de Carmen Ciripoiu
Pielea este foarte des agresată de substanțe nocive din aer şi de cele chimice din creme, de apă, de raze UV. Porii se înfundă cu sebum și impurități, se inflamează și apar punctele negre, coșurile, petele sau eczemele. Folosirea în fiecare dimineață a unei creme bune, naturale, urmată de efectuarea unui masaj facial, transformă un ten cu probleme într-unul strălucitor.
Zeamă de lămâie pentru cel gras
Chiar dacă ridarea apare mai greu la tenurile grase, acestea au o secreție mult prea mare de sebum, sunt lucioase, cu porii dilatați. Punctele negre se infectează ușor și apar coșurile. Pentru a ajuta la hidratarea pielii se recomandă alternarea apei calde cu cea rece. Sunt foarte bune loțiunile cu suc de castraveți sau cele cu lapte crud sau cu apă de tărâțe, amestecate cu zeamă de lămâie. În cazul tenurilor cu tendință de acnee se șterge fața cu iaurt sau cu lapte bătut. După spălatul părului, când porii sunt dilatați, sau după o baie de abur cu plante, se freacă fața cu tărâțe de grâu amestecate cu mălai și cu un vârf de cuţit cu bicarbonat. În cazul tenurilor uscate, pentru curățarea feței este indicat săpunul de bărbierit, cel pentru copii sau laptele demachiant gras. Se recomandă cremele hidratante care conțin ulei de măsline sau de sunătoare și ceaiurile de plante, lanolinele, untul de cacao. O excepțională mască pentru gomaj se obține dintr-un amestec de albuș bătut cu două-trei lingurițe cu mălai. Se aplică pe piele, se lasă 20 de minute, apoi se curăță cu un tifon umezit. La final, fața se unge cu cremă. Tratamentul se face o dată pe lună.
Argila scoate punctele negre
Foarte bună pentru toate tipurile de ten este argila, care, astringentă fiind, curăță tenul, scoate punctele negre, vindecă erupțiile, cuperoza și ridurile. Lăptișorul de matcă, ce conține albumină, lipide, vitamina B, enzime și microelemente, întărește țesuturile slăbite și vitalizează, purificând tenul. Brânza de vaci are rolul de a hidrata, iar smântâna, de a calma tenurile cu probleme. Pentru tenul seboreic, cu porii dilatați, se pun frunze de păpădie în 100 ml oțet. Se lasă la macerat în frigider cinci zile, apoi se strecoară. În lichidul rezultat se adaugă 30 de picături de tinctură de propolis. Se aplică seara, în amestec cu puțină argilă. Foarte utile sunt și măștile cu tomate. Pentru tenul cuperozic se amestecă două lingurițe cu miere cu 20 g infuzie de cimbrișor și argilă. Se aplică seara, apoi se unge fața cu o cremă anticuperozică. Pentru tenul ridat se amestecă două lingurițe cu miere cu 20 g decoct de rădăcină de nalbă și argilă. Se aplică seara.
Morcovul tonifică pielea
De mare ajutor este și masca din frunze de pătrunjel sau cea obținută din piure de fructe combinat cu argilă, smântână și gălbenuș. Bună pentru tenul acneic și cel ridat este combinația realizată din drojdie de bere, miere, vitamina A, lăptișor de matcă, macerat de rădăcină de nalbă. Pentru tonifierea pielii și întărirea țesuturilor se recomandă amestecul de morcov, iaurt sau brânză de vaci și ulei de măsline. În cazul pielii pigmentate se unge locul afectat cu seva din frunze cărnoase de urechelniță, tăiate pe lung. Pentru petele de pe față apărute în urma unor dereglări interne se consumă zilnic două-trei căni cu decoct din rădăcină de măcriș. Pentru o eficiență mărită se combină cu trei-frați-pătați. Pentru toate tipurile de ten se macină semințe de castravete, dovleac, pepene galben. O lingură din această compoziție se diluează cu smântână, se aplică masca 30 de minute și se spală cu apă de trandafiri.
PONT. Pentru aluniţe se pune o foaie de varză zdrobită, care se fixează cu leucoplast.