de Cătălina Tăgârță
Roaderea unghiilor nu numai că este un obicei prost, dar se pare că este şi foarte răspândit. Aproximativ un sfert dintre copii îşi rod unghiile în mod obişnuit, iar alte cercetări anterioare sugeraseră deja faptul că proporţia în rândul adolescenţilor care fac acest lucru ajunge undeva la 45%, în timp ce, în cazul adulților, lucrurile stau chiar mai rău de atât. Potrivit psihologului Jeremy Dean (autorul cărţii „Making Habits, Breaking Habits: Why We Do Things, Why We Don’t, and How to Make Any Change Stick”), există mai multe moduri prin care se poate pune capăt acestui obicei.
Doriți-vă cu adevărat
Deși e un obicei atât de simplu, roaderea unghiilor este incredibil de greu de combătut. Pe lângă faptul că mâinile sunt întotdeauna la „îndemână”, motivul pentru care oamenii nu reușesc să renunţe la roaderea unghiilor este acela că tind să subestimeze importanţa acestui obicei. Așadar, pentru început e nevoie să conștientizați gravitatea situației și să vă doriți cu adevărat să realizați o schimbare. Pentru a crește gradul de motivație, gândiți-vă la aspectele pozitive pe care le aduce schimbarea. În cazul de faţă, dacă nu vă mai roadeți unghiile, acestea vor arăta mult mai bine. În schimb, dacă veți continua, aspectul inestetic va persista și chiar puteți fi catalogat drept o persoană neîngrijită în momentul în care cineva vă va vedea cuticulele nearanjate.
Adoptați alte obiceiuri, dar benefice
Un obicei poate fi „învins” prin adoptarea altuia, mai benefic, dar care să poată concura cu cel vechi. Pentru a renunţa la roaderea unghiilor puteţi încerca să vă schimbați comportamentul astfel: mestecați gumă, ţineți mâinile în buzunare, rotiți degetele mari, utilizați o minge antistres sau un elastic, bateți din palme, mâncați morcovi sau piliți-vă unghiile. Ținând mâinile sau gura ocupate cu alte activități puteți scăpa de acest tic.
Suprimarea nu are efecte pozitive
Suprimarea nu are efecte pozitive, indiferent că este aplicată asupra propriei persoane sau asupra unui copil. Pedepsirea copiilor pentru că au un astfel de comportament nu dă rezultate, tocmai pentru că ei vor realiza că roaderea unghiilor este un mod de a obţine atenţia părinţilor. La fel se întâmplă şi în cazul adulţilor. Atunci când încearcă să determine inconştientul să renunţe la un obicei prost, el va reacţiona ca un copil, acţionând exact invers decât ar trebui.
Semnalele vizuale pot fi de ajutor
Alte variante recomandate ar fi: tăierea cât mai scurt a unghiilor, pentru că astfel nu veți mai avea ce roade; sau, în cazul doamnelor, apelarea la manichiură. Dar pentru ca acest din urmă caz să dea rezultate e bine să vă colorați unghiile cât mai strălucitor, pentru a vă atrage mereu atenţia. Sau, mai nou, optați pentru unghiile cu gel, care sunt mult mai tari, dar pretențioase, în sensul că, dacă încercați să le roadeți, e posibil să desfaceți gelul cu totul. Semnale vizuale bune sunt şi brăţările sau elasticele colorate. Ideea este că obiceiurile îşi au rădăcinile în subconştient, iar oamenii îşi rod unghiile în mod automat. Prin urmare, semnalele vizuale sunt ideale pentru a vă aminti de scopul propus.
Identificați situaţiile în care vă aflați
De cele mai multe ori, obiceiurile sunt legate de situaţii. Din nefericire, s-ar putea să fie dificil să vă observați propriile ticuri, tocmai pentru că ele sunt realizate în mod inconştient. Totuşi, încercați să vă dați seama în ce momente vă roadeți unghiile cel mai des. Sau, dacă puteţi suporta observaţiile altora, atunci aţi putea să îi rugaţi pe cei apropiaţi să observe în ce situaţii tindeţi să recurgeți la aceste gesturi.
Descoperiţi sentimentele inamice
Odată identificate situațiile respective, încercați să vă dați seama ce sentimente sau gânduri vă cuprind în acele moment, ce vă determină să vă roadeți unghiile. Nu numai situaţiile, ci şi gândurile sau sentimentele pot declanşa anumite obiceiuri. Dacă puteţi identifica genul de lucruri la care vă gândiţi atunci când vă vine să vă roadeţi unghiile, atunci veţi învăţa să vă stăpâniţi mai bine. Repetiţia este mama învăţăturii. Noul obicei adoptat va prinde rădăcini prin repetiţie. Totuşi, la început, acesta va trebui să concureze cu cel vechi. Încercaţi să fiţi îngăduitori şi să nu vă mustraţi dacă nu reuşiţi să faceți imediat tranziţia de la un obicei la altul.
Faceți zilnic poze
Pentru a nu renunţa uşor la scopul propus puteţi să vă faceţi zilnic poze la unghii. Atunci când veţi vedea rezultatele şi diferenţa dintre aspectul unghiilor roase şi al celor îngrijite, vă veţi strădui mai mult să rezistaţi tentaţiei de a le mai distruge. De asemenea, o altă opţiune ar fi utilizarea unei substanţe cu gust neplăcut pe care să o aplicaţi pe unghii. În acest fel, veţi observa cu siguranță când încercaţi să recurgeți la acest prost obicei.