de Gabriela Niculescu
Chiar dacă nu există un standard universal acceptat care să definească singur combinația cea mai frumoasă de trăsături ale nasului, cert este că un nas rotit la mai puțin de 90 de grade spre față arată masculin, aplecat și lung, deci nu poate fi definit ca etalon de frumusețe. Specialiștii susțin că, pentru a îmbunătăți aspectul unui nas, unghiul optim de rotație până la vârf trebuie să fie de 106 grade, măsurat de la buza superioară.
„Crește încrederea în sine”
În zilele noastre, tot mai multe femei solicită operații estetice asemănătoare cu cele ale vedetelor preferate, crezând că odată cu intervenția de rinoplastie vor fi și ele la fel de fericite ca acestea, ceea ce nu întotdeauna se întâmplă. „Este clar că încrederea în sine crește, iar zâmbetele sunt la fel de dese ca uitatul în oglindă. Adevărul este că un nas mic și drept își doresc toate femeile, însă țineți cont că acesta trebuie să fie în perfectă armonie cu forma feței. Așa că ceea ce se potrivește în cazul cuiva nu este la fel de benefic în cazul altcuiva”, declară chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, medic în cadrul Clinicii Metamorphosis Center.
„Modelul de inspirație: actorii”
Spre exemplu, trei femei din Marea Britanie de 24, 28 și, respectiv, 31 de ani au decis că nasul lor trebuie să arate perfect, ca al lui Kate Middleton, și astfel și-au făcut rinoplastii. Din fericire, modelul ales corespunde cu trăsăturile feței lor, însă nu întotdeauna acest lucru este valabil. „Trendurile circulă, astfel că nasul de ducesă, una dintre cele mai cerute operații în Marea Britanie, face furori acum și în România, deși moda în materie de operații estetice a fost și va continua să fie dictată de vedetele de la Hollywood. Tot mai multe femei, dar și bărbați care optează pentru o schimbare de natură estetică au ca model de inspirație o actriță sau un actor. Nasuri perfecte precum cel al lui Scarlett Johansson, Kate Middleton, Kate Beckinsale sau Jessica Biel sunt cerute cu ardoare chiar și de clientele mele”, mărturisește chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.
„Purtați ochelarii după șase săptămâni”
Rinoplastia este intervenția chirurgicală de îmbunătățire a aspectului extern al nasului, ce contribuie la restabilirea armoniei faciale. Operația trebuie să fie hotărâtă cu prudență, deoarece ea modifică aspectul feței într-un mod simțitor, de unde rezultă utilitatea fotografiilor și videosintezelor, care ajută la o previzualizare a rezultatelor. „Rinoplastia se face sub anestezie generală cu sedare intravenoasă, durata fiind de aproximativ o oră. Există două tipuri de rinoplastie: închisă și deschisă. După operație, pe piramida nazală se pune o atelă, care se menține, de regulă, șapte zile. În primele zile postoperator, pacientul își poate simți fața umflată, cu edem și cu echimoze, în special la nivelul pleoapelor inferioare. Timp de două săptămâni trebuie evitate activitățile solicitante, care pot crește tensiunea arterială, fapt ce poate favoriza unele sângerări. La pacienții care poartă ochelari, pe o perioadă de șase-șapte săptămâni este contraindicat ca aceștia să se sprijine pe piramida nazală”, ne-a spus medicul specialist.
Momentul ideal pentru intervenţie: primăvara sau toamna
Nasul operat rămâne sensibil pe o perioadă de 21 de zile și capătă un aspect natural după două luni, însă cel definitiv va putea fi observat după trecerea unei perioade de un an. Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este în anotimpurile de primăvară și de toamnă, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scăzute pot afecta perioada recuperării. Candidații pentru intervenția de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 16 ani, în cazul fetelor, iar pentru băieți, minimum 18 ani, deoarece doar după acest interval oasele nazale au ajuns la maturitate și operația poate fi realizată fără rețineri. Costul unei rinoplastii pornește de la 1.600 de euro pentru rinoplastia închisă și 2.200 de euro pentru rinoplastia deschisă.