de Gabriela Niculescu
Multe femei consideră că, după 30 de ani, apariţia ridurilor este inevitabilă, însă, odată cu noile descoperiri din domeniul medical, fiecare dintre noi poate să arate şi să se simtă tânără la aproape orice vârstă. Peelingul cu diamante este o procedură cosmetică preferată de vedete, deoarece este un tratament rapid, eficace şi minim invaziv de întinerire a tenului. Eficienţa peelingului cu diamante în a ameliora sau chiar elimina liniile fine şi ridurile, în a micşora dimensiunea porilor şi în a reduce superficial hiperpigmentarea a făcut ca acest tratament să devină a doua cea mai populară procedură cosmetică nonchirurgicală efectuată astăzi în lume, după injecţiile cu Botox. Doctor Laurenţiu Vlădău (foto), specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, ne-a explicat beneficiile peelingului cu diamante şi condiţiile în care poate fi efectuată procedura pentru a obţine cele mai bune rezultate.
„Problemele apar adesea în zonele expuse frecvent la soare”
După vârsta de 20 de ani, procesul natural de îmbătrânire începe să modifice capacitatea pielii de a se regenera. Producţia de colagen, fibre de proteine care oferă pielii sprijin structural, începe să încetinească. Elastina, proteina care oferă pielii elasticitate, supleţe, începe, de asemenea, să se deterioreze. „Alterarea tuturor acestor elemente de susţinere a pielii permite ridurilor să se formeze. În plus, forţele externe, cum ar fi expunerea la lumina ultravioletă, fumatul şi expresiile faciale repetitive, pot contribui şi accelera forţele intrinseci, biologice, care cauzează îmbătrânirea. Astfel, ridurile, zonele de piele subţire, încreţită, pot apărea oriunde pe corp, dar adesea în zonele expuse frecvent la soare: faţă, gât, mâini, decolteu şi braţe, fiind profunde sau superficiale, în funcţie de poziţia şi de cauza lor”, explică doctor Laurenţiu Vlădău.
„Tratează cicatrice provocate de acnee şi pete de vârstă”
Persoanele care prezintă riduri sau linii de vârstă fine, a căror piele este îmbătrânită sau a fost deteriorată de expunerea excesivă la soare, sunt candidaţi ideali pentru peelingul cu diamante. Procedura poate fi utilizată, de asemenea, pentru a trata cicatrice provocate de acnee, pete de vârstă şi linii fine care pot fi prezente la exteriorul ochilor (laba-găştei). Cele mai vizibile schimbări sunt observate în zona obrajilor, pe frunte şi în zona din jurul gurii. „În plus, pe lângă reducerea ridurilor, peelingul cu diamante poate ajuta pentru a netezi sau a reduce diferite probleme, cum ar fi pigmentare, pete de vârstă, pete maro şi melanoză. Procesul este foarte simplu: peelingul cu diamante exfoliază stratul superior al pielii (epidermul). În acelaşi timp, procedura stimulează producţia de colagen, ajutând stratul mijlociu al pielii (dermul) să susţină epidermul şi să accelereze procesul de reînnoire a celulelor pielii”, susţine medicul specialist.
„Procedura reprezintă o exfoliere de profunzime şi agresivitate variate”
Dacă vă întrebaţi cum se desfăşoară peelingul cu diamante, trebuie să ştiţi că procedura nu este deloc una complicată. „Peelingul cu diamante reprezintă o exfoliere de profunzime şi agresivitate variate, dirijată în funcţie de particularităţile tenului pacientului. Procedura se realizează cu ajutorul unei piese de mână ce exercită o presiune negativă la nivelul pielii, care este «microbombardată» de cristale sau diamante de dimensiuni microscopice. Ca urmare, celulele moarte de pe suprafaţa pielii sau «corneocitele» sunt detaşate, iar odată cu aceste celule de suprafaţă sunt eliminate şi particule străine pielii, excesul de creme, grăsimile care blochează porii şi aderă la celulele stratului de suprafaţă a pielii şi o împiedică să se refacă uniform. Rezultatul unei singure şedinţe este o curăţare profundă, iar consecinţa şedinţelor repetate este o stimulare a ciclului de înnoire natural al pielii, care continuă să funcţioneze fără a fi «blocat» de mesaje negative de la suprafaţa încărcată cu diverse impurităţi şi celule moarte”, explică doctorul Laurenţiu Vlădău.
Nu în ultimul rând, pe lângă îmbunătăţirea aspectului pielii, peelingul cu diamante înlesneşte pătrunderea produselor de îngrijire în straturile profunde ale pielii şi ajută la construirea de colagen, care conferă acesteia aspectul tânăr şi luminos.
Ce se petrece anatomic cu pielea noastră
Pielea este formată din trei straturi diferite: epidermul (stratul exterior subţire, care reprezintă zona de contact dintre corpul nostru şi mediul înconjurător); dermul (stratul de mijloc, format din ţesut conjunctiv, care face pielea groasă, puternică şi elastică; acest strat este suportul structural al pielii noastre) şi ţesutul subcutanat (format din celule adipoase, care oferă izolaţie pentru corp şi sprijin suplimentar pentru celelalte două straturi).
Celulele epidermului (cheratinocitele) sunt lipite de celulele dermului printr-un aşa-numit strat de joncţiune, care permite apei şi substanţelor nutritive să meargă de la derm la epiderm. Pentru a forma o zonă de contact mai mare, acest strat are multe cute şi încreţituri. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele epidermice devin mai puţin ataşate la stratul de joncţiune, în timp ce stratul de joncţiune îşi pierde cutele. Ca urmare, mai puţine substanţe nutritive şi umiditate ajung la suprafaţă, ceea ce face pielea mai subţire, uscată şi mai puţin fermă.
„Procesul de îmbătrânire, de asemenea, aduce schimbări în straturile dermice şi subcutanate. Producţia de elastină şi colagen încetineşte, ceea ce face dermul mai puţin rezistent şi elastic. În acelaşi timp, celulele de grăsime din stratul subcutanat sunt mai puţine şi mai mici, oferind mai puţin sprijin pentru straturile superioare. De aceea, pielea de pe faţă începe să se deformeze şi să prezinte riduri”, spune specialistul în Dermatologie şi Venerologie.