de Gabriela Niculescu
Reconstrucția mamară este intervenția chirurgicală de refacere a formei și mărimii sânilor după îndepărtarea glandelor mamare în urma unei mastectomii. Pentru pacientele care au suferit o dublă mastectomie, reconstrucția mamară are un impact psihologic benefic, pentru că redă pacientelor încredere în sine și le restabilește echilibrul emoțional. Pacientele care se hotărăsc să decurgă la această intervenție trebuie să fie informate asupra faptului că intervenția este îndelungată și se desfășoară în mai multe etape, după cum susţine chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos (medalion), medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center.
„Indicată după un an de la efectuarea operației”
Intervenția de reconstrucție este indicată după aproximativ un an de la efectuarea operației de mastectomie, deoarece în cazul în care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, intervenția trebuie amânată până la încheierea tratamentului. Înaintea operaţiei însă, se va analiza starea de sănătate a pacientei printr-o serie de investigații și se va stabili, împreună cu medicul plastician, dorința pacientei privind mărimea și forma implantului. Se recomandă renunțarea la fumat cu aproximativ două luni înainte și după intervenție, deoarece poate întârzia vindecarea țesuturilor. De asemenea, se va evita administrarea aspirinei cu două săptămâni înaintea intervenției și se va adopta o dietă sănătoasă.
„Se poate folosi implantul siliconic sau ţesutul propriu”
Reconstrucția mamară se poate realiza prin două metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de țesut propriu al pacientei, sub formă de lambouri. Prima etapă presupune introducerea sub țesutul muscular a unui expander tisular și umplerea acestuia cu ser fiziologic, la intervale regulate, timp de aproximativ şase luni. Expanderul are rolul de a extinde țesuturile, până când se va putea permite plasarea unui implant permanent cu soluție salină sau cu silicon. Intervenția de reconstrucție mamară cu implant se desfășoară sub anestezie generală și poate dura până la trei ore. După intervenție, sunt necesare tuburi de dren pentru eliminarea lichidelor din zona operată și, timp de două, trei zile, pacienta va urma un tratament cu antibiotic. Scoaterea firelor de sutură se face după aproximativ 10-14 zile, însă vindecarea completă a cicatricelor necesită şase luni, un an. După şase-opt săptămâni, pacienta poate reveni la activitățile zilnice, evitând ridicarea greutăților și efortul fizic îndelungat. Totodată, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor, nu este permisă expunerea la soare timp de un an de la intervenție.
„Cel de mare dorsal, mai des utilizat”
Reconstrucția mamară cu lambouri presupune folosirea țesuturilor proprii, din zone unde țesutul adipos este în exces - zona inferioară a abdomenului, fese, coapse sau spate. Lamboul de mare dorsal este cel mai des folosit în reconstrucție, pentru că transpozarea acestuia este mai facilă, iar complicațiile acestui tip de intervenție sunt rare. Deplasarea lamboului până în regiunea sânului se face printr-un tunel subcutanat, în acest mod, țesutul din zona donatoare păstrându-și vascularizația. Intervenția chirurgicală se desfășoară pe parcursul a trei-patru ore.
„TRAM folosește muşchiul drept abdominal”
O altă metodă frecvent folosită este reconstrucția cu țesuturi din zona inferioară a abdomenului, denumită lamboul DIEP, deoarece prezintă o cantitate mai mare de țesut cutanat și adipos. Acest tip de intervenție necesită o perioadă mai lungă de recuperare și durează în medie cinci ore pentru un sân.
Ultima metodă este lamboul TRAM și folosește muşchiul drept abdominal împreună cu țesut subcutanat și piele, iar transferul acestuia se face tunelizat sau liber, până în regiunea mamară.
Procedeele descrise mai sus pot fi asociate și cu un implant mamar în cazul în care țesuturile transferate nu sunt suficiente pentru reconstrucția sânului.
Procesul de reconstrucție mamară se încheie cu reconstrucția mamelonului și a areolei, intervenția putând fi efectuată la aproximativ patru luni de la introducerea implanturilor. Operația se efectuează sub anestezie locală și durează între 30 și 60 de minute, în funcţie de tehnica abordată.
Complicațiile care pot apărea în urma intervenției de reconstrucție mamară sunt apariția unui hematom sau a unui serom; senzație ușoară de amorțire și pierderea sensibilității de-a lungul inciziilor; apariția contracturii capsulare. La indicațiile medicului, după intervenție, se vor face controale și ecografii regulate. Pacienta este îndrumată să-și examineze sânii lunar și să efectueze anual o mamografie.