de Raluca Grințescu
Henna este reprezentată de o plantă care a fost descoperită în urmă cu câteva secole şi are rol principal ca decolorant. Aceasta creşte în medii calde şi a fost folosită de-a lungul timpului ca un colorant natural pentru ţesături şi lucruri de lemn. În ţările arabe, henna se foloseşte la pictarea mâinilor - o tradiţie mai ales în zilele de sărbătoare. Aceasta are la bază un ingredient natural care ajută la o colorare permanentă. În zilele noastre, cea mai cunoscută acţiune a acestui produs natural este aceea de vopsire.
Se amestecă împreună cu apă, suc de lămâie și oxid de calciu
Henna se obţine prin uscarea la soare a frunzelor, din care se formează o pudră extrem de fină şi de plăcută la atingere. Temperatura medie la care se dezvoltă şi germinează este de 25 de grade Celsius. Este un produs natural, ce asigură o vopsire foarte rezistentă şi durabilă și poate fi de culoare neagră, verde, roşie, sau neutră. Pentru a obţine o consistență perfectă se amestecă pudra de henna cu apă, cu suc de lămâie şi cu oxid de calciu. În acest fel se va produce o reacţie ce va duce la o colorare uniformă şi extrem de interesantă.
Nuanță de ciocolată sau violet
Pulberea de henna indigo este unul dintre cele mai căutate produse naturale pentru vopsirea părului. Cu ajutorul acesteia se pot obţine nuanţe de maro scorţişoară, ciocolată, violet sau albastru. Pudra de henna indigo are o culoare verde spre albastru intens, care se aplică direct pe păr după ce se formează o pastă, ce trebuie să nu fie nici prea subţire, nici prea groasă, de consistența iaurtului. Aceasta se dizolvă cu apă călduţă şi se amestecă până ce se formează textura perfectă pentru a se aplica pe păr. După aplicarea pe toată lungimea părului, acesta se va strânge şi se va acoperi cu un prosop, pentru a reţine căldura care favorizează intensificarea culorii. Se ţine aproximativ trei ore în păr şi se clăteşte cu apă.
Pe părul alb dă o culoare albăstruie
Părul alb poate fi mai rezistent la vopsire şi poate necesita două-trei aplicaţii până se va obţine negru complet. Dacă henna pe părul alb dă o nuanţă de roşu cărămiziu aprins, henna indigo dă o culoare albastră. Combinate, culoarea rezultată este castanie. Odată ce firul de păr devine suprasaturat prin vopsirea repetată, culorile vor fi din ce în ce mai închise. Dacă părul creşte destul de repede şi nu doriţi să aplicaţi culoarea pe toată lungimea, se pot vopsi doar rădăcinile. Fiecare dintre noi are un tip de păr unic, culoarea va fi diferită pentru fiecare, de aceea trebuie să testați pe o şuviţă, să fiţi sigure că vă iese ceea ce vă doriţi. Pulberea de indigo nu se poate păstra în congelator pentru a-şi menţine prospeţimea, aşa cum se păstrează henna; trebuie ţinută în loc răcoros, în ambalaj închis perfect, ferită de lumină. În general, este valabilă doi ani de la data recoltării, însă, cu cât este mai proaspătă, cu atât puterea de colorare este mai mare.
Pont. Dacă v-a rămas pastă preparată de indigo, nu prea mai aveţi ce face cu ea, pentru că, după câteva ore, îşi pierde puterea de colorare.
Pentru a analiza relaţia în detaliu, persoane fără probleme cu tenul au fost injectate cu B12. Rezultatul... un pacient a dezvoltat acnee la doar o săptămână după injectarea cu B12
Avantaj: nu provoacă iritaţii
Unul dintre principalele avantaje ale pudrei de henna indigo este acela că nu provoacă niciun fel de iritaţii sau inflamări la nivelul scalpului. De asemenea, nu conţine niciun fel de agenţi chimici care ar putea dăuna organismului. În zilele noastre se găsesc tot felul de produse care au la bază substanţe nocive firului de păr. Nu este însă cazul pudrei de henna indigo, pentru că aceasta este, practic, rezultatul naturii, iar procesarea ei se realizează numai prin metode organice. Oferă supleţe şi strălucire părului, iar culoarea va fi plină de reflexii minunate, ce vor ţine un timp îndelungat. Pudra de henna indigo este soluţia ideală pentru o vopsire naturală şi fără niciun fel de griji.