de Roxana Istudor
Tendința globală în industria frumuseții este apelul la produsele naturale care să intre în componența cosmeticelor. Și nu întâmplător: cercetările tot mai avansate atestă faptul că prezența unor chimicale în farduri ne otrăvesc și sunt legate de tot felul de afecțiuni grave, unele chiar fatale. Dintre cele 1.300 interzise în Europa, iată-le pe cele mai periculoase.
Carbonul negru și uscarea ochilor
Pe unele dintre etichetele cosmeticelor de ochi, în special rimel, tuș sau fard de pleoape, puteți întâlni denumiri cum ar fi „carbon black”, „D&C Black No. 2”, „acetylene black”, „channel black”, „furnace black”, „lamp black” ori „thermal black”. Este indicat să nu folosiți produsele respective, întrucât specialiștii avertizează că acestea pot duce la iritații severe ale ochilor, la uscarea excesivă a lor și pot cauza alte probleme grave pe termen lung.
Ethanolaminele, legate de cancer
„Problema cu ethanolaminele este că pot fi contaminate cu substanțe ce pot cauza cancer, cum sunt nitrosaminele”, atrage atenția Janet Nudelman, director de program al Fundației americane împotriva cancerului de sân, citată de „Fox News”. Pentru a detecta pericolul, sunt de evitat cosmeticele care conțin ingrediente de tipul „DEA”, „TEA” și „MEA”.
BAK - atac la sănătate
Atunci când observați pe eticheta unui rimel sau a unei loțiuni demachiante denumiri ca „clorhidrat de benzalkonium”, „quaternium-15” sau „guar hydroxypropyltrimonium”, trebuie să știți că acestea ascund periculosul produs chimic BAK, despre care cercetări amănunțite atestă că este un atac la celulele epiteliale ale ochilor, cele responsabile cu păstrarea în cele mai bune condiții a sănătății corneei.
Ceara carnauba inhibă glandele
Folosită în rimeluri, tușuri și alte produse din gama celor rezistente la apă, ceara galbenă carnauba „sigilează” glandele care produc grăsime la nivelul ochiului și duc astfel spre apariția efectului de ochi uscați, de care suferă 3,2 milioane de femei doar în SUA, arată Institutul Național de Sănătate. Deși în general nu este o idee bună să folosiți produse care au în componență ceară, există și alternative ceva mai puțin nocive, explică doctor Leslie E. O’Dell, director al Centrului de boli oculare din Pennsylvania.
Pudra de aluminiu, adevărată neurotoxină
Există etichete de cosmetice pe care, sub denumiri ca „aluminu”, „LB Pigment 5” sau „pigment metal”, stă ascuns un adversar al sănătății dumneavoastră - pudra de aluminiu, legată direct de posibilitatea intoxicării întregului organism. Așadar, specialiștii vă sfătuiesc să evitați astfel de cosmetice cu desăvârșire, chiar dacă efectul lor poate părea spectaculos.
Retinyl… letal
Două forme ale vitaminei A, acetatul de retinyl și palmitatul de retinyl, au fost demascate ca fiind legate de apariția cancerului. Chiar dacă vi se poate părea că prezența vitaminei A în cosmeticele pe care le folosiți ar fi un beneficiu, nu este tocmai așa, arată specialiștii americani, care punctează faptul că acești compuși care „omoară” glande ale ochiului, producând daune ireparabile, se găsesc în multe produse antiîmbătrânire, la mare căutare în zilele noastre.
Metalele grele, în război cu creierul
Mai toate tipurile de cosmetice, inclusiv din cele mai scumpe, pot conține crom și nichel, metale care sunt legate de apariția unor afecțiuni ale creierului. Nuanțele de fard metalice, precum și cu precădere tipurile de verde de ochi ar putea avea în componență aceste două neurotoxine, asociate, de asemenea, cu cancerul de plă- mâni sau cu alte probleme respiratorii, pe lângă reacții locale alergice sau efecte de uscare excesivă a ochilor. Mai grav este faptul că în multe cazuri, deși fac parte din aceste produse, nu apar și pe etichete!
Trucuri simple pentru o fardare sănătoasă