de Raluca Grințescu
Dacă vreți vă deschideţi părul în mod natural sau dacă vă doriţi un păr cu reflexe strălucitoare, încercaţi câteva metode naturale, neinvazive, cu părul dumneavoastră. Pe lângă faptul că apelaţi la produse naturale, decolorarea se face treptat, nu dintr-o simplă aplicare, astfel încât părul să nu se deterioreze ca în cazul decolorărilor chimice.
Scorțișoara deschide
Prima soluţie este o mască realizată din miere, scorţişoară, elemente ce conţin peroxid de hidrogen. Aveţi nevoie de o lingură cu miere, două linguri cu scorţişoară pudră, o lingură cu ulei de măsline şi șase linguri cu apă (dacă este posibil, apă distilată). Mai întâi se dizolvă mierea în apă, după care se adaugă şi restul de ingrediente, până se ajunge la consistența unei paste. Aceasta se aplică pe părul umed, pentru a facilita distribuirea produsului pe toată suprafaţa firelor, cât şi la rădăcină. Acoperiţi-vă capul cu o cască de duș (sau cu o folie alimentară) şi staţi cât mai mult posibil, câteva ore de preferinţă. Iniţial, o să simţiţi o uşoară senzaţie de mâncărime sau de arsură la nivelul pielii capului, dar aceasta va dispărea în câteva minute. După patru-șase ore spălaţi-vă părul în mod obişnuit. Părul va fi fin şi mătăsos datorită mierii şi a uleiului de măsline, cu reflexe strălucitoare. Puteţi utiliza această mască săptămânal, până când veţi ajunge la nuanţa dorită.
Evitați vitamina C
Decolorarea prin această mască se datorează conţinutului de peroxid natural conţinut de miere, scorţişoară şi uleiul de măsline. Pentru a elibera peroxidul de hidrogen, mierea trebuie să fie diluată în apă în proporţie de 1 la 6. Dacă nu vă place mirosul de scorţişoară, o puteţi înlocui cu succes cu cardamom, deoarece şi acesta are un conţinut bogat de peroxid de hidrogen. Pentru a fi eficientă această mască, trebuie să ţineţi cont de următoarele indicaţii, şi anume: dacă doriţi să adăugaţi alte ingredinte în afara celor de bază, evitaţi vitamina C, deoarece aceasta oxidează în contact cu peroxidul de hidrogen şi îi anulează efectul decolorant; înainte de a aplica masca pe cap, faceţi un mic test pe încheietura mâinii, deoarece scorţişoara poate avea un efect iritant; pentru o mai bună omogenizare este de preferat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei; anumite tipuri de miere pot încărca firul de păr cu reziduuri, aşa că este indicat să utilizaţi şamponul pentru a înlătura masca.
Acidul citric stimulează procesul
A doua metodă de decolorare a părului este cea cu zeamă de lămâie. Bineînţeles că rezultatele acestei măşti depind şi de nuanţa naturală a părului. Dacă aveţi părul închis la culoare, decolorarea nu va fi foarte vizibilă după prima utilizare. Ingrediente: 1 cană cu suc de lămâie (aproximativ 4 lămâi stoarse), 1 cană cu suc de portocale, 1/4 cană cu apă caldă și 1/4 cană cu balsam de păr. Se amestecă toate ingredientele şi se pun într-o sticlă prevăzută cu atomizor. Amestecul se pulverizează pe tot părul şi se stă preferabil la soare timp de 30-60 de minute. Soarele face ca acidul citric din sucul de lămâie să deschidă cuticulele firului de păr, iar procesul de decolorare va fi stimulat în prezenţa oxigenului şi a razelor UV. Dacă nu aveţi sticlă cu pulverizator, puteţi înmuia o dischetă demachiantă sau un tampon de vată în soluţia respectivă şi aplicaţi pe toată suprafaţa părului. Rezultatele nu se văd după prima utilizare, decolorarea putând dura între trei și patru săptămâni, în funcţie de culoarea părului.
PONT. Cu masca din lămâie, părul va deveni mai deschis la culoare, dar şi mai uşor de pieptănat, acidul citric făcându-l mult mai sănătos.