de Cătălina Tăgârță
Ați renunțat la ruj fiindcă acesta efectiv refuză să stea pe buzele dumneavoastră? V-ați săturat să cumpărați variante din ce în ce mai scumpe, dar în ciuda „rezistenței” notate pe etichetă acestea să dispară la mai puțin de 30 de minute de la aplicare? În acest caz, vin cu o veste care s-ar putea să nu vă placă foarte tare: nu produsele sunt de vină, ci e posibil ca dumneavoastră să nu știți să le aplicați în mod corect. Înainte de a-mi da dreptate sau nu, răspundeți-vă sincer la câteva întrebări: când v-ați hidratat ultima oară buzele, le-ați exfoliat vreodată, folosiți nuanțele de ruj potrivite pentru tipul dumneavoastră de ten și le combinați în mod corespunzător?!
Folosiți creion de contur
În primul rând e bine să alegeți un ruj hidratant. Acesta oferă îngrijire buzelor datorită uleiurilor şi vitaminelor din compoziţie. În plus, textura cremoasă oferă senzaţie de catifelare pentru întreaga zi. E adevărat că rujurile hidratante au dezavantajul de a migra, deci de a lăsa urme pe pahare, ţigări şi de a dispărea foarte repede de pe buze, ceea ce este deranjant, însă aceste probleme vor fi mult diminuate dacă apelați la următorul truc. Indiferent că optați pentru o nuanță mai puternică sau mai pală, întotdeauna e bine să comandați și un creion dermatograf de aceeași culoare. Make-up artiștii recomandă să conturați mai întâi buzele cu creionul, după care aplicați rujul. Tamponați buzele cu un șervețel (se ia un șervețel și se „mușcă” ușor cu buzele, lăsând forma acestora imprimată pe el). Nu vă speriați că rujul se transferă pe șervețel. După ce rămâne pe buze exact cât trebuie, sunteți libere să reaplicați, ușor, un alt strat. Acum puteți fi sigure că rujul dumneavoastră va rezista mai mult decât de obicei.
Utilizați zilnic balsam pe bază de glicerină
Dacă nu folosiți creion pentru conturare și nu apelați la trucul cu șervețelul, în cazul în care utilizați o nuanță mai puternică nu doar că va arăta urât dacă migrează sau se estompează, ci culoarea va rămâne mai intensă spre conturul buzelor şi mai estompată în centru. Veți fi nevoită să îl reaplicați după fiecare pahar cu apă sau fel de mâncare.
În cazul în care rujul pe care îl folosiți nu este unul hidratant sau dacă nu faceți parte din categoria persoanelor care se machiază zilnic, nu uitați că buzele nu trebuie hidratate doar de Sărbători. Căci pe o piele uscată şi lipsită de supleţe rujul va arăta neplăcut atunci când vă veți hotărî, în sfârșit, să îl folosiți. De aceea e indicat să utilizați zilnic un balsam pe bază de glicerină. Chiar și în zilele în care nu purtați ruj, aplicați balsam înainte de a ieşi din casă. Din cauza vântului, buzele se usucă şi se crapă cu ușurință.
Nu uitați de exfoliere
De obicei, din cauza lipsei hidratării, dar și din alte motive, celulele moarte se pot acumula și pe suprafața buzelor. Așadar, cum vă gândiți la exfolierea tenului sau la curățarea călcâielor, ar trebui să acordați atenție și acestui subiect. Exfolierea regulată este esenţială pentru a îndepărta această piele moartă inestetică și se poate face rapid, în cele câteva minute pe care le dedicați perierii dinților. Umeziți-vă buzele şi pregătiți o periuță (de preferat alta decât cea folosită pentru dinți) pentru realizarea unui masaj delicat. Astfel veți îndepărta pielea uscată, iar buzele vor rămâne perfect netede. La final, puteți aplica balsam de buze, pe care e de preferat să-l achiziționați din farmacii, de la secțiunea dermatocosmetice.
Aplicarea se face din centru
O altă greșeală întâlnită frecvent este aplicarea rujului dintr-un loc greşit. Pentru mai multă precizie, începeți aplicarea rujului din centrul buzelor, nu din lateral. Vă oferă mai multă stabilitate, prevenind astfel depăşirea conturului buzelor către colţurile gurii, unde devin treptat mai subţiri. Și aveți grijă să îndepărtați de fiecare dată excesul cu ajutorul unui șervețel!
Deşi alegerea rujului poate fi o chestiune complicată, care ţine de preferinţe, dar şi de starea de moment, este necesar să aveți în vedere o regulă esenţială: subtonul pielii dumneavoastră este cel care dictează nuanţa de ruj ideală. Prin urmare, persoanele care au pielea deschisă la culoare ar trebui să aleagă nuanţe de ruj cu subtonuri albăstrui (aşa cum este rujul roşu clasic), iar cele care au pielea ceva mai închisă, cu subtonuri calde, ar trebui să aleagă nuanţe de ruj cu subtonuri oranj (de genul roşu cărămiziu).
Cel rezistent la transfer, doar pentru ocazii
Rujurile rezistente la transfer sunt o soluție bună pentru evenimentele speciale, cu durată de câteva ore, în care nu aveți timp să vă retușați machiajul. Însă, ca orice produs cosmetic, și acestea au plusuri și minusuri. E adevărat că rezistă mai mult timp pe buze, însă ele sunt cunoscute pentru faptul că usucă pielea (deci nu sunt hidratante). Tocmai de aceea, multe dintre ele vin la pachet cu un balsam special, ce se aplică la un minut după ce ați folosit rujul. Este posibil ca după câteva ore să simţiți că „vă strâng buzele”. Atunci e indicat să reaplicați din nou glossul sau balsamul ce este vândut „la pachet” cu rujul. Însă, dacă vreți să păstrați o nuanţă mată şi nu doriți să folosiți balsamul din dotare, ar fi bine să reaplicați măcar o dată sau de două ori rujul rezistent. Un alt lucru important este că aveți nevoie de un demachiant special pentru îndepărtarea machiajului waterproof/rezistent. După demachiere, se recomandă folosirea unui balsam emolient, pentru a oferi buzelor hidratarea necesară.
Şi bărbaţilor li se poate crăpa pielea
Când vine vorba despre îngrijirea buzelor, bărbații nu sunt excluși. Din contră. În această perioadă, și buzele lor se pot crăpa din cauza aerului rece de afară. De aceea e indicat să urmeze aceiași pași descriși anterior pentru hidratare și exfoliere și să utilizeze și ei zilnic balsam de buze incolor. De asemenea, crema hidratantă de față este obligatorie pentru ambele sexe. Însă atenție pentru ce tip optați, fiindcă în cazul multor persoane se declanșează un episod de acnee chiar din cauza cosmeticelor alese necorespunzător. Așadar, fie treceți înainte pe la medicul dermatolog, fie întrebați la farmacie despre produsele dermato-cosmetice și ce anume s-ar potrivi pentru tipul dumneavoastră de ten.