de Raluca Grințescu
Pentru multă lume, sulful este un mineral sinonim cu un miros „puturos” şi cu un gust specific. Şi într-adevăr aşa este! Nu este de mirare că are un miros neplăcut, de vreme ce i se mai spune şi pucioasă. Însă chiar aceste calităţi ale sulfului îl fac să fie, aşa cum este catalogat de David Wolfe, cel mai important mineral pentru frumuseţe.
Scoate metalele grele din organism
Componentele sulfului sunt iuţi, şi asta pentru că au proprietăţi de curăţare a ţesuturilor. Mirosurile neplăcute în natură, în mod special lângă izvoarele calde, sunt produse de compuşi de sulf. Sulful este fundamental în frumuseţe. El dă pielii o nuanţă ca de flacără. Creează un lustru subtil precum aura din jurul lunii pline. Aduce cu sine o anumită aristocraţie şi eleganţă. În natură, sulful este găsit în MSM (metilsulfonilmetan), un compus din sulf găsit în oceane, în apa de ploaie şi în toate creaturile vii. Este, de asemenea, găsit în aminoacizi: taurină, metionină, cisteină şi cistină, ultimii trei fiind produşi de corp din metionină, MSM sau alimente bogate în sulf. Aminoacizii sulfuroși ne protejează de efectele radiaţiilor şi al metalelor grele. Metionina ajută la eliminarea metalelor grele din corp. Se găseşte în mare concentraţie în seminţele de dovleac crude. Cistina şi cisteina se găsesc în seminţele de cânepă. Cistina se găseşte în păr, cheratină şi insulină. Cisteina este prezentă în piele, o face mai flexibilă, şi în colagen, protejând aceste ţesuturi de distrugeri. Cicatricele se formează de obicei când nu avem destulă cisteină.
Rol important pentru creier
Sulful joacă un rol important pentru creier, ţesuturi conective (colagen), păr, ficat, unghii, pancreas, piele şi fluidizarea bilei. Sulful se află în topul mineralelor din corp. Este stocat în fiecare celulă şi este în special prezent în mare concentraţie în încheieturi, păr, piele şi unghii. Cantităţi adecvate de sulf au legătură cu frumuseţea, părul mineralizat şi pielea strălucitoare. Sulful este prezent şi esenţial în toate ţesuturile conective care susţin şi conectează toate organele. Colagenul este proteina găsită în toate ţesuturile conective precum şi în oase şi dinţi. Colagenul bogat în sulf este cea mai găsită proteină din corp. Colagenul reţine fluidele şi conferă elasticitate şi flexibilitate ţesuturilor. Diferiţi compuşi pe bază de sulf, precum glucozamină, dau cartilajelor rezistenţă, structură.
Reconstruiește colagenul
Sulful este găsit și în keratină, o proteină fibroasă care constituie 98% din unghii. Sulful dă rezistenţă, elasticitate şi flexibilitate unghiilor, pielii şi părului. Datorită abilităţii sale de a construi şi reconstrui colagen şi cheratină, sulful ne face părul, unghiile şi pielea să strălucească şi să radieze. Sulful este cu adevărat cel mai înfrumusețător nutrient din alimentaţie şi cel mai bun cosmetic din lume. Băile în izvoarele calde sulfuroase sunt deosebite pentru frumuseţea pielii. De asemenea, tratamentul cu nămoluri sapropelice aduce un aport crescut de sulf. Cel mai cunoscut nămol sapropelic din România este nămolul din Lacul Techirghiol, care poate fi găsit în Cămara Verde într-o formă uşor de livrat. Cura balneară cu nămol produce efecte favorabile ce persistă timp îndelungat prin modificarea capacităţii de răspuns adaptativ la diverşi stimuli.
Elimină toxinele
Sulful reglează echilibrul sodiu/potasiu din interior şi din afara celulelor. Acest lucru face celulele mai permeabile şi mai capabile să absoarbă nutrienţi şi să elimine toxine. Sulful ajută la evitarea durerii şi a inflamațiilor prin favorizarea eliminării toxinelor. De fiecare dată când toxinele sunt eliminate din celule este eliminată şi o cantitate de sulf care neutralizează toxina. Aşa că sulful este un element vital în detoxifiere.
Sulful este un component al insulinei. El acţionează alături de tiamină şi biotină, într-un metabolism în care zahărul este normal. Hipoglicemia şi diabetul sunt legate într-un punct de o deficienţă de sulf.
Repară ţesuturile
Sulful oferă elasticitate, mişcare, vindecare şi repararea ţesuturilor. Reduce creşterea de acid lactic şi are capacitatea de a reduce şi de a elimina crampele la muşchi, la picioare şi la spate. O cantitate adecvată de sulf în dietă poate ajuta la recuperarea cu 75% mai rapidă a atleţilor.
Bacteriile benefice din stomac (probioticele) folosesc alimente bogate în sulf pentru a construi diverşi antibiotici naturali care să lupte cu infecţiile. Sulful ajută, de asemenea, în lupta împotriva paraziţilor (giardia, trihomonas, viermi).
MSM vindecă instantaneu muşcăturile de insecte
MSM (metilsulfonilmetan) este o formă organică de sulf care apare în toate organismele vii. MSM este un produs secundar al algelor care cresc în oceane, care apoi este evaporat în aer, nori, care se transformă în ploaie, hrănind toate formele de viaţă. Deoarece MSM este extrem de volatil şi este distrus rapid prin gătit, mulţi oameni sunt deficienţi în el. Chiar şi cei care consumă raw (hrană vie) au nevoie de suplimentare, pentru că adesea hrana este crescută în sere sau sisteme de irigaţii şi nu beneficiază de circuitul apei în natură, de ploi. MSM se găseşte în natură, în doze mari, în plante care sunt udate mult de ploi sau de vreun pârâu sulfuros. Scoarţa de pin, seminţele de pin, aloe vera, noni, ierburile sălbatice sunt unele dintre cele mai bogate surse de MSM din natură. MSM ajută la alergiile la polen şi alte mâncăruri. Ajută în artrită, are efect antiinflamator şi este benefic pentru elasticitatea încheieturilor. Loțiunea cu MSM aplicată extern poate trata dermatitele, eczema, psoriazisul, cicatricele. Şi datorită abilităţii sale extraordinare de a neutraliza proteinele străine, vindecă aproape instantaneu muşcăturile de insecte.
Recomandări de folosire
Pare destul de sigur pentru a fi luat în cantităţi mari, nu se cunosc însă efecte toxice. Este bine ca MSM să fie luat la început în cantităţi mici (1/4, 1/2 lingurițe, de două ori pe zi). Apoi puteţi creşte la una, două chiar trei linguriţe, de două ori pe zi. La noi în ţară, MSM se vinde în capsule. Sunt recomandate desfacerea capsulelor şi folosirea prafului din interior în apă sau în ceai. Pentru început (prima lună), o capsulă pe zi este destul. Apoi se poate trece la una dimineaţa, una seară.
Consumat în exces, provoacă gaze
Sulful este implicat în formarea acizilor bilei, care au importanță în digerarea şi absorbţia grăsimilor. Mâncărurile bogate în sulf se combină bine cu cele grase precum: avocado, nuci, uleiuri, seminţe. Alimentele sulfuroase consumate în exces vor produce gaze în organism din cauza reacţiei de încălzire pe care o generează în intestine. Acest lucru poate fi combătut prin consumul de vegetale sărate precum: kale, ţelină, spanac. Algele de mare nespălate conţin o cantitate mare atât de potasiu, cât şi de sodiu. Dacă se consumă aceste alimente, cantitatea de sulf din corp scade, pentru că sulful este folosit pentru a echilibra balanţa potasiu-sodiu. Asta înseamnă că algele merg bine împreună cu alimente bogate în sulf.
Când aveţi deficienţă
Semnele deficienței de sulf sunt următoarele: acnee, artrită, păr crăpat, unghii crăpate, probleme gastrointestinale, disfuncţii imunologice, accidentări musculare persistente, dis- funcţionalităţi ale plămânilor din cauza inflamațiilor, pierderea memoriei, iritaţii, cicatrice, vindecarea înceată a rănilor. De multe ori, problemele care sunt etichetate „deficienţă de proteine” sunt, de fapt, deficienţe de sulf.