de Ileana Voicu Ghinea
Pielea flască, arsă de soare, cercurile întunecate din jurul ochilor, depozitele de grăsime localizate, vergeturile și celulita... toate acestea sunt afecțiuni care „atacă” pe oricare dintre noi. Pentru că nevoile sunt multe și soluții puține, am început să investigăm care ar fi metodele de tratament care să ne ajute în lupta cu aceste „nemiloase” probleme inestetice. Astfel am aflat despre carboxiterapia, tratamentul cu dioxid de carbon. Specialiștii susțin că pentru a stimula propriul organism să aducă mai mult oxigen în piele, cea mai bună metodă este terapia cu dioxid de carbon, cunoscută drept carboxiterapie. De ce să venim cu o sursă exterioară pentru oxigen, când corpul îl poate produce singur? Mai multe despre acest subiect am aflat de la doctor Andreea Iftimie (medalion), medic estetician la Clinica Laser de Reîntinerire Fazzada.
„Are rolul de a dilata vasele de sânge”
- Care sunt principalele beneficii pe care le are această terapie asupra organismului?
- Terapia cu dioxid de carbon are rolul de a dilata vasele de sânge, îmbunătățind astfel circulația sângelui și a oxigenului, stimulând astfel regenerarea celulelor epidermei. Carboxiterapia nu este o tehnică nicidecum nouă, fiind folosită în Franța în urmă cu câteva decenii ca tratament în cazul unei circulații sangvine proaste, obstrucției arterelor și a altor probleme la nivelul inimii. În plus sunt cunoscute efectele asupra pacienților care realizează tratamente în băi cu dioxid de carbon pentru vindecarea ulcerelor varicoase care apar în diabet.
- Pentru ce afecţiuni mai este folosit dioxidul de carbon?
- Dioxidul de carbon are avantajul de a putea fi folosit pentru mult mai multe indicații decât în cazul terapiilor cu oxigen. Carboxiterapia este eficientă în tratamentul celulitei, pielii flasce, cercurilor întunecate din jurul ochilor, grăsimii localizate cum este cea din zona gușei, pentru reîmprospătarea pielii și estomparea ridurilor fine.
„Intensifică arderile grăsimilor”
- Cum acționează efectiv acest tratament?
- Gândiți-vă că este mult mai natural și extrem de benefic să stimulezi propriul organism să aducă mai mult oxigen din resurse proprii în zona în care este necesar și să producă o vasodilație, decât atunci când el provine dintr-o sursă exterioară, cum este cazul terapiilor cu oxigen. Chiar dacă se consideră că dioxidului de carbon e un gaz nociv, care produce efecte de seră și poluare, în realitate, introdus în piele, el are efecte benefice și în felul acesta pielea noastră răspunde la stimul prin aducerea de oxigen. Dioxidul de carbon pătrunde cu ușurință în țesuturile adiacente exercitându-și acțiunea. De regulă, se efectuează un masaj ușor în zona tratată pentru a-i permite să se infiltreze mai ușor și să ajungă la celulele roșii din sânge, favorizând astfel oxigenarea țesuturilor. Acest oxigen este, de asemenea, extrem de benefic atunci când vine vorba despre reacțiile metabolice, intensificând arderile grăsimilor.
- Cât durează o şedinţă?
- O ședință de carboxiterapie durează, efectiv, patru-cinci minute și mă refer aici, strict, la momentul tratamentului. Dioxidul de carbon se introduce subcutanat, cu ajutorul unor ace fine, în doză mică, inițial, în zona care necesită a fi tratată. Ce se întâmplă după? În prezența dioxidului de carbon, organismul este stimulat să producă vase noi de sânge, crescând astfel oxigenarea în zona respectivă. Totul se întâmplă controlat, există un dispozitiv care reglează debitul de dioxid de carbon. De asemenea, el decide timpul de injectare și monitorizează procentajul dozei administrate.
„Efectele se văd după primele trei ședințe”
- Este carboxiterapia un tratament dureros?
- O întrebare foarte bună, deși extrem de comună. Spun foarte bună pentru că, deși o gândesc, nu toți pacieții au curajul să o adreseze. Nu, carboxiterapia nu este un tratament dureros, disconfortul resimțit de pacient este minim, așa cum și terapia este minim invazivă.
- La ce interval de timp se fac ședințele și de câte este nevoie pentru a avea rezultate?
- Rezultatele la nivelul pielii se observă foarte clar, deja, după primele trei ședințe. Se poate observa atunci că pielea este mult mai luminoasă, mai hidratată și se îmbunătățește calitatea țesutului. În general sunt indicate aproximativ zece ședințe, însă, pentru că vorbim despre un tratament individual și individualizat, protocolul se va stabili în funcție de fiecare pacient în parte. De reținut însă, așa cum am spus și mai sus, că efectele carboxiterapiei se văd, clar, după primele trei ședințe.
„Se evită băile fierbinţi timp de patru ore după administrarea injecţiilor“
- Există chestiuni de evitat imediat după tratament?
- Carboxiterapia nu este toxică, prin urmare nu aveți de ce să vă faceți probleme că ar avea efecte secundare. Singurele reguli postintervenție sunt abținerea de la activități sportive intense în următoarele două ore și evitarea băilor fierbinți timp de patru ore după administrarea injecțiilor.
- Rezultatele în cazul acestei terapii sunt condiționate și de alte metode de tratament suplimentare sau rezultatele sunt cele așteptate indiferent de alte constante?
- Carboxiterapia este un tratament care funcționează de minune de unul singur, nu este nevoie de alte metode sau protocoale care să vină ca și adjuvant însă, sigur, nu pot să nu spun că un stil de viață sănătos, o atenție la alimentație, o atenție la igiena pielii, puţin sport, toate acestea ajută organismul, cu siguranță.