de Gabriela Niculescu
Părul nu este afectat doar de alimentația necorespunzătoare, de poluare, de coafare și de stres, ci și de produsele de îngrijire din comerț, ce conțin parabeni și substanțe dăunătoare. Pentru a vă fortifia părul puteți apela la uleiurile naturale. Cele două tipuri de uleiuri benefice părului sunt cele esenţiale şi cele volatile. De obicei, acestea se combină pentru a se aplica pe păr cu ușurință. Uleiurile esențiale provin din seminţe, din legume, din fructe sau din nuci și sunt foarte hrănitoare. Indiferent care este uleiul pe care îl alegeţi, podoaba capilară va beneficia de un tratament nutritiv intens.
Din arbore de ceai, pentru scalp uscat
Cu ajutorul uleiului din arbore de ceai se pot remedia problemele provocate de un scalp uscat, cum ar fi descuamarea agresivă a pielii, de exemplu, sau glandele sebacee extrem de active. Acest ulei este folosit şi pentru tratarea mătreţii, şi se potriveşte atât femeilor, cât şi bărbaţilor.
Din lemn de santal este antiinflamator
Lemnul de santal are anumite proprietăţi, care fac din acest ulei un remediu foarte eficient pentru tratarea unor afecţiuni ale scalpului şi ale părului. Uleiul este astringent, antiinflamator şi antiseptic. Se foloseşte pentru a trata scalpul uscat şi iritat.
Cel de portocal reglează secreția sebumului
Uleiul de portocal are un miros revigorant şi ajută la reglarea producerii de sebum, în special pentru părul foarte uscat. De asemenea, ajută și la vitalizarea părului deteriorat și este bine să masați cu ulei atât scalpul, cât și firele de păr.
Din seminţe de struguri fortifiază rădăcina
Uleiul din semințe de struguri nu are miros și este plin de minerale şi de vitamine, care ajută la întărirea rădăcinii podoabei capilare. Hidratează scalpul şi dă un plus de strălucire părului. Este bogat în acid linoleic, un acid gras ce susţine sănătatea celulelor.
Pont. Eficientizați acțiunea uleiurilor naturale dacă le faceți să pătrundă cât mai bine în pori, iar deschiderea porilor o obțineți prin menținerea capului în apă cât mai caldă. După aplicarea uleiurilor pe scalp și pe lungimea firelor masați energic pentru a revigora circulația sângelui, apoi înfășurați-vă părul într-un prosop cu apă fierbinte și păstrați-l 20 de minute înaintea spălării părului
Reţete proprii
Uleiurile naturale pot fi cumpărate separat şi amestecate după reţete proprii, care să combine substanţe de care părul dumneavoastră are nevoie. Este bine să alegeţi doar uleiuri pure complete, deoarece sunt cel mai naturale, cu cel mai mic număr de aditivi şi de chimicale. Dacă vă încumetaţi să realizaţi o reţetă proprie, folosiţi patru linguri cu ulei volatil la fiecare picătură de ulei esenţial, pentru a obţine un amestec puternic aromat. Foarte bun este tratamentul cu ulei cald. Pentru aceasta, amestecaţi uleiurile şi puneţi produsul într-un recipient din plastic, care trebuie introdus în apă fierbinte timp de 12-15 minute. Aplicaţi pe păr, iar după tratament clătiţi cu apă caldă şi apoi cu apă rece. În cazul părului deteriorat, tratamentul trebuie repetat de două ori pe săptămână.