de Daniela Anton
Din cele mai vechi timpuri, gheişele foloseau orezul pentru a se bucura de excelentele sale efecte de înfrumuseţare. Acum, orezul, apa de orez şi făina de orez fac parte din ingredientele unora dintre cele mai bune şi mai scumpe produse de îngrijire corporală. Iată câteva beneficii ale orezului pentru ten și păr.
Loțiune de curățare a feţei
Curățarea facială se face prin simpla înmuiere în apa de orez a unui tampon de vată cu care se va masa pielea ușor pentru câteva minute. Se va lăsa fața să se usuce, fără a șterge cu prosopul, pentru a permite absorbirea totală a nutrienților din apa de orez. Curățând regulat fața cu apă de orez, pielea va deveni moale, catifelată, radiantă. Orezul este recunoscut şi datorită conținutului său foarte bogat în vitamina E și în antioxidanți, două substanțe absolut necesare pentru combaterea tenului matur și a ridurilor. Aplicată de două ori pe zi, timp de 15 minute, apa de orez aduce îmbunătățiri semnificative tenului dumneavoastră.
Toner facial
Puteți folosi, de asemenea, apa de orez pe post de toner facial. Se înmoaie un tampon de vată în apa de orez și se aplică pe față după curățare, pentru a închide porii și a conferi netezime tenului. Acest toner natural ajută la creșterea celulelor, stimulează fluxul de sânge și va păstra pielea netedă și strălucitoare.
Balsam pentru păr
Apa de orez poate fi, de asemenea, folosită ca un balsam pentru păr. Se adaugă câteva picături de ulei esențial de rozmarin, lavandă sau mușcată în apa de orez, se lasă să acționeze cinci minute, apoi se spală părul normal.
Baie relaxantă
Ingredientele naturale adăugate în cada plină fac dintr-o baie obişnuită un adevărat răsfăţ. O baie de 15 minute într-o cadă cu apă şi orez poate să fie un remediu extrem de relaxant. Reţeta include o cană cu orez alb, o cană cu orez brun, două linguri cu ceai negru şi o cană cu lapte praf. Amestecați-le într-un bol, apoi puneți conţinutul într-un tifon şi înnodați-l bine. Scufundați-l după aceea în cada cu apă caldă.
Uleiul estompează petele de bătrâneţe
Și uleiul de orez este extrem de eficient în îngrijirea pielii și a părului. Având în vedere că el conține o mulțime de vitamine și de antioxidanți, uleiul de orez oferă numeroase beneficii pentru frumusețe. Iată câteva: acest ingredient naturist previne îmbătrânirea prematură, luptând împotriva radicalilor liberi. Hrănește pielea în profunzime, deoarece e bogat în vitamina E și acizi grași, acesta penetrează în profunzime straturile pielii, menținând hidratarea pe o durată mai lungă. De asemenea, îmbunătățește elasticitatea tenului și iritațiile. Mai mult, aplicat frecvent, acest remediu-minune estompează petele apărute odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu ați reușit să combateți cearcănele cu nimic până acum, apelați și la acest leac. În plus, elimină mătreața și echilibrează secreția de sebum. Prin masajul cu acest ulei veți scăpa de cojile apărute la nivelul scalpului. Folosind periodic ulei de orez în ritualul de îngrijire a părului veți observa încă de la primele aplicări că firele dumneavoastră de păr sunt mai lucioase și nu se mai rup așa ușor.
Mască pentru mâini catifelate
Aveţi mâinile uscate şi lipsite de catifelare? Puteţi remedia această problemă imediat cu apă de orez, o jumătate de castravete tocat şi două linguri cu lapte de cocos. Amestecați toate ingredientele bine, aplicați masca obţinută pe mâini şi lăsaţi să acţioneze 15 minute.
Prin înmuiere
Ingrediente: 1/2 cană cu orez nefiert, 2 căni cu apă distilată sau plată.
Mod de preparare: se spală bine orezul, pentru a îndepărta impuritățile. Se pune într-un vas, se acoperă cu apă și se lasă la înmuiat cel puțin două ore. În acest timp se amestecă din când în când în vas orezul cu apa. Apa de orez obținută se strecoară printr-o sită deasă și se poate păstra într-un recipient de sticlă, închis bine, la frigider, pentru trei-patru zile.
Prin fierbere
Ingrediente: 1/2 cană cu orez nefiert, 2 căni cu apă distilată sau plată.
Mod de preparare: se spală bine orezul pentru a îndepărta impuritățile. Se fierbe foarte bine și se strecoară apa printr-o sită fină. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un recipient de sticlă și se păstrează la frigider timp de trei-patru zile.
Prin fermentare
Ingrediente: 1/2 cană cu orez nefiert, 2 căni cu apă distilată sau plată.
Mod de preparare: se spală bine orezul pentru a îndepărta impuritățile. Se pune jumătatea de cană cu orez într-un vas și se acoperă cu apă, lăsându-l la înmuiat pentru cel puțin două ore (ideal 12 ore). În acest timp, se amestecă bine, până când apa devine tulbure. Se separă apoi apa de orez cu ajutorul unei strecurătoare și se lasă lichidul obținut la temperatura camerei pentru o zi sau două. Atunci când lichidul devine ușor acru înseamnă că fermentația a început. Procesul de fermentare durează între 24 şi 48 de ore, în funcție de temperatura camerei. Apa de orez fermentată se folosește imediat, iar dacă este în exces e indicat să se fiarbă pentru a opri procesul de fermentare. Se pune într-un recipient de sticlă și se păstrează la frigider timp de trei-patru zile.
Din orezul rămas în urma preparării apei de orez înmuiată sau fermentată, se poate obține un scrub foarte hrănitor pentru față și corp. Scrubul de orez se obține prin pisarea orezului, la care se adaugă două lingurițe cu ulei de măsline sau de cocos pentru tenul uscat și două lingurițe cu zeamă de lămâie pentru tenul gras. Acest scrub va catifela pielea feței și a corpului, fiind indicat a fi folosit săptămânal sau la două săptămâni.