de Raluca Grințescu
Rodia joacă un rol foarte important în medicină şi în cosmetică. Conţinutul ridicat de vitamine aduce sucul de rodie în Top 10 (al sucurilor bogate în vitamine) pe locul 1. Foarte multe produse cosmetice au la bază semințele și uleiul de rodie, fie că e vorba despre creme pentru bronz, creme şi unturi puternic hidratante pentru corp, măşti pentru păr sau balsamuri pentru buze. Datorită componenţei unice de lipoacizi, uleiul de rodie este un agent foarte valoros şi căutat în îngrijirea antiîmbătrânire a pielii. Uleiul bogat în antioxidanţi (tocoferoli), fitoestrogeni şi lipoacizi conjugaţi (Omega-5/super CLA) se absoarbe repede în piele, lăsând în urmă un miros plăcut, asemănător ciocolatei topite.
Uleiul se aplică doar diluat
Acidul elagic conţinut în fructele de rodie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, fiind o barieră eficientă împotriva radicalilor liberi. Cercetările arată că acidul elagic are cea mai puternică acţiune antiîmbătrânire, şi în prezent se fac studii pentru proprietăţile sale anticancerigene şi de vindecare. Studii recente au arătat că uleiul din seminţe de rodie contribuie la îngroşarea epidermei, ajutând la revitalizarea pielii şi rezolvând problema ridurilor fine. Acest ulei este unul dintre cele mai eficiente uleiuri pentru obţinerea unei pieli elastice, sănătoase. În plus, întăreşte rezistenţa naturală a pielii, diminuează pierderea de lichide și protejează derma împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Trebuie păstrat în vedere faptul că uleiul de rodie se aplică pe piele doar diluat în uleiuri sau în compoziţii cosmetice, în dozaj regular de 1%-10%.
Sucul depigmentează petele inestetice
În cosmetică s-a descoperit că extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul conţine acid elagic, care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale şi ajută la depigmentarea petelor produse de arsurile solare. Sucul de rodie poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece ajută la prelungirea vieţii celulelor numite fibroblaste, responsabile cu producerea de elastină şi de colagen. În acest fel se menţin elasticitatea şi fermitatea pielii, apariţia ridurilor fiind întârziată considerabil. Şi folosirea unui ulei pe bază de seminţe de rodii pentru faţă creşte producerea de colagen.
De albire
Această mască de albire cu rodie ajută la prevenirea petelor. Zdrobiţi boabele de rodie. Adăugaţi iaurt şi câteva picături de ulei de măsline. Aplicaţi pe faţă şi lăsați timp de 15 minute. Faceţi această mască de albire de două-trei ori pe săptămână.
Pentru piele uscată
Dacă aveţi pielea uscată, această mască pe bază de rodie este perfectă. Se amestecă fructe de pădure şi sucul de rodie cu miere până la consistența dorită. Lăsaţi câteva ore pentru a se amesteca ingredientele bine. Se aplică pe faţă timp de zece minute şi apoi clătiţi cu apă călduţă.
Împotriva acneei
Efectele antiinflamatorii ale rodiei sunt cunoscute de secole. Prin urmare, vă sugerăm să utilizaţi suc de rodie împotriva acneei şi a coşurilor. Înainte de a aplica această mască, trebuie să aveți fața demachiată. Înmuiați un tampon de vată în suc de rodie şi aplicați pe pielea curată. Puteţi face această procedură în fiecare seară. Puneţi accent pe zona T (frunte, nas, bărbie), unde pielea este, de obicei, grasă. Puteţi folosi chiar sucul de rodie pentru a vă freca faţa şi gâtul de câteva ori pe săptămână. Efectul rodiei este de a întinde pielea şi de a îi conferi un aspect tineresc.
Contra căderii părului
Sucul de rodie are un efect benefic asupra căderii părului. Adăugaţi trei-patru linguriţe cu suc de rodie la trei gălbenuşuri bătute. Aplicați la rădăcina părului şi rămâneţi aşa zece minute. Clătiţi cu apă călduţă, fără a pune balsam. Faceţi această mască în fiecare săptămână şi veţi vedea în curând rezultatele.
Pentru mâini şi unghii
Câteva seminţe de rodie sfărâmate se amestecă bine cu câteva picături de ulei de migdale. Se aplică pe mâini şi pe unghii. Puneţi mănuşi şi rămâneţi aşa pentru cel puţin 30 de minute. Repetaţi câteva zile masca. În plus, ea vindecă şi cuticulele şi dă un aspect elegant unghiilor.
De exfoliere
Este dificil să ajungeți la semințele de rodie, dar merită tot efortul. Acestea conţin compuşi de regenerare, de întinerire a pielii, precum şi antioxidanţi şi vitamina C. Încercați o mască de exfoliere cu rodii pe care o puteți face chiar acasă. Cum procedați? Puneți într-un bol două linguri cu seminţe de rodie şi 130 g făină de ovăz. Amestecați bine, folosind chiar mixerul. Apoi puneți în bol şi două linguri cu miere, care este un antiseptic excepțional, dar şi două linguri cu lapte bătut. Amestecați bine şi aplicați pe faţă. Lăsați masca să acţioneze câteva minute, apoi spălați-vă pe faţă. Această mască este eficientă în îndepărtarea celulelor moarte, dar şi a pielii dure, din acest motiv puteți să o folosiți şi la coate dacă aveți pielea întărită în zonă.