de Gabriela Niculescu
Pe carismatica Livia Graur o vedeți la pupitru știrilor de la Prima TV în fiecare seară, la „Focus”. Are o fiică, Renata Nicole, în vârstă de aproape 2 anișori, și o condiție fizică de invidiat. Susține că genele bune au ajutat-o să se păstreze mereu în formă, iar după naștere a pierdut kilogramele în plus printr-un ritm de viață alert, deoarece nu este o împătimită a dietelor. Despre frumusețea obținută prin remedii naturiste ne-a vorbit în rândurile ce urmează.
„Am un metabolism bun, cu arderi rapide”
- Cum arată regimul alimentar?
- Trebuie să recunosc că am un metabolism bun, cu arderi rapide, şi nu e nevoie de mari sacrificii din partea mea. Nu am nişte ore fixe de masă, însă niciodată nu sar peste micul dejun. De obicei, această masă este cea mai bogată caloric din zi, pentru că am nevoie de energie şi pentru că, datorită ritmului alert al zilei, caloriile de dimineaţă sunt arse până seara. La micul dejun nu-mi lipseşte lângă cafea un pahar mare cu suc de fructe, pe care mi-l prepar eu. Iubesc patiseria franţuzească, iar croissantul cu unt este aliatul meu, pe lângă alte alimente. Am şi zile când mănânc doar când mi-e foame, asta însemnând o dată pe zi sau de cinci ori pe zi, depinde de apetit şi de gradul de stres. La prânz mănânc orice am poftă, însă seara devin mai atentă şi de obicei aleg o salată exotică, din pere, rucola, nuci şi dressing de lămâie cu miere. Spun exotică nu de fiţe, ci pentru că nu iubesc salatele, în general, şi atunci, ca să mănânc cu plăcere o salată, aceasta trebuie să aibă multă savoare. Tot la cină, în timpul săptămânii, beau un pahar cu lapte dietetic sau un iaurt şi un fruct. Calc însă şi strâmb! De pildă, nu există săptămână să nu mănânc măcar o ciocolată. Şi o mănânc toată, pe nerăsuflate. Singurele alimente pe care nu le agreez sunt carnea de porc şi cea de miel.
- Care sunt micile plăceri vinovate pe care nu ţi le refuzi?
- Mâncarea de tip fast-food. Îmi plac la nebunie „prăjelile”, adică şniţelele, cartofii prăjiţi, chiftelele, hamburgerii sau pizza. Şi, spre ruşinea mea, dau iama în astfel de preparate cel puţin o dată pe săptămână. Şi tot ce este cu ciocolată cremoasă. Îmi plac mult prăjiturile de casă, cu nuci, bezea, și tartele cu fructe. În fine, aici ar fi multe de enumerat, pentru că sunt o gurmandă.
„Merg foarte mult pe jos și înot”
- Ce activităţi sportive faci?
- Din păcate, nu ajung la sală pe cât de des mi-aş dori. Cel puţin, de când s-a născut Renata, cu greu reuşesc să îmbin serviciul, casa şi activităţile sportive. Totuşi, weekendurile sunt destinate activităţilor în aer liber, merg foarte mult pe jos, pentru că mă ajută să-mi păstrez corpul tonifiat. Mersul pe jos are efecte la fel de spectaculoase ca oricare alt sport, doar că trebuie făcut constant şi în pas alert. Acum, de când s-a mai încălzit, profit din plin şi ies în parc alături de fiica mea sau merg la munte ori la mare. Iar câteva ore de stat afară cu ea echivalează cu o alergare de câţiva kilometri. (Râde!) În rest, din când în când, reuşesc să ajung şi la bazin, unde înot cât pot de mult, de obicei cam 20 de lungimi de bazin.
- Cum îţi reintri în formă dacă se întâmplă să adaugi kilograme?
- Nu mă îngraş uşor. Cred că o dată sau de două ori am vrut să dau jos câteva kilograme, iar atunci am renunţat la plăcerile mele vinovate, şi anume, la mâncărurile grase şi la dulciuri. Am ales o dietă hiperproteică, bazată pe carne slabă la grătar sau fiartă, ouă, brânzeturi slabe, de tipul mozzarellei, şi legume verzi. Pentru tonifiere, am ales, la acea vreme, înotul şi masajul. Şi a funcţionat. Am avut rezultatele dorite, e adevărat, cu puţine privaţiuni.
„Sunt fan masaj, mă relaxează”
- Mergi la saloane de întreţinere? Faci terapii de remodelare sau masaje?
- Sunt fan masaj. Mă relaxează enorm şi îmi place la nebunie să mă las în mâinile unui profesionist. Am chiar şi un abonament la masaj, aşa că merg cel puţin o dată pe săptămână. Terapii de remodelare nu a fost nevoie încă să fac, dar am grijă de corpul meu oferindu-mi mici momente de răsfăţ săptămânal, cu ajutorul unor tratamente homemade extrem de eficiente. Spre exemplu, am un ritual din a-mi aplica o dată pe săptămână un scrub, pe care mi-l prepar eu dintr-o jumătate de cană cu ulei de cocos și o jumătate de cană cu zahăr brun, peste care adaug o jumătate de linguriţă cu vanilie. Se amestecă aceste ingrediente şi se aplică în timpul duşului, frecând uşor pielea corpului.
- Ai un păr foarte frumos! Ce ritual ai pentru a-l menţine astfel?
- Tot produsele naturiste sunt cele care mă ajută să-mi menţin părul sănătos. Măştile cu ulei de ricin, cu gălbenuș, cu ulei de măsline sau cu ulei de argan fac miracole. Şi le puteţi alterna. Mare atenţie însă, este foarte important să lăsaţi masca să acţioneze. De regulă, eu îmi aplic uleiul de argan, de pildă, sâmbătă seara şi îl las pe păr toată noaptea. Dorm cu o cască de baie, iar dimineaţa mă spăl bine, astfel încât să îndepărtez uleiul rămas. În orice caz, veţi vedea, în funcţie de cât absoarbe părul, cât este de deshidratat. De asemenea, eu nu mă spăl pe cap mai des de două ori pe săptămână. Scalpul fiind agresat la o șamponare zilnică, produce mai mult sebum, iar părul se îngraşă şi are acel aspect murdar.
„Preferatele mele, două măşti antiaging“
- Cum ai grijă de tenul tău?
- Folosesc numai produse naturiste. Sunt foarte atentă atunci când îmi aleg cremele pentru faţă şi corp, sunt extrem de exigentă, în sensul că prefer produsele naturale în detrimentul celor din farmacii. De asemenea, am o grămadă de reţete pentru măşti faciale testate de mine, şi care funcţionează garantat. De exemplu, pentru tenul cu o uşoară tendinţă de acnee, se folosesc două linguriţe cu pudră de argilă, la care se adaugă o linguriţă cu zeamă de lămâie şi una cu zeamă de castravete. Pentru hidratare, sunt bune măştile cu miere, ou şi ulei de argan. Iar pentru revitalizare, banană, iaurt şi albuş. Preferatele mele sunt însă două reţete care au efecte antiaging şi care vă lasă tenul cu o strălucire aparte şi foarte hidratat: amestecați două linguri cu miez de avocado, două cu miere şi un gălbenuş, apoi aplicați cu degetele pe faţă şi pe gât. După 30 de minute, spălați cu apă călduţă. Cea de-a doua reţetă se realizează amestecând o lingură cu miere, un gălbenuş, o jumătate de linguriţă cu ulei de migdale şi o lingură cu iaurt. Se aplică pe faţă timp de cinci minute şi se spală apoi cu un săpun facial light. Este cu adevărat un elixir pentru piele, iar efectele se văd imediat. Am și mare grijă de buze, îmi place să le am hidratate şi cu un aspect cât se poate de sănătos. Folosesc de foarte multe ori pe zi un balsam pe bază de ulei de măsline.