de Cătălina Tăgârță
Vă doriți un machiaj deosebit pentru petrecerea de Crăciun organizată de firmă sau pur și simplu vreți să fiți elegantă și sexy în noaptea de Anul Nou? Ce-ați zice să încercați machiajul „ochi de pisică”. Răspândit printre celebrități sub denumirea „cat eyes”, cu siguranță l-ați văzut la Audrey Hepburn sau la Angelina Jolie. Acest machiaj se realizează cu ajutorul creionului de ochi și al diferitelor nuanțe de fard.
Aplicați fond de ten și anticearcăn
Pentru obținerea rezultatului dorit e important fie să aveți puțină imaginație, fie să urmați întocmai pașii următori. Aplicați baza de machiaj pe toată fața, apoi fondul de ten, care se întinde uniform nu doar pe față, ci și pe pielea de pe decolteu și gât (pentru a nu se observa diferența de culoare). Dacă aveți o perioadă mai grea sau ați pierdut nopțile în ultimul timp, ar fi bine să folosiți și produse anticearcăn. Și nu uitați de corector acolo unde este nevoie! La final, totul se fixează cu pudră translucidă. E preferabil să puneți un strat mai generos sub ochi, pentru a evita pătarea zonei cu fard, întrucât următorul pas este machiajul ochilor.
Respectați ordinea pașilor
Contrar obiceiului multor doamne și domnișoare, e bine să știți că rimelul nu se pune la început, ci după aplicarea fardului de pleoape, pentru a împiedica încărcarea acestora și chiar decolorarea (dacă analizați atent pleoapele femeilor machiate veți observa că cele care nu au niciun fel de cunoștință despre make-up le au „colorate” cu fard gri, bleu, roz sau orice altă culoare au folosit în ziua respectivă). Așadar, ordinea este următoarea. Aplicați mai întâi o bază de machiaj pe pleoape, de preferat pe toată suprafața acestora, până sus lângă sprâncene (baza va fi potrivită tenului dumneavoastră)!
Fard gri/albastru pe pleoapa mobilă
Apoi se aplică fard alb sidefat în colțul intern, iar pe toată suprafața mobilă se pune fard de culoare gri sidefat sau albastru, care trebuie alungit cu delicatețe spre colțul extern, sub formă de codiță. Atenție! Nu depășiți foarte mult pliul pleoapei (doar până unde ajunge pleoapa mobilă), pentru că pe arcada de deasupra (spre sprânceană) se aplică un bej sidefat. Secretul reușitei este ca trecerea dinspre nuanța de gri spre bej să nu fie bine omogenizată. În schimb, tot spre sprânceană, dar pe partea de interior, se aplică și o nuanță de alb sidefat, care se va omogeniza cu fardul bej! Acesta deschide și scoate în evidență machiajul. Același fard gri închis se aplică și pe jumătatea inferioară a pleoapei, spre exterior, în colțul dinspre nas folosindu-se puțin fard alb-crem sidefat.
Mascara în două straturi
După ce terminați cu fardatul, veți apela la creion negru. Acesta se aplică pe pleoapa inferioară, de la codiță până aproape de colțul inferior, dar lăsând totuși câțiva milimetri netrasați, acolo unde vă apropiați de fardul alb-crem sidefat (există și make-up artiști care unesc creionul de sus cu cel de jos atât spre interior, cât și spre exterior).
Dacă ați finalizat de conturat ochii și aceștia seamănă cu cei ai unei pisici, înseamnă că este vremea pentru două straturi de mascara, aplicate cu grijă. Genele se curbează în sus cu ajutorul unui clește special. Atenție! Dacă din greșeală vă scapă pensula peste machiaj, nu vă ștergeți, fiindcă veți strica tot și va trebui să o luați de la început! Cel mai bine este să aveți răbdare câteva minute, fiindcă, odată uscat, rimelul aproape că pică singur de pe piele. Iar dacă nu se întâmplă asta, aveți două variante: fie, dacă aveți unghiile mari, atingeți negreala ușor cu unghia pentru a o îndepărta fără să stricați machiajul, fie luați un bețișor de urechi, uscat, și încercați să vă ajutați de el.
Nu folosiţi un ruj foarte strident
Nu uitați să aplicați fard de obraji de culoare cât mai deschisă (roz sau bej sidefat). Pentru a lăsa ochii să iasă în evidență, nu folosiți un ruj foarte strident! Totuși, chiar și dacă apelați pentru o variantă mai pală, ideal ar fi să vă dați cu creion contur de culoare bej, pentru a fi sigure că va rezista pe buze pe toată durata petrecerii.