de Cătălina Tăgârță
Cine se respectă și vrea să arate întotdeauna impecabil trebuie să aibă cunoștințe minime despre ce înseamnă alimentația echilibrată, câtă mișcare trebuie să facă zilnic și cum își poate îngriji mai bine corpul și tenul. Pentru acest din urmă aspect, Elena Pîțîliga (alias Nutzi), make-up artist la Etno TV, ne-a oferit câteva ponturi.
„Nu recomand fondul de ten zilnic”
- Te-am surprins de nenumărate ori spunându-le diverse trucuri interpreților de muzică populară pe care îi machiezi la Etno TV. Le putem împărtăși și cititorilor noștri, te rog? Să începem cu sfaturile pentru baza de machiaj!
- Când vremea este rece ne putem da o bază foarte ușoară, o cremă hidratantă, dar obligatoriu după ce spălăm fața. Eventual, persoanele mai în vârstă pot folosi produsul antirid pe care îl dau pe ten în mod frecvent.
- Ce e de făcut în cazul în care pielea transpiră?
- Tamponaţi fața cu șervețele până o uscaţi și încercaţi să vă liniștiţi. Altceva nu aveţi ce să faceţi. E o luptă a organismului, prin transpirație sunt eliminate toate toxinele. Tocmai din acest motiv, vara nici nu este recomandat fondul de ten. Eu nici iarna nu îl recomand decât atunci când este nevoie, în niciun caz pentru machiajul de zi cu zi. Zilnic se pot folosi rimelul, blush-ul, gloss-ul/rujul, dar nu rujuri foarte tari, colorate.
„Blush-ul dat pe faţa transpirată lasă pete”
- Cum mai putem hidrata fața în afară de cremele zilnice?
- Puteți face măști cu ulei de argan. E gras, hidratant și păstrează foarte bine tenul. Uleiul de argan e renumit în lumea cosmeticienilor, mai ales că are și alte roluri - este un bun demachiant. Dacă vă murdăriţi când vă daţi cu rimel puteți înmuia un bețișor de ureche în ulei, și problema e ca și rezolvată. Sau lăsaţi pur și simplu să se usuce și curăţați cu bețișorul uscat, căci atunci rimelul va cădea singur.
- Referitor la demachiere, ce trucuri ne poți împărtăși?
- Dacă aveţi fața transpirată, mai bine nu vă daţi cu blush, pentru că rămân pete. Ori lăsaţi fața să se usuce, ori folosiţi blush-ul numai când nu e transpirată pielea. De-a lungul timpului am învățat multe trucuri. Spre exemplu: rujul persistă mai mult dacă vă daţi înainte cu fond de ten pe buze sau dacă puneţi puțină pudră peste el (chiar dacă e rezistent la transfer, e bine să daţi și un strat de pudră peste). Cât despre gloss-uri, toată lumea știe că ele sunt folosite doar pentru luciu, nu persistă mult. Dacă nu aveţi fond de ten vă puteți curăța pur și simplu cu șervețele umede, dar, dacă aveţi și ochii conturați, e mai bine totuși să apelaţi la un demachiant.
„La forma ovală aveţi puține corecții de făcut”
- Persoanele care nu se machiază decât foarte rar, și implicit nu folosesc nici demachiat din comerț - deși ar trebui indiferent de faptul că se machiază sau nu - ce produse mai naturale și la îndemână pot folosi?
- Se pot ajuta de gelul de duș sau de un săpun lichid, dar apoi trebuie neapărat să folosească o cremă. Apa simplă nu ajută la demachiat, căci rămân dâre de la rimel. Dar demachiantul n-ar trebui să ne lipsească din trusa de înfrumusețare, de unde n-ar trebui să lipsească nici rimelul, blush-ul, gloss-ul, fardul de ochi și de sprâncene, crema zilnică de față și de mâini.
Periuța de dinți ține buzele necrăpate
- Despre buze ce ar fi de spus? De multe ori, un simplu ruj te face să pari mai luminoasă.
- Dacă nu sunt foarte drepte ori dacă sunt prea mici vă puteți contura buzele cu creionul. Eu în fiecare dimineață și seară, după ce mă spăl pe dinți, îmi curăț bine periuța și frec de câteva ori buzele. Astfel, devin mai elastice și nu se crapă, indiferent de sezon.
- Cum se dă corect rujul? Unele persoane îl dau pe ambele buze, altele, doar pe cea de jos, apoi le apropie...
- Rujul e recomandat să fie folosit individual. În cazul în care acest lucru nu este posibil, spre exemplu, cum se întâmplă în cazul meu, că machiez foarte multe persoane, prefer să utilizez o pensulă. Așadar, iau rujul pe o spatulă și folosesc pensula, pe care o curăț după fiecare utilizare.
„Linia de tuș trebuie trasată corect”
- Ai amintit mai devreme despre contur. Cum se face corect?
- Mergeţi pe linia buzei și observaţi în oglindă unde nu e contur corect, unde este o parte mai lăsată, alta mai ridicată, pentru a le egala. Dacă nu le faceţi egale nu e bine. La fel se întâmplă și cu linia de tuș. Dacă nu o trasaţi corect, cei din jur pot crede că aveţi un ochi mai jos și altul mai sus. Iar dacă nu sunt puse bine culorile, daţi impresia că aveţi strabism, deși poate nu aveţi nimic. Și se întâmplă destul de des acest lucru. Văd multe puștoaice strident machiate, dar total incorect. Eu nu sunt de acord ca fetele până la 18 ani să-și pună farduri pe față, pentru că sunt tinere, fața e „crudă” și nu are rost. Sunt de acord să își dea cu rimel, cu gloss, dar cu nimic altceva. E suficient pentru a merge la școală și chiar în club. Eu sunt de acord cu încărcatul feței doar la tv sau poate și la mireasă - că stă tot timpul în fața camerei de filmat și a aparatului foto, dar, în rest, nu sunt de acord cu mult machiaj.
Fiţi atente la diferenţele de nuanţă dintre gât şi decolteu!
- Cum îngrijim decolteul?
- În momentul în care vă îngrijiţi fața trebuie să aveţi grijă și de decolteu, că și el vă aparține. Deci nu puteți folosi o cremă doar pe față. Și e foarte important masajul. La față se face cu ajutorul degetelor inelare: se face conturul ochilor, din interior spre exterior, cât se pricepe fiecare, apoi masaj circular pe piept, dinspre decolteu ridicaţi în sus, la fel la obraji - din interior ridicaţi spre exterior, circular. Și fruntea la fel, de jos în sus, apoi stânga-dreapta, dreapta-stânga... Sunt obiceiuri de întreținere foarte importante. Nu sunt de acord nici cu fondul de ten dat zilnic pe decolteu. Dacă mergeţi la un eveniment e altceva, dar și atunci trebuie atenție maximă, să nu faceţi diferențe între gât și față, trebuie folosită aceeași nuanță. Dacă nu știţi să vă machiaţi corect, rămân gâtul și decolteul alb, iar fața neagră, lucru pe care îl vedem zilnic pe stradă, și nu-i ok. Din păcate, nu știm să ne ocupăm de noi suficient de bine, să ne îngrijim corespunzător.