de Gabriela Militaru
Pentru femei, doar gândul de a consuma ceapă crudă poate fi neplăcut. Ce să mai spunem despre sugestia de a folosi ceapa pe post de produs de înfrumusețare! Parcă orice ar fi posibil în materie de produse naturise, dar nu ceapa. Și totuși, Huda Kattan, bloggerița americană de origine irakiană, faimoasă pentru rețetele sale neconvenționale de înfrumusețare, este de părere că ceapa face minuni pentru sprâncene!
„Face părul mai gros”
Dacă aveți sprâncene rare, cu porțiuni goale sau pur și simplu cu fire de păr tern, se pare că sucul de ceapă vă poate ajuta să obțineți sprâncene bine conturate și lucioase. „Sucul de ceapă conţine sulf, care accelerează creșterea părului, îl face mai gros și mai sănătos, rezistent la cădere”, este de părere Huda, care a încercat tratamentul pe propria piele. Ea le recomandă femeilor să-și maseze sprâncenele cu ceapă crudă timp de cinci minute, după care să îndepărteze sucul rămas cu demachiant sau cu apă rece. Huda Kattan nu este singura persoană care consideră că ceapa are efecte miraculoase aspura părului. Kavita Mariwalla, dermatolog în New York, confirmă teoria Hudei despre efectele sucului de ceapă asupra firelor de păr. Ea spune însă că nu este vorba doar despre sprâncene, ci despre faptul că ceapa este bună pentru păr în general. „Sulful ajută părul, pentru că are efect antiinflamator”, spune ea.
„Diferențele nu se văd decât după două luni”
Deși susține tratamentul promovat de Huda Kattan, Kavita Mariwalla le avertizează pe femei să nu se aștepte la rezultate incredibile în cazul în care continuă să-și penseze excesiv sprâncenele sau să afecteze rădăcina lor cu diferite intervenții invazive. „Nu este necesar să presați o ceapă întreagă pe sprâncene, este suficient să stoarceți ceapa și să umeziți un disc demachiant, pe care îl lăsați să acționeze 15 minute pe sprâncene. Apoi clătiți din abundență cu apă”, mai precizează ea.
Teoria Hudei Kattan nu a avut doar adepți, ci și critici. „Ceapa conține enzime care provoacă lăcrimarea și inflamarea ochilor. Sucul de ceapă în apropierea ochilor poate provoca aceste reacții, deoarece enzimele din ceapă pot traversa aerul fără a fi necesar contactul direct cu ochii”, explică Nicole Sangani, optometrist în New York. „Nu am văzut nicio dovadă esențială că sulful poate grăbi creșterea părului. Dacă ar fi așa, toată lumea ar vinde soluții sulfuroase pentru creșterea părului”, spune și chimistul specializat în produse cosmetice Randy Schueller. Cu toate acestea, Kavita Mariwalla le sfătuiește pe femei, dar și pe criticii teoriei să fie răbdători. „Diferențele nu se văd decât după două luni”, spune ea. Este deci nevoie de răbdare și de rezistență la miros pentru a obține rezultatele promise de Huda Kattan și recunoscute de Kavita Mariwalla.
Există şi alternative
Dacă nu aveți timp și răbdare să vă tratați sprâncenele cu suc de ceapă, încercați tratamentul propus de dermatologul Rebecca Tung. „Pentru rezultate minunate în materie de sprâncene, aplicați Minoxidil pe o dischetă demachiantă de două ori pe zi, timp de câte zece minute”, spune ea. Minoxidil este un vasodilatator care inițial era folosit pentru tratarea problemelor de tensiune. Când s-a descoperit că reacția sa adversă era creșterea excesivă a părului, s-a procedat la obținerea unei soluții ce conținea 2% Minoxidil destinat tratării căderii părului.
Tratează şi alopecia areata
Într-un articol publicat în Jurnal de Dermatologie în anul 2002, câțiva cercetători au explicat experimentul prin care au testat efectul sucului de ceapă în cazul bolii alopecia areata (boală dermatologică ce se caracterizează prin căderea părului, de obicei de pe pielea capului). Ei le-au cerut câtorva femei care sufereau de această boală să-și aplice suc de ceapă pe scalp. Rezultatele au arătat că în cazul femeilor care au făcut acest lucru părul a crescut la loc mai repede decât în cazul femeilor care nu au folosit suc de ceapă. Oamenii de știință au descoperit că motivul pentru care sucul de ceapă a funcționat era acela că boala avea drept cauză o dermatită seboreică ce inflama scalpul. Prin urmare, sulful din ceapă a rezolvat problema inflamației care făcea ca firele de păr să cadă mai ușor.