de Andreea Radu
Celulita ne dă bătăi de cap mai ales în sezonul cald, când ne expunem mai mult trupul atât la plajă, cât și prin ținute lejere. Medicul dermatolog, Daniela Cățănaș (foto; număr de telefon: 0729.974.824) susține că lipoliza este cea mai eficientă procedură nechirurgicală de a topi grăsimea localizată. Metoda folosește un amestec de substanțe, care intervine în metabolismul grăsimii, astfel încât pe zona tratată grăsimea se subțiază și chiar dispare.
„Apare din adolescență odată cu modificările hormonale specifice vârstei”
- Ce este celulita? Poate fi considerată o afecțiune?
- Celulita este considerată greșit de unii ca fiind o boală. Ea este o acumulare a grăsimii în straturile subcutanate, dând tegumentului aspectul neplăcut de coajă de portocală. Se pare că celulita este o caracteristică de rasă și sex, femeile albe, mai ales cele din bazinul mediteranean dezvoltând acest defect de netezime cutanată, spre deosebire de femeile nordice sau africane. Celulita apare din adolescență, odată cu modificările hormonale specifice vârstei, urmate de creșterea rapidă a dimensiunilor corporale. Pereții fibroși inextensibili care separă lobulii de grăsime tracționează inegal suprafața pielii, dându-i aspectul capitonat de saltea sau de coajă de portocală, grăsimea pătrunzând prin tegumentul prea flasc. Din punct de vedere medical, celulita este un proces de distrugere lentă a celulelor subcutanate, provocat de retenția apei și a toxinelor, fapt ce conduce la o circulaţie şi la o oxigenare locală slabe. Celulita afectează în principal femeile, în proporţie de 80%-90%, şi foarte rar bărbaţii. S-a demonstrat medical că doar bărbaţii care s-au născut cu deficit de hormoni masculini vor avea, adesea, un aspect gras, subcutanat al pielii, similar cu cel al femeilor.
- Ce metodă ne recomandați pentru a scăpa de celulită?
- Lipoliza. Este o metodă de tratament prin care se dizolvă grăsimile localizate de dimensiuni mici sau medii de la nivelul stratului subdermal, grăsimi care nu pot fi eliminate prin exerciții fizice sau prin diete. Lipoliza acționează prin injectarea în stratul de grăsime a unui amestec de substanțe ce conțin fosfatidilcolină, PPC, o substanță ce se găsește în mod natural în corpul nostru, având rol în emulsifionarea și descompunerea grăsimilor și a colesterolului. PPC este o substanță hepatoprotectoare, fiind folosită cu mult succes în reducerea nivelului de colesterol. Pacientul ideal pentru lipoliză este cel care are o greutate aproape de normal, cu o dietă sănătoasă, care prezintă acumulări de grăsime localizată ce nu pot fi eliminate prin dietă sau prin sport: bărbie dublă, pliuri în zona axilară, grăsime în jurul genunchilor, interiorul coapsei, zona inferioară abdominală. Lipoliza este, de asemenea, ideală pentru corectarea inegalităților rezultate după liposucție.
„Rezultatele obținute sunt de durată sau chiar permanente”
- Cum se efectuează tratamentul? De câte ședințe avem nevoie?
- Lipoliza constă în injectarea cu ajutorul unor ace foarte subțiri a amestecului ce conține PPC în stratul de grăsime subdermic. Injecțiile se fac la o distanță de 1,5-2 cm, astfel încât să se acopere toată suprafața de tratat. Numărul de ședințe se stabilește la prima consultație în funcție de tipul de grăsime localizată și de zona de tratat, astfel încât numărul poate varia între 4 și 12. Intervalul între ședințe, de asemenea, poate varia de la 7 la 14 zile, în funcție de răspunsul pacientului și de evaluarea clinică. Imediat după tratament pot apărea roșeață, căldură locală și o ușoară tumefiere, semne care vor dispărea în două-trei zile.
- Ce se mai recomandă la sfârşitul tratamentului?
- Se recomandă masajul zonei imediat după tratament și în următoarele trei-şapte zile. Rezultatele sunt vizibile de la o ședință la alta, prin micşorarea circumferinței zonei respective, prin diminuarea stratului de grăsime şi prin înmuierea stratului adipos. Este recomandat ca pe parcursul tratamentului pacientul să se hidrateze foarte bine, să nu consume mâncă- ruri grase și să crească nivelul de sport. În felul acesta, arderile grăsimilor ce sunt mobilizate din zona tratată sunt metabolizate în ficat mai uşor. Rezultatele obținute sunt de durată sau chiar permanente, în sensul că la o creștere în greutate ulterioară depunerile de grăsime vor fi mici sau nule pe zona tratată.
„Este mai potrivită pentru zonele unde grăsimea este moale“
- Ce ar trebui să mai știm despre această terapie?
- Lipoliza nu este concepută ca fiind un mijloc de reducere a greutății, dar este o modalitate de a scăpa de depozitele nedorite localizate, de exemplu, pe bărbie, pe coapse, pe abdomen sau pe partea superioară a brațelor. Lipoliza este mai potrivită pentru zonele unde grăsimea este moale, cum ar fi pe burtă, pe față, în interiorul coapselor, pe spate și pe șolduri.