de Daniela Anton
Uleiul de camelie face parte din familia arborilor de ceai verde și se obține prin presarea la rece a semințelor. Este un ulei renumit în cosmetica japoneză. Încă din cele mai vechi timpuri, se folosea de gheişe și de samurai în coafuri pentru îngrijirea podoabei capilare. Extrem de bogat în vitamine și în minerale, uleiul de camelie poate fi utilizat atât pentru păr, mâini, unghii, cât și pentru întreținerea tenului.
Bogat în colagen vegetal
Uleiul de camelie este unul dintre cele mai prețioase uleiuri, bogat în colagen vegetal și antioxidanți care îmbunătățesc, hrănesc și protejează epiderma. Având un conținut foarte bogat în nutrienți și acizi Omega 3 și Omega 6, uleiul are efect antiage și combate semnele evidente de îmbătrânire prematură, reducând ridurile instalate timpuriu, cicatricele, acneea și porii dilatați, dar și vergeturile, în special cele dobândite în timpul sarcinii. În plus, repară pielea uscată, în urma expunerii la soare. Este bogat în vitaminele A, B și E, dar și în minerale: zinc, fier, calciu, magneziu și mangan. Deși prezintă o concentrație mare de peste 82% de acizi grași, uleiul de camelie este extrem de emolient, menținând umezeala optimă la nivelul epidermei.
Tratament antiacneic
Uleiul de camelie face minuni și în cazul acneei. Aplicaţi cu un tampon acest ulei pe zonele afectate şi spălaţi faţa cu apă călduţă după 30 de minute. De asemenea, uleiul de camelie ameliorează disconfortul dat de arsurile solare și grăbește vindecarea lor. În acest caz, trebuie aplicat ulei de camelie după ce pielea a fost expusă la soare, dar și după duș, având efect de calmare.
Combate cearcănele
Uleiul de camelie poate fi folosit cu succes pentru hidratarea și catifelarea tenului uscat. Se vor aplica pe față trei-patru picături de ulei în fiecare dimineață și seară și se masează ușor până când este absorbit. Poate fi utilizat și în zona ochilor, pentru a diminua umflăturile și ridurile din jurul lor, pentru a hidrata pielea fină și a combate cearcănele. De asemenea, uleiul de camelie este un excelent demachiant pentru ochi, ce îndepărtează eficient chiar și machiajul rezistent la apă, și în același timp îngrijește zona sensibilă a ochilor. Pulverizați pe o dischetă apă termală și picurați puțin ulei de camelie, apoi ștergeți ușor ochii.
Șterge vergeturile
Mai mult, uleiul de camelie înlătură sau diminuează vergeturile în funcție de gradul lor de evoluție dacă se face un masaj circular de două ori pe zi cu câte trei-patru picături din acest ulei, dar și cicatricele dacă este folosit cu regularitate pe perioade îndelungate.
Mască pentru un păr strălucitor şi sănătos
Uleiul de camelie este ingredientul perfect pentru un păr strălucitor. Aplicat extern, uleiul de camelie acţionează mai bine decât multe măşti profesionale, hidratând părul, ajutând la remedierea vârfurilor despicate, în plus, menţine scalpul sănătos şi stimulează creşterea părului. Aplicaţi trei-patru picături de ulei de camelie combinat cu puţină apă pe toată lungimea firelor, apoi acoperiţi capul cu un prosop fierbinte timp de 20-30 de minute. Spălaţi părul cu şampon, apoi aplicaţi balsamul obişnuit, în care aţi pus şi trei-patru picături de ulei de camelie. De asemenea, puteți utiliza uleiul de camelie direct pe vârfuri, pentru a evita despicarea lor. Această operațiune nu necesită clătire. Astfel, părul dumneavoastră va deveni mai sănătos, mai suplu și strălucitor.
Unghii mai rezistente și mâini mai frumoase
Tot cu ajutorul uleiului de camelie puteți avea unghii mai frumoase și mai sănătoase. Masați unghiile cu trei-patru picături în fiecare seară și veți vedea că acest ulei accelerează creșterea acestora. De asemenea, uleiul de camelie întreține mâinile și unghiile exfoliate dacă se realizează un masaj în fiecare seară cu câteva picături de ulei.
Încetineşte evoluţia cancerului
Potrivit cercetătorilor japonezi, suplimentele cu ulei de camelie încetinesc evoluţia cancerului de plămâni şi cancerului de piele. În Japonia, pacienţii sunt sfătuiţi să consume regulat acest ulei. Uleiul de camelie este şi un excelent antioxidant. În mod tradiţional, încă din cele mai vechi timpuri, uleiul de camelie era folosit de cei care sufereau de ulcere, arsuri de stomac şi reflux gastroesofagian. De aceea, este indicat să-l adăugaţi cu regularitate în mâncare sau să luaţi câte o jumătate de linguriţă cu ulei de camelie cu jumătate de oră înainte de fiecare masă (se găsește în magazinele naturiste).