui organ.
Read more: Pulberea de muştar protejează splinade Mariana Borloveanu
Însăşi denumirea sa ne oferă de la început speranţa de vindecare, considerând isopul, pe bună dreptate, drept una dintre cele mai căutate plante de leac. Folosit sub formă de pulbere, macerat sau infuzie, acesta vindecă peste 60 de afecţiuni grave - respiratorii, hepatice, cardiovasculare, neurologice, psihice sau cancer. Maica Nectaria de la Schitul Iezer ne-a spus cum se poate beneficia de pe urma acestei plante.
Read more: Leacuri mănăstireşti: isopul, planta sfântă din Grădina Domnuluide Ana Trifan
Broccoli (Brassica oleracea sau Brassica italica) este o plantă originară din regiunea italiană Calabria, iar numele ei vine de la italianul „brachium”, care înseamnă „creangă” sau „braţ”. Leguma vă ajută să fiţi mai sănătoşi şi să luptaţi mai uşor cu boli de temut.
Read more: Izvor de vitamine: broccolide Elena Şerban
Cancerul de esofag este o afecţiune care „loveşte” din ce în ce mai des şi se situează pe locul 6 în topul tumorilor. Afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii, tinerii, dar şi adulţii. Potrivit News Medical, cercetătorii încearcă să afle acum dacă există o legătură între mâncarea pe care o consumăm şi apariţia sau tratarea acestei boli. Conform acestora, printre fructele sau legumele cu cel mai puternic efect în lupta contra cancerului de esofag se numără căpşunile.
Read more: Căpşunile luptă cu cancerul de esofagde Ana Trifan
Guarana este un sprijin preţios pentru metabolism. Această plantă, ce provine din America de Sud, bogată în cofeină şi molecule bioactive precum taninele şi catechinele (o serie de antioxidanţi foarte puternici), pe lângă efectul energizant pe care-l oferă, are şi meritul de a stimula metabolismul bazal, ajutând la arderea mai rapidă a caloriilor. Studii recente au demonstrat că guarana ajută la prevenirea hipertensiunii şi a obezităţii.
Read more: Inamicul obezităţii: guarana