de Raluca Grințescu
Mătreaţa este o afecţiune a pielii capului cauzată de o ciupercă (Malassezia) care trăieşte pe acele zone ale corpului nostru ce produc „uleiuri naturale” în cantităţi mai mari, precum ar fi scalpul. Malassezia produce acid oleic, care produce inflamaţii la nivelul pielii şi, implicit, o reînnoire accelerată a celulelor pielii. Pe lângă produsele de îngrijire special dedicate acestei probleme puteți încerca şi câteva remedii naturiste.
Oțet
Clătiți-vă părul cu patru linguri cu oţet de mere diluat în jumătate de litru de apă. Acesta conţine acizi naturali şi are efect antifungic. Evitați-l dacă aveți dermatită seboreică, pentru că poate irita şi mai tare scalpul.
Aloe vera
Aplicați pe păr gel de aloe vera cu 10-15 minute înainte de a-l spăla. Utilizat frecvent, va preveni ritmul de apariţie a mătreţii.
Ulei de cocos
Aplicați pe rădăcini şi pe păr o linguriţă cu ulei de cocos uşor încălzit şi masați pentru a beneficia de proprietăţile sale revigorante. După 15 minute, spălați-vă părul aşa cum o faceți în mod obişnuit. Repetați acest tratament săptămânal şi veți scăpa atât de mătreaţă, cât şi de problema părului uscat.
Ulei de măsline
Amestecați puţin ulei de măsline cu zeama de la o lămâie şi aplicați acest mix pe rădăcini, masându-le uşor. Lăsați-l să acţioneze 30 de minute, apoi spălați-vă părul cu un şampon delicat. Acest tratament hidratează pielea capului, previne apariţia mătreţii şi ajută la regenerarea firelor de păr.
Ulei de nucă
Masați părul cu ulei de nucă, înainte cu o jumătate de oră de a vă spăla pe cap. Acoperiţi-vă capul cu un prosop înmuiat în apă caldă, pentru ca uleiul să aibă o bună acţiune asupra rădăcinilor. După ce ați spălat părul, clătiți-l cu oţet din fructe de pădure sau cu oţet de mere diluat în apă. Repetați tratamentul de două-trei ori pe săptămână, timp de șase luni.
Frunze de gutui
Puneți la uscat frunze de nuc, de gutui şi de rădăcină de urzică. Fărâmiţați-le, turnați apă fierbinte peste ele şi lăsați-le la infuzat 10 minute. Când infuzia ajunge la o temperatură potrivită, clătiți-vă părul. Pe lângă faptul că luptă împotriva mătreţii, această infuzie oferă părului strălucire.
Bicarbonat de sodiu
Înlocuiți o perioadă şamponul cu bicarbonat de sodiu. Acesta va creşte valoarea pH-ului scalpului şi va împiedica apariţia mătreţii. De asemenea, clătiţi-vă părul cu ceai de muşeţel sau de salvie. Are efect antiinflamator, antibacterial, astringent şi calmant.
Dacă mătreața este cauzată de o ciupercă, cel mai bun tratament antimătreață este uleiul din arbore de ceai, deoarece este un puternic dezinfectant. Adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai în șampon și folosiți-l regulat