de Diana Tudor
Părul este, de multe ori, elementul care ne definește aspectul fizic. Alături de alte componente ale fizionomiei faciale, podoaba capilară are un rol important în conturarea unei înfățișări plăcute. Pornind de la această premisă, foarte multe persoane au căutat să-și îmbunătățească astfel culoarea părului, forma și lungimea sa, fără să știe că unele dintre metodele alese sunt mai mult nocive decât benefice. Aflăm informații importante despre acest subiect, precum și despre rolul nutriției și al stilului de viață în determinarea sănătății părului de la asis. univ. dr. Mihaela Țovaru (foto), medic primar dermato-venerologie, la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” București.
„Fiecare fir de păr este înlocuit la trei-cinci ani”
- Căderea părului este o problemă care afectează tot mai multe persoane și de la vârste din ce în ce mai timpurii. Care este cea mai frecventă cauză a acestei manifestări?
- Căderea părului sau alopecia este un simptom des întâlnit. Una dintre cele mai frecvente cauze de alopecie este efluviul telogen, care reprezintă o anomalie a ciclului de creștere a părului ca reacție la stresul fizic sau psihic. Activitatea normală a foliculului de păr este ciclică și este compusă din patru faze: faza de creștere, faza de involuție, faza de repaus și cea de cădere. După faza de creștere, un fir de păr rămâne în stare de repaus aproximativ patru-șase săptămâni. Fiecare fir de păr de la nivelul scalpului este înlocuit la trei-cinci ani, iar fiecare folicul de păr parcurge circa 10-30 astfel de cicluri de-a lungul vieții. Efluviul telogen poate fi acut, iar în acest caz este un fenomen autolimitat, căderea părului oprindu-se după trei-șase luni. În general, urmează o perioadă de regenerare și de creștere completă a lui. Efluviul telogen poate fi și cronic, caz în care căderea părului se poate prelungi peste șase luni. Acesta este, de obicei, secundar unor afecțiuni binecunoscute.
- Ce afecțiuni ale organismului pot determina căderea părului?
- Cauzele care determină o cădere acută a părului și o preced cu circa două-trei luni sunt: afecțiuni febrile, intervenții chirurgicale, naștere - circa 1/3-1/2 dintre femei suferă de efluviu postpartum, stres emoțional, sezonier - în lunile iulie-octombrie sau malnutriție. Efluviul telogen cronic este secundar multor afecțiuni, cele mai importante fiind hipotiroidia și hipertiroidia, carența de fier asociată cu anemie sau fără anemie, lipsa de zinc, dietele severe cu mai puțin de 1.200 kcal/zi, malnutriția severă, bolile pancreasului, hepatice, renale, infecția HIV, lupusul eritematos sistemic sau sifilisul. Căderea părului poate fi, de asemenea, secundară administrării de medicamente de diferite tipuri (citotoxice, anticonvulsivante, anticoagulante) sau vaccinării HPV, și apare după 6-12 săptămâni de la inițierea terapiei. Căderea părului continuă dacă nu se întrerupe administrarea medicamentului incriminat.
„Extensiile pot da alopecie prin tracțiune”
- Cum influențează stresul căderea părului?
- Stresul emoțional, o cauză binecunoscută a căderii părului, poate acționa la mai multe niveluri: ca și cauză primară a căderii părului sau ca și factor agravant în alte situaţii de cădere a părului: endocrină, toxică, metabolică, imunologică. Poate fi totodată un răspuns la căderea părului, contribuind la agravarea alopeciei și a menținerii unui cerc vicios.
- Dar vopseaua și produsele de îngrijire a părului?
- Nu sunt date concrete în ceea ce privește contribuția vopselei sau a produselor de îngrijire. Se știe însă că, dacă acestea provoacă reacții alergice după aplicarea repetată, se ajunge la distrugerea firului de păr. În ultima perioadă se folosesc pe scară largă extensiile de păr. Se știe că acestea pot da alopecie prin tracțiune, dar, mai nou, s-a demonstrat că determină o cădere acută difuză de păr, însoțită de pierderea luciului său caracteristic. Efectul de matifiere este cauzat de adezivul folosit pentru fixarea extensiei, acesta împiedicând căderea normală a părului, care rămâne lipit la vârfuri. Extensiile nu trebuie să fie de două ori mai mari decât lungimea părului, și ele nu sunt recomandate pe termen lung, mai ales la persoanele care au afecțiuni ale scalpului.
Carnea slabă, benefică pentru podoaba capilară
- Putem vorbi despre anumite alimente care au proprietăți benefice pentru regenerarea capilară?
- Sigur, dieta bazată pe alimente cu conținut bogat în fier este foarte benefică. Nevoia de fier la persoanele vegetariene sau care țin dietă vegană este de 1,8 mai mare decât la omnivore, din cauza biodisponibilității diferite. Carnea slabă, în special cea de vită, are un conținut crescut în fier și o biodisponibilitate mare. Dintre produsele neanimaliere cu conținut mare de fier amintim: nucile, legumele, fasolea, salata verde, cerealele. Rația zilnică trebuie să fie de 0,8 g/kg de proteine pe zi și de cel puțin 1.200 kcal/zi. Deficiența de zinc și cea de biotină sunt asociate cu căderea părului. Studii recente arată că dintre elementele esențiale, siliciu este foarte important în menținerea unui păr sănătos. Principala sursă de siliciu este o dietă ce conține bere, banane, pâine, cereale și cafea.
- Ce posibilități de tratament există pentru persoanele care se confruntă cu această problemă?
- În cazul căderii acute de păr, pacientul trebuie asigurat că este vorba despre un eveniment care se limitează de la sine și care se poate întâmpla și unei persoane sănătoase. Cu toate acestea, este necesară supravegherea sa pe perioada unui interval de trei-șase luni, până la creșterea spontană a părului. Părul crește cu un centimetru pe lună. În cazul în care căderea părului devine mai severă și se prelungește, sunt necesare investigații mai aprofundate pentru stabilirea cauzei care trebuie tratată în colaborare cu medicul endocrinolog sau hematolog. Preparatele topice pe bază de Minoxidil 2% sau 5% 1 ml de două ori pe zi pot fi utile în special la femeile cu efluviu cronic, la care nu se poate determina un factor incriminant, sau la pacienții care se află pe terapii ce nu pot fi întrerupte. De asemenea, se poate iniția o terapie de substituție cu produse pe bază de fier, zinc, acid silicic coloidal, estradiol sau de proteine. Antioxidantele sau alte suplimente nu și-au dovedit eficiența.
„Atenţie la vopseaua de păr!“
- Ne puteți oferi câteva sfaturi pentru a preveni alopecia?
- Recomand o dietă echilibrată, menținerea unei greutăți constante, o îngrijire blândă a părului, fără tracțiuni suplimentare la spălat sau la șamponat. Atenție la meșele de păr, deoarece aplicarea acestora nu este lipsită de efecte adverse, la produsele chimice de tipul vopselelor și, nu în ultimul rând, la depistarea și tratarea precoce a afecțiunilor care pot genera căderea părului.