de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Din cele mai vechi timpuri, diferite tipuri de măceşe au fost folosite pentru efectul lor benefic extins asupra proceselor metabolice și pentru aportul semnificativ de nutrienți importanți.
Read more: Măceşele, utile în circulaţia periferică deficitarăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă iubită și utilizată încă din Antichitate, roinița este utilizată și în prezent pentru proprietățile care i-au adus supranumele de elixir pentru sănătate și longevitate.
Read more: Roiniţa stimulează secreţia de sucuri gastricede Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Aronia este un fruct bogat în vitaminele A, B, C, P, K şi Q, în calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan, dar și în antioxidanți precum, antocianine, flavonoide, acizi fenolici. La fel și sucul de aronia, motiv pentru care a ajuns în casele oamenilor ca remediu perfect pentru tratarea bolilor. Este 100% natural, fără aditivi, conservanți sau zaharuri.
Read more: Sucul de aronia previne infarctul miocardicde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Apreciați și consumați din timpuri imemoriale pentru gustul lor de excepție, strugurii sunt mult mai mult decât fructe delicioase și versatile - sunt adevărați vindecători ai naturii, certificați ca atare de un mare număr de cercetări științifice.
Read more: Strugurii luptă cu retinopatia diabeticăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Adevărat produs-minune al lumii naturale, mierea de Manuka vădește în continuare proprietăți notabile pentru sănătatea umană, acționând pe toate segmentele, de la prevenție la tratarea unor afecțiuni dintre cele mai grave.
Read more: Mierea de Manuka, aliat împotriva afecţiunilor pulmonarede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Vindecător celebru în America de Sud, dar nu numai, culantro, rudă a morcovului, este utilizat în medicina naturistă de secole, pentru proprietăți care se disting prin extindere și eficiență.
Read more: Culantro previne inflamaţiile neurologicede Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Un ulei esențial de mușețel roman este necesar în casa oricui, fiind folosit în întreaga lume pentru numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății, grație proprietăților antiiritante, cicatrizante, analgezice, hepatice, sedative, antiinflamatorii și antimicrobiene. În plus, oferă un parfum minunat, caracterizat printr-un ton bogat, cald și dulce, ca de pământ, la care se adaugă o ușoară aromă similară tutunului. Se folosește atât intern, cât și extern, în combinație cu alte uleiuri suport.
Read more: Uleiul esenţial de muşeţel roman combate depresiade Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Unul dintre condimentele fără de care anumite preparate culinare nici nu se pot imagina este piperul - iute, aromat, unic. În același timp, boabele minunate din care rezultă pulberea aduc și numeroase beneficii organismului, dovedindu-se mult mai mult decât ingrediente parfumate ale meniurilor.
Read more: Piperul negru, factor de bază în artrităde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Legumă care nu încetează să uimească specialiștii prin efectele benefice asupra organismului uman, sparanghelul aduce corpului o bogăție de vitamine și minerale, plus o versatilitate gastronomică greu de egalat. Grație proprietăților sale remineralizante şi stimulative, sparanghelul protejează metabolismul de anumite afecţiuni.
Read more: Sparanghelul scade tensiunea arterialăde Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu
Cunoscut sub numele de nap porcesc, cartoful săracilor, măr-de-pământ, topinamburul a fost considerat inițial o plantă destinată pentru hrana porcilor. Cercetătorii au demonstrat însă adevăratele efecte terapeutice ale topinamburului pentru consumul uman. Această plantă perenă, numită și anghinarea de Ierusalim, ajută la prevenirea și gestionarea mai multor afecțiuni, printre care diabetul și obezitatea.
Read more: Topinamburul, inamicul obezităţiide Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Moringa este plantă folosită în medicina naturistă de peste 4.000 de ani, grație unui conținut nutritiv extraordinar: proteine, calciu, betacaroten, vitamina C, potasiu și multe altele. De asemenea, este foarte bogată în antioxidanți și compuși fitonutriționali activi, fiind considerată de specialiști planta care vindecă peste 300 de boli. Sunt utilizate fructele, funzele și scoarța, atât sub formă de infuzii, pulbere, cât și în stare pură.
Read more: Moringa evită îmbătrânirea prematură